Ce trebuie sa stii despre vaccinul anti-HPV

Campania de vaccinare a fetelor de clasa a IV-a a inceput. Tu stii de ce iti vaccinezi copilul?

Ce este HPV?
HPV inseamna virsul uman papilloma (human papilloma virus, in engleza) si exista mai mult de 100 de tipuri diferite de acest virus. Virusul se transmite de la o persona la alta prin contact sexual. De obicei, virusul nu provoaca probleme si dispare fara tratament. O parte insa dintre tipurile de HPV prezinta risc crescut de a dezvolta ulterior cancer de col.

Ce este vaccinul anti-HPV?
Este un vaccin care ofera protectie impotriva a patru dintre tipurile de HPV care provoaca cel mai des cancerul de col (6, 11, 16, 18). Vaccinul este mai putin eficient in prevenirea bolilor provocate de HPV la femei care au fost deja expuse la unul sau mai multe tipuri de HPV. Acest lucru se intampla deoarece vaccinul nu trateaza infectiile cu HPV deja existente sau bolile provocate de acest virus.

Vaccinul anti-HPV a fost aprobat in iunie 2006 de Food and Drug Adminsitration din Statele Unite. Se gaseste pe piata sub numele de Gardasil (produs al companiei farmaceutice Merck, comercializat in Europa si sub denumirea Silgard) si Cervarix (produs al companiei GlaxoSmithKline). Ultimul ofera protectie doar impotriva tipurilor 16 si 18 de HPV.

Cat timp dureaza protectia oferita de vaccinul HPV?
Nu se stie cat dureaza protectia oferita de vaccin. Testele efectuate pana in prezent au urmarit pacientii care au primit vaccinul doar pe o perioada de 6 ani. Prin urmare, protectia dureaza in mod sigur sase ani de zile. Deoarece pot trece 20 de ani intre momentul infectarii cu HPV si moartea cauzata de cancerul de col, nu pot fi trase concluzii sigure cu privire la eficacitatea pe termen lung a vaccinului.

De ce vaccinul HPV este recomandat doar pentru fetele/femeile pana in 26 de ani?
Vaccinul a fost testat pe fete/femei cu varste cuprinse intre 9 si 26 de ani. In momentul de fata, continua cercetarea asupra sigurantei si eficacitatii vaccinului in cazul femeilor cu varste de peste 26 de ani.

Impotriva a ce NU protejeaza vaccinul?
Vaccinul nu ofera protectie impotriva tuturor tipurilor de HPV – prin urmare, nu previne toate cazurile de cancer de col. In jur de 30% din cazurile de cancer de col nu vor fi prevenite de vaccin, deci este important ca femeile sa continue sa faca regulat testul Papanicolau. De asemenea, vaccinul nu previne alte boli cu transmitere sexuala.

Exista alte modalitati de prevenire a cancerului de col?

Asemenea cancerului de piele, cancerul de col uterin poate fi, in general, depistat in stadii precanceroase sau noninvazive si poate fi tratat, cu conditia sa fie facute anual analizele de rigoare (testul Papanicolau si testul HPV).
Testele regulate Papanicolau pot preveni majoritatea cazurilor de cancer de col. Ele detecteaza modificarile celulare care au loc la nivelul colului cu mult inainte ca acestea sa se transforme in cancer. Testele Papanicolau pot detecta, de asemenea, majoritatea, dar nu toate, cazurile de cancer de col intr-un stadiu incipient, care este si tratabil.
De asemenea, testul HPV poate spune daca o femeie are infectie cu HPV la nivelul colului. Folosit impreuna cu testul Papanicolau, testul HPV poate ajuta medicul sa hotarasca urmatoarele analize pe care urmeaza sa le faceti.

Exista alte modalitati de prevenire a infectarii cu HPV?
Adultii activi sexual pot reduce riscul de infectie cu HPV fie mentinand relatia sexuala cu un partener care nu a avut alte relatii sexuale inainte sau a avut foarte putine, fie limitand numarul partenerilor. Cu cat doi adulti angajati in relatii sexuale au avut mai putini parteneri sexuali inainte, cu atat mai mici sunt sansele lor de a se infecta cu HPV.
Parintii si adolescentii trebuie sa inteleaga ca vaccinul anti-HPV nu inseamna ca orice activitate sexuala devine „sigura”. Cel mai sigur comportament sexual din punct de vedere medical este abtinerea de la relatii sexuale pana la casatorie, iar parintii si adolescentii trebuie consiliati ca atare.

Rezerve exprimate in legatura cu vaccinul anti-HPV
Insuficient testat
Dr. Charlotte Haug, The New England Journal of Medicine
Vaccinul a fost studiat pe o perioada relativ scurta de timp (maxim sase ani). Cercetatorii inca nu au demonstrat cat timp dureaza imunitatea oferita de vaccin sau daca eliminarea unor tipuri cancerigene de HPV va scadea imunitatea organismului la alte tipuri ale acestui virus.

Contine aluminiu, un metal periculos pentru organism
Conform prospectului, vaccinul Gardasil contine 225 de micrograme de aluminiu.

Se adreseaza unui grup de varsta mult prea mic
American College of Pediatricians
Administrarea vaccinului necesita in prealabil oferirea de explicatii atat pentru parinte, cat si pentru copil. Unii parinti poate prefera sa nu abordeze subiectul activitatii sexuale impreuna cu fetele lor de 9 ani din pricina imaturitatii fizice si emotionale a acestora. In plus, majoritatea fetelor de 9-12 ani nu sunt active sexual; multe din ele nici nu au intrat la pubertate. Parintele simte cel mai bine cand e momentul de a discuta astfel de lucruri cu copilul sau si este nepotrivit si intruziv sa-l fortezi sa o faca inainte.

Conform American College of Pediatricians, parintii ar trebui sa supravegheze indeaproape activitatile copiilor, sa le intareasca valorile in care ii cresc si sa isi dea consimtamantul pentru vaccin atunci cand este cazul. In acelasi timp, medicii ar trebui sa introduca valoarea abstinentei sexuale ca singura modalitate completa de eliminare a riscurilor asociate cu activitatea sexuala.

Surse:
American College of Pediatricians
Centers for Disease Control and Prevention
Cancer Research UK


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s