Celulele stem

Celulele stem regenereaza organele distruse, ajutand la vindecarea persoanelor bolnave. Peste 70 de boli pot fi tratate cu ajutorul acestor celule. Celulele stem pot reprezenta in viitor cheia vindecarii unor afectiuni grave, chiar incurabile.Cum facem rost de celule stem? Cine poate avea parte de ele?

Interviu cu Cristian Lacraru,
realizat de Adriana Titieni in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti”

Ar fi bine daca lumea ar sti, daca ar cunoaste cate ceva despre acest domeniu nou in medicina. Este adevarat, cei care stiu despre celulele stem, se tem si se gandesc la lucruri care nu sunt benefice.

A: Eu am comparat frica de celulele stem cu frica de asigurarea de viata.
Multi dintre parintii care au aflat de celulele stem spun ca nu pot face lucrul asta pentru ca au senzatia ca vor provoca in viitor o boala copilului lor; recoltand celulele stem la nastere, ei cred ca vor provoca boala, sau daca i s-a intamplat ceva si s-au folosit celulele stem, de fapt parintele e vinovat, asa cum oamenii nu vor sa faca asigurare de viata, considerand ca nu li se poate intampla nimic grav.

CL: Daca viitorii parinti ar cunoaste ce pot face aceste celule stem nu stiu daca s-ar mai gandi sa nu faca aceasta procedura, pentru ca este extrem de importanta si nu inseamna neaparat sa te gandesti la lucrurile rele, ci dimpotriva, celulele stem aduc doar beneficii.
In momentul conceperii vietii celula stem incepe sa se specializeze pe masura ce copilul din burtica incepe sa se dezvolte. Celula stem se poate transforma in alte tipuri de celule si se poate specializa sa lucreze ca o celula hepatica sau asemenea unei celule nervoase. Celulele stem se recolteaza in momentul nasterii. Ele pot fi depozitate, pastrate si se poate beneficia de capacitatile lor. Se pot folosi pentru a le forta sa se specializeze in vindecarea unei persoane bolnave.
Peste 70 de boli pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Putem trata sistemul nervos, leucemia si alte boli cu ajutorul acestor celule. Chiar si un caz de HIV a fost rezolvat; s-a tratat o alta boala, insa s-a intamplat ca acea mostra de celule stem sa poata vindeca si virusul HIV. Nu inseamna ca e vorba de o practica medicala curenta insa, daca exista o exceptie, atunci putem spera ca in viitor lucrurile se vor imbunatati. In acest moment exista cateva mii de studii de cercetare pe tema celelor stem.

A: Cum se recolteaza aceste celule?

CL: Celulele stem se recolteaza la nastere, din cordonul ombilical. Procedura nu este dureroasa iar mama si copilul nu sunt pusi in pericol. In momentul in care are loc nasterea, dupa ce copilul a fost separat de cordonul ombilical, medicul recolteaza sange placentar. Dupa aceasta extragere exista cateva proceduri medicale foarte stricte, insa usoare.
In momentul in care vrei sa faci acest lucru trebuie sa te documentezi, sa te informezi, sa afli care sunt bancile de celule stem. Dupa ce te-ai decis ce banca alegi, trebuie sa semnezi un contract. La semnarea contractului parintele primeste un kit de recoltare, pe care sa-l tina foarte aproape de bagajul de maternitate, astfel incat in momentul nasterii sa avem cutia, pe care o dam medicului la nastere si sa-l informam ce vrem sa facem. Orice medic care participa la nastere poate recolta aceste celule. Apoi trebuie sa sunam la banca de celule stem, care ofera un numar de telefon non-stop, la care trebuie sa sune si sa anunte. In acel moment banca de celule stem trimite curierul care vine in spital pentru a le ridica.
Apoi, fiecare proba pleaca cu avionul in Polonia pentru a fi analizata. In maxim 48 de ore proba este criogenata si analizata. Se fac analize atat din sangele mamei, cat si din sangele placentar. Daca toate lucrurile merg bine, mama va primi un certificat prin care i se confirma ca totul este in regula. Proba este supusa unui proces de separare celulara astfel incat la final nu se stocheaza tot sangele recoltat, ci un concentrat de celule stem, adica se separa elementele care nu sunt necesare in cazul unei interventii si se pastreaza concentratul de celule stem. Acest lucru inseamna ca, in cazul unei utilizari a probei exista un risc mai mic de respingere din cauza altor elemente din sange, de care nu este nevoie. Dupa aceasta perioada de analize, proba este pastrata la criogenare.
La BIOGENIS procedura costa in jurul valorii de 1000 euro si se poate achita in transe, timp de zece luni. Costul de pastrare anual este in jurul valorii de 30- 40 euro pe an.
Exista o legatura intre celulele stem si clonarea unui copil?

CL: Nu. Clonarea este un proces mult mai complex.
Celulele stem se pot folosi pentru a regenera unele organe distruse. De exemplu, daca se pun la muschiul inimii ele incep sa regenereze, si sa se specializeze in muschiul inimii; incep sa-l intinereasca si sa-l vindece.
Beneficiile pe care le aduce o celula stem sunt enorme. Medicina a evoluat foarte mult, atat din punct de vedere tehnic cat si in cercetare in ceea ce priveste celulele stem astfel incat ma astept ca in viitor celulele stem sa reprezinte cheia rezolvarii medicale a unor afectiuni grave, chiar incurabile.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s