Ce presupune pedagogia Waldorf

Cu totii ne dorim copii liberi, sanatosi, care se dezvolta armonios. Inca din primii ani este esential sa gasim un drum pe care copilul nostru sa paseasca cu incredere, bucurie si curiozitate. Un astfel de drum propune pedagogia Waldorf, care imbina stiinta si arta, miscarea si activitatile practice, pentru a contribui la dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Ce este specific pentru alternativa Waldorf

Scolile Waldorf doresc in mod egal sa dezvolte abilitati intelectuale, creative, artistice, practice si sociale la copii si tineri. Profesorii si educatorii mentioneaza ca acest tip de pedagogie se potriveste oricarui copil, indiferent de inzestrare, temperament sau inclinatie, dat fiind ca pedagogia este centrata pe elevi si pe nevoile specifice ale acestora, in functie de etapa lor de dezvoltare. Se tinde, astfel, spre crearea unei „inteligente practice”.

Adaugand la studiul comunicarii in limba materna, al socotitului, inca din primul an de scoala copiii invata sa cante la un instrument, iar din al doilea an de scoala invata si a doua limba straina. Ei picteaza, tricoteaza, modeleaza lutul, ceara de albine, realizeaza proiecte specifice precum constructii de case sau obiecte de mobilier, lucreaza in lemn, pe scurt, realizeaza o multitudine de activitati care intregesc o persoana dincolo de invatarea notionala si de retinerea de informatii.

O alta caracteristica specifica a predarii este interdisciplinaritatea. Predarea in scolile Waldorf se face in module de studiu, numite si epoci. Aceasta inseamna ca disciplinele cognitive sunt studiate intensiv pe durata a trei sau patru saptamani, in fiecare zi, timp de 110 minute, fara pauza, in prima parte a zilei.

Studiul se realizeaza aprofundat, copiii sunt stimulati sa dezvolte gandirea critica si sa realizeze corelatii, sa afle concret informatii prin experiente care leaga intre ele partea cognitiva de cea practic-aplicativa, construita artistic.

Cum ajunge o scoala sa poarte numele Waldorf

Pentru scolile care intentioneaza sa functioneze in alternativa educationala Waldorf, exista o organizatie internationala, Bund der Freien Waldorfschulen, care evalueaza proiectul, initiatorii, profesorii, dotarea, specializarea in predarea conform specificului Waldorf si care poate acorda dreptul unei scoli de a utiliza denumirea „Waldorf”.

O astfel de institutie este si Scoala Gimnaziala Libera Waldorf. Aceasta a obtinut licenta de folosire a numelui Waldorf in urma cu 9 ani, licenta care se reinnoieste o data la 3 ani.

Am aflat mai multe despre pedagogia Waldorf de la Liliana Dumitriu si Razvan Ropotan, profesori in cadrul Scolii Gimnaziale Libere Waldorf. 

Liliana Dumitriu este profesor doctor, diriginte si mentor al Scolii Gimnaziale Libere Waldorf, iar Razvan Ropotan este profesor si diriginte in cadrul aceleiasi scoli. 

Invitati in emisiunea Happy Music de la Itsy Bitsy, ei au povestit despre specificul alternativei Waldorf, dar si despre programele oferite copiilor de Scoala Gimnaziala Libera Waldorf din Bucuresti: 

Despre Scoala Gimnaziala Libera Waldorf

Scoala Gimnaziala Libera Waldorf din Bucuresti este o scoala particulara, fondata la initiativa parintilor. Clasele de scoala si grupele de gradinita Waldorf sunt amplasate in spatiul cladirii din strada Ion Brezoianu nr. 31, o cladire generoasa, situata in imediata vecinatate a parcului Cismigiu.

Spatiile sunt amenajate intr-un stil natural, cu o atmosfera calda.
Un aspect aparte al acestei scoli este faptul ca ea beneficiaza de mentoratul asociatiei germane Internationale Assoziation für Waldorfpädagogik – IAO, un organism international de monitorizare a scolilor Waldorf din estul Europei.

Acest mentorat este concretizat prin prezenta domnului Christoph Johannsen, reprezentantul acestei asociatii, care viziteaza scoala de mai multe ori intr-un an scolar, asista la ore si ofera consiliere intregii echipe a scolii.

Se poate face scoala Waldorf si vara?

Pentru o vara creativa in anul acesta, Scoala Gimnaziala Libera Waldorf propune o tabara urbana in locatia proprie de langa Parcul Cismigiu, in perioada 5-30 iulie, de la ora 09.00 la ora 17.00, de luni pana vineri.
Atelierul de inventat povesti, jocurile copilariei, atelierul de gatit in limba engleza, atelierul de creativitate mestesugareasca, animatie stop-motion sunt doar cateva dintre activitatile minunate pregatite copiilor pentru scoala de Vara.

Atelierele de vara sunt un bun prilej pentru a cunoaste specificul pedagogiei Waldorf precum si viziunea scolii despre educarea si dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Mai multe detalii despre Scoala de Vara se gasesc aici, iar despre Gradinita de Vara aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s