Ce se vede în luna septembrie la Teatrul Ion Creangă

Toamna stă sub semnul magiei la Teatrul Ion Creangă – stagiunea 2024-2025 se anunță, încă din luna septembrie, plină de surprize. Revin titluri intrate recent în repertoriu, producții de referință, care au scris istorie de la prima reprezentație, și dramatizări inspirate din provocările lumii actuale.

„Albă ca zăpada”, „Amintiri din copilărie”, „Visul unei nopți de vară”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Fata babei și fata moșului”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Jack și vrejul de fasole” și „Glasul copilăriei” sunt doar câteva dintre spectacolele care se vor juca, în perioada următoare, începând de sâmbătă, 7 septembrie, și până duminică, 29 septembrie.

Tot în luna septembrie, copiii vor avea parte și de o nouă premieră. Spectacolul „Peter Pan”, în regia Gabrielei Petrescu, va deschide uși spre tărâmuri fantastice și-i va face pe spectatori, indiferent de vârstă, să-și dorească să rămână veșnic prizonieri ai timpului, ai timpului copilăriei, cea mai dulce perioadă a vieții.

Indiferent de categoria de vârstă căreia i se adresează – #TICBEBE (0-3), #TICPITIC (3-6), #TICJUNIOR (6+) – fiecare reprezentație, din stagiunea 2024-2025, va crea infinite amintiri frumoase.

PROGRAM SEPTEMBRIE 2024:

Albă ca zăpada (4+) 
07.09, ora 11:00 & 29.09, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Singură, în mijlocul unei păduri, Albă ca zăpada se vede nevoită să înfrunte destinul. Dar soarta i-a surâs eroinei noastre într-un loc în care damnarea părea inevitabilă – iată o dovadă a faptului că niciodată nu trebuie să ne pierdem speranța! Și totuși, chiar dacă e înconjurată de prieteni loiali, prințesa resimte doar iluzia siguranței, pentru că Împărăteasa îi urmărește fiecare pas prin intermediul unei oglinzi magice. Pericolul este iminent, iar Albă ca zăpada va primi ajutor de la cine se așteaptă mai puțin.

Amintiri din copilărie (6+)   
07.09, ora 18:00, 14.09 & 22.09, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Copilăria este și va rămâne mereu un tărâm nemărginit al posibilităților. Pe scena Teatrului Ion Creangă vor păși personajele care au impresionat generații: Nică, Irinuca, Mătușa Mărioara, Smaranda și mulți alții. Spectacolul „Amintiri din copilărie” le va aminti părinților ce înseamnă să fii copil, iar celor mici le va arăta aspecte ale copilăriei pe care poate nici nu le cunosc. Protagonistul nostru îi va purta pe spectatori prin aventuri palpitante și le va aminti și de ce este important să îți asculți părinții.


Visul unei nopți de vară (6+)          
08.09, ora 11:00 & 29.09, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

„Visul unei nopți de vară” este cea mai montată comedie a lui Shakespeare. În text, lumea realului și cea a fantasticului se întâlnesc într-o poveste despre tinerețe și iubire. Cele două forțe ale naturii, Titania și Oberon, se află într-un conflict pentru putere, iar tensiunea dintre ei se va răsfrânge și asupra muritorilor naivi și îndrăgostiți. Și, ca și când acest lucru nu ar fi fost de ajuns, Puck, un personaj pe care cu siguranță copiii îl vor îndrăgi, va unelti împotriva tuturor pentru a crea un spectacol cum nu s-a mai văzut. Atât de frumos va fi, încât va părea ca un vis, un vis care va aduce zâmbetul pe buze și celor mai morocănoși dintre spectatori.

