Ce se intampla cand rotesti doua imagini?

Folosind doar doua imagini (desene) iti poti invata copilul un experiment amuzant. Nu numai ca isi va uimi prietenii, dar va invata cate ceva si despre cum sunt realizate desenele animate.

Sunt unele fenomene care se intampla mai rapid decat le poate percepe ochiul uman. Si vom demonstra acest lucru, prin urmatorul experiment. Mai jos, iti propun doua variante ale aceleiasi activitati – una este mai usor de realizat, in timp ce a doua este mai spectaculoasa.

  • Imaginea de pe creion

Ai nevoie de: o hartie cartonata alba, foarfece, lipici sau banda adeziva si creioane colorate.

Cum se face:

Taie doua patrate de aceeasi dimensiune, din hartia cartonata.

Roaga-ti copilul sa deseneze ceva pe fiecare patrat, dar desenele sa fie complementare. Daca te uiti in imaginea de mai jos, pe o parte este desenat un acvariu, iar pe cealalta – trei pestisori. Dar pot fi si alte lucruri: un bradut si ornamente, o pisica si coada ei, un copil si un balon. Aici, tine de imaginatia copilului. Doar sa respecte regula: desenele trebuie sa vina unul in completarea celuilalt.

ilop01

Folosind lipiciul sau banda adeziva, lipeste cele doua patrate pe un creion, asa cum vezi mai sus.

Tot ce mai ramane de facut este ca cel mic sa roteasca repede creionul intre degete sau palme. Ce se intampla? Iata, mai jos, cum pestisorii „intra” in acvariu.

  • Imaginea de pe disc

Ai nevoie de: o hartie cartonata alba, foarfece, un perforator, doua bucati de sfoara si creioane colorate.

Cum se face:

Taie hartia cartonata in forma de cerc si perforeaza forma in doua margini opuse. Leaga sfoara de fiecare gaura perforata. (Pentru buna functionare a experimentului, este important sa fie o hartie cat mai groasa, ba chiar un carton, pentru a se putea invarti cat mai bine.)

Pe fiecare parte a cercului, roaga-ti copilul sa deseneze cate ceva. Din nou, regula este aceeasi: desenele trebuie sa fie complementare.

Tinand cate o sfoara in fiecare mana si strangand, astfel incat sforile sa fie intinse, copilul tau poate incepe sa invarta cercul desenat. Cele doua imagini de pe fiecare parte vor deveni una singura. Iata un exemplu:

ilop02

Ce se intampla?

Acest concept este folosit si de cei care realizeaza desenele animate – imaginile statice sunt miscate foarte rapid, pentru a oferi iluzia de miscare.

Cand alternezi doua imagini foarte rapid, creierul nu le mai proceseaza separat, ci le combina amesteca intr-o imagine noua.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s