Ce te face un bun ascultator

Este o diferenta mare intre a auzi si a asculta. Insa, pentru a fi cu adevarat implicat intr-o conversatie si pentru a intelege intr-adevar nevoile cuiva, este nevoie sa fii un bun ascultator. Iata cateva obiceiuri care te vor ajuta pe acest drum.

Desi unii au innascuta acea latura empatica a personalitatii, multi dintre noi avem nevoie sa ne exersam acest „muschi”. Sunt sigura ca au fost situatii in care, stand de vorba cu cineva, te-ai trezit cu gandul in alta parte, pierzand o parte din conversatie. Sau poate ti-ai intrerupt interlocutorul, pentru ca ti-ai amintit de ceva. Este normal, dar nu denota un bun ascultator.

Iata, asadar, cum iti poti imbunatati capacitatea de a oferi ascultare celor din jur

  • Fii prezent(a)

Cand alegi sa fii prezent(a) in actualitatea momentului, cresc sansele de a retine ceea ce asculti si de a oferi un raspuns mai potrivit. Ceea ce poti face este sa iti lasi telefonul in geanta (chiar pe profil silentios) si sa scapi de orice altceva ar putea sa te distraga. Comporta-te ca si cand ai merge la cinematograf.

  • Fii empatic(a)

O ascultare eficienta implica si empatie fata de persoana care iti vorbeste. Poate ca nu poti sa te raportezi exact la ce iti povesteste, dar poti oferi compasiune fata de situatia sa. Incearca sa iti imaginezi cum ar fi sa treci prin ceea ce trece interlocutorul tau si sa ii intelegi experienta.

  • Accepta-ti lipsurile

Cum spuneam mai sus, s-ar putea sa nu fi trecut prin aceleasi experiente ca interlocutorul tau si atunci sa nu poti intelege cu adevarat prin ce trece. Recunoaste acest lucru si cealalta persoana te va aprecia. De exemplu: „Inteleg ca te supara acest lucru, dar nu ma simt in masura sa te sfatuiesc ce sa faci.”

  • Fii deschis(a)

Un bun ascultator stie ca nu se rezolva totul, ca prin magie, doar purtand o conversatie. In schimb, este nevoie de timp si deschidere. Daca te certi cu copilul tau, conversatia este doar un punct de pornire, in care este nevoie sa fii deschis(a) catre solutii la problema din relatia voastra. Spune si tu ce ai pe suflet, lasa-l si pe cel de langa tine sa vorbeasca.

  • Pune intrebari importante

Ascultarea activa inseamna mai mult decat un umar pe care sa planga interlocutorul tau. Inseamna sa pui si intrebari bazate pe subiect, pentru a scoate la iveala mai multe informatii. Astfel, persoana de langa tine va intelege ca te implici cu adevarat in conversatie.

  • Nu fi defensiv(a)

S-ar putea sa nu iti placa tot ce auzi. Poti fi un ascultator genial atunci cand esti de acord cu ce se spune si sa refuzi cu totul informatiile care te supara sau despre care ai impresia ca te ataca. Ascultarea inseamna sa nu blochezi criticile negative, ci sa intelegi ce ti se spune. Poate feedback-ul primit va fi chiar util.

De asemenea, este normal sa ai sentimente de furie sau disconfort. Daca incerci sa le maschezi, acest lucru se va simti. Pune in cuvinte ceea ce te deranjeaza.

Tu ai trecut prin situatii in care ai simtit ca nu esti ascultat? Cum ai reactionat? Spune-ne in rubrica de comentarii de mai jos.

Vezi si:

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s