Fata babei și fata moșului (3-6)      
13.09, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
       

Uneori în viață, e greu să fii bun, să iei decizii punându-i pe ceilalți mai presus de propria persoană. Dar se spune că bunătatea se întoarce, este răsplătită, iar povestea lui Ion Creangă, „Fata babei și fata moșului” asta ne învață – despre bunătate și despre altruism. Fata moșului, fiind curată la suflet, în călătoria ei inițiatică câștigă mulți aliați, pe când fata babei, cu gândul doar la ea însăși și la bogății, rămâne singură și fără ajutor. 

Hainele cele noi ale împăratului (3-6)        
14.09, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
       

Nimănui nu-i place o persoană răsfățată și alintată. Dar ce se întâmplă când această persoană are și o împărăție de condus? Un împărat se vrea adulat de către supușii săi, deși nu face nimic toată ziua decât să cumpere haine pe care nu le poartă niciodată. Pentru a-i îndrepta comportamentul și a salva împărăția, aceștia îi pun la cale un plan viclean. Împăratului i se pregătește un costum cu stil, din cea mai fină țesătură, care sigur îl va face să-și schimbe purtarea.         

Glasul copilăriei (6+)
15.09, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
        

Să fii copil nu e chiar atât de simplu. Vârsta copilăriei poate veni cu o mulțime de provocări și de întrebări cărora nu le găsim întotdeauna răspunsurile. De aceea avem nevoie de sprijinul părinților, de înțelegerea și deschiderea lor. Pentru că ei au fost, la rândul lor, copii, însă copiii niciodată oameni mari.  

Păcală și Tândală (3-6)        
15.09, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)       

Unele povești sfidează timpul și, odată cu trecerea lui, devin mai puternice și mai pline de miez. Întâmplările fraților Păcală și Tândală sunt un exemplu. Spectacolul pus în scenă de Teatrul Ion Creangă are la bază un scenariu original, inspirat din mai multe texte populare, dar care aduce elemente noi, din actualitate. Copiii vor râde la schimbul de replici dintre personaje, se vor implica în aventurile lor și, nu în ultimul rând, vor învăța că obstacolele sunt mai ușor și chiar mai distractiv de trecut în doi.

Jack și vrejul de fasole (5+)
20.09, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)       

O poveste clasică într-un format muzical antrenant. O doză consistentă de energie și entuziasm. O aventură fermecată pentru întreaga familie. Spectacolul „Jack și vrejul de fasole” pledează pentru bucuria, curajul și curiozitatea celor care nu și-au rătăcit candoarea prin hățișurile vieții adulte. Atunci când frumusețea copilăriei este umbrită de griji și nevoi, creativitatea devine unica modalitate prin care realitatea poate fi transformată într-o lume de basm.


Punguța cu doi bani (3-6)   
21.09, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)        

Muzical și interactiv, spectacolul „Punguța cu doi bani” este o oportunitate de a redescoperi poveștile lui Ion Creangă – basme de un incredibil dinamism scenic, deși au fost scrise acum mai mult de un secol. Adaptat de o echipă talentată, spectacolul ne introduce în universul unui alai pestriț: un boier mult prea cumpătat, un vizitiu mult prea somnoros, o bucătăreasă mult prea aprigă – și, bineînțeles, un cocoș teribil de năstrușnic. Că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti.

Ursul păcălit de vulpe (3-6) 
22.09, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)       

Un urs, o vulpe și un pește s-au întâlnit într-o poveste. Iar ceea urmează să se petreacă pare să fie rupt nu din poveste, ci chiar din realitatea uneori surprinzătoare – întâmplări care ne arată că lăcomia și falsa prietenie s-au născut odată cu timpul. Dar timpul, la rândul lui, ne-a mai învățat ceva: când privim o provocare cu umor, devenim automat mai înțelepți. Simțim cum creștem. Ce vom învăța din pățaniile ursului sau din planul șiret al vulpii? Să-i dăm mai bine cuvântul peștelui, pentru că el este cel care ne va spune povestea…

Mai multe detalii se găsesc pe teatrulioncreanga.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s