Empatia este mai usor de definit decat de atins, mai ales daca esti genul de persoana care nu isi da voie sa fie vulnerabila. Iata ce presupune aceasta stare.
Multi confunda empatia cu simpatia, desi sunt dispozitii foarte diferite. In timp ce empatia alimenteaza conectarea intre doua persoane, simpatia propulseaza deconectarea. Iata cateva exemple de raspunsuri din simpatie la situatii nefericite, oferite de Brené Brown, sociolog.
- „Am pierdut sarcina…” Raspuns: „Macar stii ca poti ramane insarcinata.”
- „Cred ca mi se destrama casnicia…” Raspuns: „Macar ai pe cineva.”
- „Baiatul meu va fi exmatriculat…” Raspuns: „Macar fata ta este o studenta buna.”
„Foarte rar, daca vreodata, un raspuns empatic incepe cu «Macar…»”, este de parere Brené Brown.
Simpatia apare atunci cand, auzind despre o intamplare dureroasa a cuiva, incercam sa gasim partea plina a paharului, incercam sa facem lucrurile mai bune. Nu este nimic gresit in asta, dar nu este reactia de care celalalt are nevoie.
O persoana empatica nu cauta sa gaseasca o solutie sau o perspectiva optimista, cel putin nu ca prima reactie. In schimb, cel empatic isi permite sa simta emotiile celuilalt.
„Empatia este o alegere vulnerabila. Pentru a stabili o conexiune cu tine, trebuie ca eu, la randul meu, sa ma conectez la ceva din interiorul meu, ceva ce recunoaste emotia ta”, explica Brené Brown.
Chiar daca nu intelegi prin ce trece persoana respectiva, nu incerca sa cauti raspunsul potrivit, pentru ca nu il vei face pe celalalt sa se simta mai bine. In schimb, priveste din perspectiva sa, nu judeca, recunoaste-i emotiile si spune-i ca i le accepti.
Vezi si: