Cele mai frecvente probleme dentare

In afara de vizitele perioadice de verificare a dentitiei, cele mai frecvente probleme pentru care parintii isi aduc copiii la stomatolog sunt cariile, gingivitele si abcesele.

Caria poate aparea foarte devreme – exista si caria de biberon – din cauza unei igiene dentare incorecte sau a unei alimentatii nesanatoase. Pentru a preintampina complicatiile, acestea trebuie tratate imediat. Copilul trebuie dus periodic la control, de doua ori pe an, iar parintii trebuie sa verifice permanent eventualele probleme, pentru a actiona cat mai repede – pentru mai multe informatii in legatura cu acest subiect cititi articolul Primul control stomatologic

Gingivita reprezinta inflamarea gingiilor, lucru care se petrece pe fondul unor boli infectioase sau din cauza unei igiene dentare deficitare.

Abcesul se produce ori din cauza unei carii foarte profunde care a ajuns la nerv, ori de la niste resturi de dintisori care au ramas acolo, distrugandu-se continuu. Acest fapt se intampla atat pentru dintii de lapte, cat si pentru dintii definitivi.

Pentru a preintampina aceste probleme, parintii ar trebui sa fie foarte bine informati asupra ingrijirii dintilor copiilor si sa actioneze in consecinta.

Daca apar probleme mai complicate, care sa necesite anestezii, parintele trebuie sa stie ca acest lucru este posibil abia dupa varsta de sase-sapte ani deoarece, in cazul unui copil mai mic, din cauza metabolismului foarte rapid, anestezicul este „ consumat ” imediat si nu are efect. Ma refer desigur la anestezia cu injectie, nu la cea de contact, cu spray sau gel, pentru extractie de dinti de lapte. In cazul unui copil mai mic, cu o situatie suficient de complicata, de exemplu o problema pe nerv, care sa necesite o anestezie cu injectie, se recomanda ca acest lucru sa se intample intr-un serviciu de stomatologie infantila sau de chirurgie sub supraveghere. Cu cat copilul este mai mic, cu atat anestezia este mai dificila. Preferabil ar fi sa nu se ajunga la asemenea situatii complicate, ca sa nu fie nevoie de anestezie la trei-patru ani, pentru ca e dificil de cooperat.

O alta situatie pentru care parintii isi aduc copilul la stomatolog o reprezinta corectarea danturii – in cazul in care dintii nu sunt bine aliniati, nu sunt uniformi, sau dintii de sus sunt prea in fata si dintii de jos sunt prea in spate. Daca e nevoie sa punem copilului aparat dentar, preferabil ar fi ca acest lucru sa se intample in jurul varstei de sase-sapte ani, cand are niste dinti definitivi, macar incisivii si molarii de sase ani. In aceste cazuri se pot pune aparatele mobile, cele care se fixeaza si apoi se scot. Daca se pune problema aparatelor fixe, ele necesita cam toti dintii definitivi, asadar se vor pune dupa varsta de sapte ani.


Un comentariu la „Cele mai frecvente probleme dentare”

  1. Buna ziua! Am si eu o problema si vreau un raspuns. Fata mea de 9 ani a cazut si si-a rupt cei doi dinti din fata pe jumatate. Se mai poate face ceva pentru a reveni dantura la normal?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s