Ce fel de parinte sunt?

Ne intrebam de multe ori cum trebuie sa ne comportam cu copilul pentru a avea o comunicare eficienta si o relatie buna. Sa fim indulgenti, intelegatori sau sa fim exigenti cu copiii nostri? Sa imi rasfat copilul sau sa fiu un parinte autoritar? Cum e mai bine pentru copil? Ce metoda sa aplic?

A: Ce fel de parinte este psihologul Mirela Horumba?

I: Eu sunt un parinte care si-a dat seama ca iubirea neconditionata nu este de ajuns, un parinte care a inteles ca a primit in dar un copil minunat, care de multe ori il ajuta sa se puna fata in fata cu propriile lui limite sau neputinte.
O metoda foarte eficienta este educatia prin umor, joc, lucruri funny. Prin aceasta metoda parintele nu isi pierde din autoritate. Multe persoane din Romania nu prea merg la psiholog, nu fac sedinte de relaxare, nu incearca sa faca putina igiena psihica. Lucrurile acestea ajuta. Cunosc persoane care tipa tot timpul, sunt nemultumite indiferent de ce face copilul lor. M-am intrebat ce ar trebui sa se intample cu acesti oameni pentru a se trezi la realitate, care ar trebui sa inteleaga faptul ca tipatul este un indicator al unei nevroze, datorita vietii stresante cu care am fost setati sa ne educam copiii. Ajungem intr-un punct in care organismul nostru nu mai poate.

A: Care sunt tipurile de parinti existente?

I: Exista urmatoarele tipuri de parinti:

•parintii care inteleg faptul ca au nevoie de un sprijin si pe care se duc sa il caute, care au inteles ca nu este nevoie sa intervina tipatul, nu exista conflicte permanente;
•parintii care se complac in autosuficienta (cazul parintilor care folosesc rasfatul, violenta);
•parintii singuri (familiile monoparentale);
•parintii foarte autoritari, care cred ca este singurul model de parinte existent, model care functioneaza si se comporta ca atare.

A: As vrea sa vorbim putin despre parintii singuri. Cum se poate descurca un parinte singur?

I: Atunci cand un parinte este singur, este foarte mare riscul de a fi intr-o deprivare relationala. Un copil nu are nevoie doar de mama, are nevoie si de un tata ca model. In momentul in care modelul parental nu exista, copilul ia modelul tatalui fie din cercul de prieteni ai mamei, din familia extinsa, fie gaseste la scoala un profesor pe care il ia drept model insa pentru un timp limitat, pentru ca un copil il vede doar la scoala pe acel profesor iar lucrurile astea isi lasa amprenta asupra vietii copilului.
Intr-un divort, un copil este folosit de cele mai multe ori ca pe o arma de razbunare, de santaj emotional, de blamare a parintelui. Parintele care a plecat, a divortat de sotul/ sotia lui insa nu si-a parasit copilul. Exista mame care se agata de relatia cu copilul lor, mai ales daca este baiat si practic ii transfera copilului rolul de sot. Astfel, copilul este parentalizat prea mult pentru varsta si personalitatea lui, si practic toate lucrurile astea nu se vad. Copilul nu primeste sprijinul de care are nevoie, reperele de care are nevoie pentru a se forma. De exemplu, o mama singura trebuie sa inteleaga faptul ca sotul a divortat de ea (sotia), insa a ramas si va ramane tatal copilului pentru toata viata (doar jumatate din genele copilului sunt de la tatal lui). Sunt mame care nici macar nu isi lasa copiii sa isi vada tatal sau care vin cu tot felul de povesti. De exemplu, le spun copilului ca tatal ar fi mort (cand el de fapt traieste). Toate lucrurile astea isi lasa amprenta zi de zi asupra copiilor.

A: Ce fac parintii autoritari?

I: Parintii autoritari au fost agresati la randul lor tot de parinti autoritari, pe care i-au luat drept model si sunt asa pentru ca altfel nu stiu sa se comporte. Aceste carente din copilarie le duc cu ei mai departe, le transmit copiilor sub falsa eticheta a parintelui autoritar. Nu cred ca un parinte autoritar poate avea o relatie psihologica perfecta cu copilul lui.

A: Ce se intampla cu copiii rasfatati?

I: In termeni tehnici, rasfat inseamna supraprotectie. Practic, eu il invat pe copilul meu inca de mic sa fie un neputincios, dar fac acest lucru pentru ca am nevoie in permanenta de aceasta neputinta a lui. Atata timp cat eu il consider pe copil un neputincios, eu ma valorizez si sunt puternic. Prin acest rasfat ii creez copilului o stare prin care il fac sa ramana dependent de mine toata viata.

A: Ce alt tip de parinti ai mai intalnit?

I: Mai exista tipul parintilor care nu au coerenta in cuplu iar riscul este acela de a crea un copil care nu va sti ce vrea. Atunci cand modelele de cuplu sunt la polurile opuse adica mama nu se intelege cu tata dar stau de dragul copilului, mama traseaza o linie de conduita copilului, iar tata traseaza o alta linie. Mai grav este cand tatal nu traseaza nicio linie. De cele mai multe ori, mama se ocupa de educatia copiilor si tata aduce banii. Este foarte important si rolul tatalui. Trebuie sa existe o coerenta intre soti iar copilului sa i se transmita acelasi tip de mesaj. In cazul in care copilul a primit un tip de mesaj de la mama si alt tip de mesaj de la tata, el este pus intr-o situatie contradictorie. Copilul va alege mereu situatia care ii convine si va da vina pe celalalt parinte.
Tu ce fel de parinte esti? Ce fel de parinte ai vrea sa fii?

Interviu realizat cu psiholog Mirela Horumba, in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti”
realizata de Adriana Titieni


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s