Centrul Cultural româno-german din Ulm/Neu Ulm, Germania

Credem că fiecare proiect și lider de comunitate din diaspora românească, care aduce un plus de bine în viața românilor plecați departe de țară, merită să fie cunoscut, susținut și valorizat. De aceea îți propunem să descoperi, în secțiunea „Diaspora”, povești de succes ale liderilor români din diaspora și informații relevante pentru comunitățile românești din Germania, Italia, Spania și Marea Britanie – țările cu cele mai mari comunități de români din diaspora.


Germania este una dintre țările din diaspora în care s-au creat, de-a lungul anilor, numeroase comunități de români. O astfel de comunitate, foarte activă, este cea a românilor din zona orașelor Ulm, Neu-Ulmm, unde Iulia Mariana Filimon a fondat, în 2020, Centrul Cultural româno-german.

Iulia Filimon a fost de mică pasionată de țesut și cusut, iar de-a lungul vieții și activității sale la Sibiu, unde a trăit înainte de mutarea din țară, a acumulat o bogată experiență în domeniul tradițiilor, meștesugurilor, restaurării și culturii românești. A fost chiar olimpică și premiantă la Olimpiada Micilor Meșteșugari, organizată de Muzeul ASTRA Sibiu.

Mutată în Germania în 2012, Iulia Filimon a simțit, asemenea multor români plecați din țară, dorul de casă, de cultura și tradițiile românești. Astfel a inițiat, în 2016, o serie de activități și proiecte adresate comunității românești din zona orașelor Ulm, Neu-Ulm, în special copiilor, mămicilor și femeilor din comunitate, precum și românilor în curs de integrare și antreprenorilor români de aici.

Inspirată de pasiunea sa pentru meșteșugurile românești, Iulia a oferit și comunității de români din zona orașelor Ulm/Neu-Ulm șansa de a descoperi tainele cusutului, țesutului, picturii și lucrului de mână în cadrul proiectului „Atelierul Fain”, unicul atelier de creație, educație, cultură și promovare a valorilor românești din Germania.

În cadrul acestui proiect au fost organizate, în ultimii ani, peste 100 de ateliere în zona orașelor Ulm/Neu-Ulm și în împrejurimi, iar peste 5.000 de copii români și moldoveni au intrat în contact cu tradițiile și arta populară românească, precum și cu legende și povești românești în cadrul „Bibliotecii Atelierului fain“, au prins drag de România și de portul popular românesc.

Șezătorile tradiționale românești „Descoperă România” întregesc aceste activități și adună comunitatea românilor din zona orașelor Ulm, Neu-Ulmm, în jurul tradițiilor românești.

„Arta cititului” este un alt proiect derulat în cadrul Centrului Cultural româno-german, care le oferă școlarilor români ocazia de a participa la întâlniri săptămânale în care învață să citească în limba română, să scrie caligrafic, să vorbească în public fără emoții, dar în care au parte și de socializare și descoperă jocuri îndrăgite în România, precum șah, Rummy, Moara sau Fazan.

Energia și dedicarea Iuliei Filimon au făcut posibilă și organizarea „Expo RomânIA 2023”, prima expoziție 100% românească din Germania. În cadrul evenimentului, 40 de antreprenori români cu afaceri deschise în Germania și-au prezentat afacerile pe Ratiopharm Arena, în orasul Neu Ulm, iar peste 700 de vizitatori au trecut pragul expoziției, printre care și oficialități consulare de la Stuttgart și Munchen.

Tot în 2023, la Ulm, Iulia a organizat și Conferința FEMEIA MAI, dedicată integrării și adaptării femeilor românce în Germania, precum și Trofeul Atelierului Fain, un concurs de creație și meșteșuguri românești pentru copiii vorbitori de limba română din diaspora.

Prin intermediul Centrului Cultural româno-german din Ulm/Neu Ulm, românii din această comunitate din diaspora s-au implicat și în diverse campanii umanitare, precum „Încalță un copil de iarnă” și „Adoptă o mamă”, derulate alături de Fundația Zurli.

Dedicarea și implicarea Iuliei Filimon în comunitatea românilor din diaspora nu au trecut neobservate, ea fiind desemnată „Românca anului în Diasporă 2022”, în urma unui concurs organizat de site-ul Ofemeie.com. De asemenea, Mariana a primit trofeul Repatriot la Gala Repatriot din 2023, fiind inclusă în „Top 100 români de pretutindeni”, secțiunea Educație.

Te poți conecta cu românii din zona orașelor Ulm/Neu Ulm, Germania, și poți afla mai multe detalii despre activitățile sociale și culturale ale Centrului Cultural româno-german din Ulm/Neu Ulm prin intermediul Grupului de Facebook al Centrului.

Ascultă mai jos emisiunea „Ora Diasporei” din emisiunea Happy Music și află mai multe despre Centrul Cultural româno-german din Ulm/Neu Ulm. Iulia Mariana Filimon, dar și Iulia Harhoe și Roxana Stanca – membre ale comunității de români din Ulm -, au povestit în direct, la radio, despre activitățile pe care le desfășoară în comunitatea de români din zona orașelor Ulm, Neu-Ulmm, Germania:

Emisiunea „Ora Diasporei” va fi realizată săptămânal, în direct în fiecare zi de vineri, în intervalul orar 11:00 – 12:00, și îi va avea invitați pe liderii comunităților românești din Diasporă, care dezvoltă proiecte în beneficiul românilor. Vom scoate la lumină și vom arăta lucrurile frumoase care se fac peste tot în lume, în comunitățile românești, și vom descoperi că românii sunt plini de inițiativă și umanitate în contextele potrivite.

Prin aceste inițiative, proiectul își propune să întărească identitatea culturală românească, să sprijine integrarea și adaptarea copiilor și părinților români în diaspora și să creeze noi oportunități pentru promovarea și celebrarea culturii românești în întreaga lume.

Urmărește întreaga serie de emisiuni „Ora Diasporei” în aplicația Itsy Bitsy FM, unde poți asculta și emisiunile audio „Mândru că sunt român!”, create de Leon Magdan.

Poți descărca și instala gratuit aplicația Itsy Bitsy FM din App Store sau Google Play:

Descoperă și alte povești despre inițiativele românilor din comunitățile din diaspora în secțiunea Diaspora, care oferă o platformă de comunicare și conectare între comunitățile românești din diasporă și cele din țară.

Emisiunea „Ora Diasporei” și secțiunea Diaspora din site-ul itsybitsy.ro fac parte din proiectul „Mândru că sunt român! by Itsy Bitsy FM”, menit să asigure păstrarea și afirmarea identității culturale a românilor de pretutindeni, promovarea României și a valorilor comunităților românești în Diasporă, prin radio și prin aplicația gratuită Itsy Bitsy FM. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (august – octombrie 2024).


Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s