Ce mananca copiii nostri?

Itsy Bitsy promoveaza obiceiurile de viata sanatoasa in randul familiilor cu copii, cu scopul de a trai mai mult si mai bine. Pentru a fi sanatosi, e nevoie sa deprindem obiceiuri bune, cum ar fi: miscarea fizica, consumul a 2 litri de apa pe zi si o alimentatie diversificata si echilibrata.
In acest sens, specialistii au creat “Piramida nutritionala”. Alimentele plasate la baza piramidei pot fi consumate in cantitati mai mari decat cele situate spre varful piramidei, sustin nutritionistii.

Astfel: In 2005, specialistii nutritionisti de la Universitatea Harvard au elaborat noua Piramida a Alimentatiei Sanatoase, care o modifica pe cea initiala, creata in 1992 de Departamentul pentru Agricultura al SUA.

[imagelink=”333″] Copyright © 2008 Harvard University. For more information about The Healthy Eating Pyramid, please see The Nutrition Source, Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, http://www.thenutritionsource.org, and Eat, Drink, and Be Healthy, by Walter C. Willett, M.D. and Patrick J. Skerrett (2005), Free Press/Simon & Schuster Inc.

Fundatia piramidei este reprezentata de exercitiul fizic zilnic si de controlul greutatii corporale, urmand consumul de apa (intre 1 si 2,5 litri pe zi).
La baza sta principala sursa de energie pentru organism, si anume cerealele si paste integrale, dar si uleiurile vegetale (de masline, floarea-soarelui, porumb, soia etc.), precum si legumele si fructele.
Urmeaza etajul cu carne alba, peste, oua, precum si seminte, fasole, tofu.
Spre varful piramidei gasim produsele lactate (1-2 ori pe zi).
In varful piramidei se regasesc carnea rosie si untul, cerealele rafinate (painea alba, orez alb, paste) cartofi, dulciuri.

Piramida alimentara nu reprezinta o dieta severa, de la care nu se pot face abateri. Sarcina piramidei este de a facilita o alegere in ce priveste mancarea, astfel incat sa ne bucuram de sanatate indelungata, de o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Niciun aliment consumat separat (sau grup de alimente) nu poate furniza toate vitaminele si mineralele necesare. Alegeti alimente din toate grupele si consumati si alimente diferite din cadrul aceleiasi categorii.

Piramida alimentatiei pentru copii ne arata cat de mult ar trebui sa manance copiii din fiecare categorie de alimente, zilnic. Poate fi dificil sa tineti seama de toate aceste recomadari in alimentatia zilnica, mai ales cand copilul este un mofturos. Copiii nu inteleg importanta alimentelor, insa parintii sunt datori sa le transmita obiceiuri sanatoase.

Vezi in detaliu alimentele recomandate

Copiilor mici li se recomanda 30 minute de exercitiu fizic moderat, iar copiii mai mari ar trebui sa ajunga la 60 minute de activitate fizica de cel putin 5 ori pe saptamana.

Pentru o alimentatie sanatoasa, Itsy Bitsy va recomanda:
1. Igiena maxima.
2. Mic dejun in fiecare zi.
3. Masa in familie, fara TV si discutii contradictorii.
4. Nu mancati pana la saturatie.
5. Varietate mare de alimente, dar nu la aceeasi masa.
6. Alimente consumate crude, fierte sau fripte, nu prajite. Alimente proaspete, nu conservate!
7. Fara bauturi carbogazoase.
8. Dulciuri putine.
9. Echilibru intre aportul de energie (alimente) si consumul de energie (efortul fizic).


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s