Una dintre marile „griji” ale viitorilor parinti este alegerea numelui bebelusului. Pentru foarte multi nu este o treaba usoara, deoarece fiecare are propriile criterii si dorinte in ceea ce priveste alegerea prenumelui. Unii parinti aleg pentru copilul lor numele tatalui, mamei sau al unei rude.
Altii incearca sa gaseasca o corespondenta intre un nume si momentul aparitiei copilului, aleg un nume de sfant, un nume in functie de semnificatia acestuia (etimologie), ori pur si simplu un prenume melodios, care se potriveste cu numele de familie, este deosebit, foarte rar intalnit.
Chiar daca nu se pot anticipa din perioada prenatala trasaturile de personalitate ale copilului pentru a alege un nume care sa se potriveasca cu temperamentul, caracterul sau aptitudinile copilului este bine sa tinem cont de cateva repere in alegerea numelui, pentru a nu influenta dezvoltarea emotionala de mai tarziu. Profesorul belgian Jan Deboel, de la Universitatea de Stiinte Politice si Sociale din Antwerp, chiar a demonstrat ca la nivel constient si subconstient incercam sa ne comportam asa cum sugereaza numele nostru, in functie de alegerea parintilor, care au ,,impus” acest nume.
Numele este o pecete- persoana va purta prenumele pe parcursul vietii. Pentru unii poate fi o adevarata povara, deoarece numele este batjocorit de ceilalti, ori nu este retinut si de aceea este pronuntat incorect, ori a fost purtat de persoane care nu s-au afirmat cu un comportament pozitiv.
Numele este o carte de vizita- de cate ori nu vi s-a intamplat ca atunci cand ati citit ceva despre o persoana cu un nume ,,greoi”, ori v-a sunat o persoana necunoscuta, s-a prezentat si nu v-a placut cum suna numele acestuia, implicit ulterior avand o repulsie fata de acea persoana, care poate era o fire calma, tandra si sociabila.
Numele copilului ii ,,caracterizeaza” pe parinti – chiar daca este un nume frumos ori un nume care suna neplacut, ne gandim la cei care au ales numele – de cele mai multe ori parintii. Imaginati-va ca faceti cunostinta cu un nou coleg, iar acesta se prezinta ,,Buna ziua, ma numesc ,,Mos Craciun! “, pentru ca acesta este chiar numele lui real, confirmat de acte. Amuzati, va ganditi ,,ce parinti au putut alege un asemenea nume pentru copilul lor?”
Numele este destin- de cele mai multe ori parintii aleg copilului un nume de sfant, ori un nume care semnifica ceva frumos in diverse limbi: latina, araba, ebraica, greaca etc. Se doreste astfel ca cel mic sa aiba o soarta asemanatoare cu semnificatia numelui: Eugen = aristocrat, Alexandru/ Alexandra= protector al oamenilor, Ana= bunavointa, Andreea/ Andrei= razboinic, Valentin= puternic, Radu= veselul, Nadia= speranta, ori nume de flori, in functie de legendele acestora, de frumusetea, parfumul sau delicatetea fiecareia: Crina, Florentina, Violeta, Dalia, Iris, Narcisa, Mugurel, Florin
Numele este un mesaj pentru ceilalti – Atunci cand retinem sau nu retinem numele unei persoane am inregistrat un mesaj legat de aceasta persoana- are un nume care ne aminteste de alta persoana, ori este un nume pe care il consideram noi dur, neplacut, sau, din contra- este simplu, comun sau usor de retinut. Pentru unii este un avantaj, deoarece are un nume rar intalnit sau deosebit si de aceea este tinut minte de cei din jur, dar pentru altii poate fi un dezavantaj, deoarece nu isi doresc sa fie mereu in centrul atentie, reperat cu usurinta de ceilalti, dupa numele sau.
Pana la urma, dupa lungi ori scurte ,,deliberari” alegem numele in functie de preferintele noastre ale parintilor, de aceea subiectivismul fiecaruia joaca un rol important, insa trebuie sa incercam sa ne imaginam ce va urma dupa ce am hotarat numele pe care il va purta copilul nostru, cum va fi influentat el de aceasta alegere.
Care este povestea numelui tau sau a copilului tau?