Ce faci cand ai datorii? (P)

Este bine sa vorbesti cu copilul tau despre datorii?

Dupa cum probabil ti-ai dat seama deja, sa fii parinte nu este cel mai usor lucru din lume. Din pacate, exista unele momente in care acumulezi datorii si simti ca nu poti face fata, iar acest lucru poate cauza anxietate. Atunci cand simti ca nu iti poti controla sentimentele, poti aduce linistea in familie, discutand cu copilul tau despre lucrurile care te ingrijoreaza.

De ce sa faci asta?

Cei mici sunt, de cele mai multe ori, constienti de dificultatile prin care familia trece, indiferent daca parintii discuta cu ei aceste probleme sau nu. Copiii sunt foarte receptivi la sentimentele adultilor si este foarte important ca tu, ca parinte sa discuti cu ei problemele prin care familia trece, indiferent de natura ei.

Discutand deschis cu copiii tai despre datoriile pe care le-ai acumulat, ii poti face sa inteleaga faptul ca dificultatile cu care se confrunta familia nu sunt cauzate de ei. Totodata, il poti ajuta sa ramana optimisti asigurandu-i de faptul ca familia voastra poate trece cu usurinta peste acest moment.

De asemenea, poti profita de aceasta ocazie pentru a-i oferi copilului tau o lectie importanta de viata. Acum poate fi momentul potrivit sa il inveti cum sa economiseasca si cum sa folseasca resursele financiare pe care le are la dispozitie.

Cand ar trebui sa faci asta?

Foarte multi specialisti in domeniul psihologiei copilului au discutat despre varsta la care o asemenea discutie ar putea avea loc. Desi fiecare copil este diferit, specialistii au ajuns la concluzia conform careia majoritatea copiilor sub 6 ani nu ar trebui implicati in discutiile despre datorii. Motivul este faptul ca la aceasta varsta copiii nu sunt inca pregatiti sa inteleaga complexitatea activitatilor financiare pe care le intreprinzi.

De asemenea, copiii sub 12 ani ar putea fi afectati de o asemenea discutie. in acest caz este foarte important sa ai grija la ce cuvinte folosesti si sa nu scoti in evidenta detaliile nesemnificative.

Cum ar trebui sa discuti cu copilul tau despre datorii?

Asa cum am vazut, discutia despre datorii este pe cat de necesara, pe atat de dificila. De aceea, KRUK Romania iti sare in ajutor si iti ofera cateva sfaturi pentru a depasi mai usor acesta problema.

  1. Alege un cadru potrivit

Este foarte important sa aduci discutia despre datorie intr-un cadru relaxant. Ai putea incepe aceasta discutie la cina de exemplu. Explica-i ca problemele financiare cu care se confrunta familia nu sunt cauzate de el. Ramai optimist si arata-i ca esti stapan pe intrega situatie. Nu este necesar sa explici toate detaliile deoarece scopul acestei discutii este sa il faci pe copil sa inteleaga schimbarile pe care le vei face: de ce nu vei putea achizitiona unele lucruri, de ce veti merge mai rar in vacante, etc. incurajarea dialogului este mereu un lucru bun, de aceea, ar trebui sa il incurajezi sa puna intrebari. Astfel vei reusi sa pui capat sentimentelor de nesiguranta.

  1. Continua sa va distrati in familie

O lectie pe care o poate invata copilul tau in aceasta situatie este faptul ca nu ai nevoie de foarte multi bani pentru a fi fericit. Acesta este momentul in care va puteti bucura de drumetii, excursii cu bicicleta sau puteti participa la concerte gratuite in aer liber. Daca ai mai mult timp liber, poti vizita cel mai interesant muzeu sau il poti invata pe cel mic sa gateasca. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa fi creativ si receptiv la ceea ce se intampla in jurul tau. De cele mai multe ori, aceste activitati te fac sa petreci mai mult timp alaturi de familia ta si sa te concentrezi pe lucrurile care conteaza cel mai mult pentru tine.

  1. Lasa-l sa te ajute

Copiii vor mereu sa ajute. Ajutorul lor le va oferi satisfactia de a oferi un suport familiei in situatii dificile. Totodata, aceasta este o oportunitate foarte buna pentru a-si dezvolta abilitatile atreprenoriale. incurajeaza-l sa economiseasca si sa faca mici investitii cu resursele de care dispune. Educatia financiara oferita la timp si experimentele pe care le face acum cu banii il vor ajuta sa preintampine acumularea datoriilor mai tarziu. Daca este adolescent, incurajeaza-l sa isi asume responsabilitatile unui job part-time in timpul vacantei de vara. si pentru a face toate acest lucruri sa fie si mai distractive, puteti sa invatati cu cei mici despre ce inseamn educatia financiara prin rasfoirea povestilor KRUK.

Traieste acum o viata bogata. Pentru noi, bogatia nu consta neaparat in bani, ci in experientele pe care le ai alaturi de familia ta. Transforma orice situatie dificila intr-o experienta de invatare si bucura-te de o viata lipsita de griji.

Citeste povestile lui Alexandru aici.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s