INACO – Initiativa pentru Competitivitate a lansat, de curand, a treia editie a Ghidului Meseriilor Viitorului, in care sunt prezentate cele mai cautate profesii ale viitorului pana in 2050: dezvoltatori de software si aplicatii IT, directori de vanzari si analisti de marketing si profesionisti in domeniul medical, precum si specialisti in robotica si inteligenta artificiala.
Elevii, profesorii si parintii, dar si cei interesati de reorientare profesionala vor afla din Ghidul Meseriilor Viitorului care sunt abilitatile-cheie si aptitudinile necesare angajatului pe piata muncii de maine, profilul de personalitate si calificarea necesare pentru cateva dintre profesiile viitorului, precum si companii romanesti unde pot practica noile tehnologii.
Ghidul Meseriilor Viitorului poate fi accesat gratuit, aici.
In Romania, conform Institutului National de Statistica, rata somajului in randul tinerilor cu varsta intre 15 si 24 de ani a crescut la 15.4% in trimestrul al doilea din 2020, peste nivelul mediu de 13,7% estimat la nivel global de catre Organizatia Internationala a Muncii.
„Anul pandemic 2020 ne-a aratat puterea si viteza de transformare a omenirii prin digitalizare, a educatiei si a muncii deopotriva. Am invatat repede cum sa traim, sa invatam, sa lucram si sa socializam intr-un mod diferit, care e rolul mediului virtual, oportunitatile si riscurile sale, nevoia de echilibru intre natura-oameni-mediu digital. Toate aceste transformari accelerate ne-au determinat sa revenim cu a treia editie a Ghidului, cu un nou tur virtual in viitor, imbogatit, completat si actualizat, bazat pe ultimele rezultate ale cercetarilor asupra economiei viitorului. Am inclus pentru prima data exemple de companii active in Romania in domeniile de varf tehnologic, unde tinerii pot sa practice aceste noi realitati. Veti descoperi cum vor arata, foarte probabil, piaţa muncii şi locurile de munca, noile oportunitati de cariera in Revolutia industriala 4.0 sau Revolutia Digitala si ne indreptam foarte repede spre 5.0 si 6.0. Aceasta aduce transformari majore prin inteligenta artificiala, robotica, imprimarea 3D, biotehnologii, 5G, realitatea virtuala augmentata si mixta sau transportul autonom”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului si presedinta organizatiei neguvernamentale INACO.
A treia editie a ghidului este realizata de INACO in cadrul proiectului finantat de Primaria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local: „Cetateni SMART pentru un Sector SMART: Educatie digitala in acord cu meseriile viitorului pentru elevii din clasele VII-XIII ale Sectorului 3“.
Lansarea acestei editii va fi urmata de 20 de webinarii derulate in cadrul tuturor institutiilor de invatamand preuniversitar din sectorul 3.
Multe dintre conceptele prezentate in a treia editie a Ghidului Meseriilor Viitorului pot fi testate in primele cinci laboratoare educationale digitale inteligente din Romania – Smart Lab 4.0, proiecte pilot ale scolii exponentiale create si dezvoltate de INACO in 2019-2020. Elevii au experimentat noile tehnologii la scoala Generala nr. 45 „Titu Maiorescu”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul National „Grigore Moisil” – in Bucuresti, Smart Lab 4.0 Magurele, in judetul Ilfov, si Smart Lab Calarasi, la Biblioteca Judeteana „Alexandru Odobescu”.