Ce facem in timpul liber?

Venirea pe lume a unui copil implica mai multe nasteri: nu numai aceea a bebelusului in calitate de fiinta fizica si psihica, ci si a parintilor, bunicilor, fratilor, surorilor, deci a unei intregi familii, care va trebui sa-si gaseasca sau sa reinventeze noi roluri in propria viata.

Nasterea unui copil ii insarcineaza si pe cei doi tineri adulti, mama si tata, cu rolul de parinte. Multi spun ca a fi parinte este una dintre cele mai dificile incercari ale vietii. Iata de ce ne propunem sa-ti dam cateva sfaturi care sa te ajute sa-ti manifesti cat mai bine aceste dificil rol de a fi parinte si sa poti creste astfel un copil sanatos.

Jucati-va impreuna
Ori de cate ori timpul iti permite, joaca-te impreuna el sau arata-i jocurile copilariei tale (de-a v-ati ascunselea, nu te supara frate, fazan, etc.). Joaca-te cu copilul tau cu toata dragostea si bucuria clipei petrecute impreuna! Faptul ca tu esti prezent/a langa el il face extrem de fericit. Aproape ca nici nu conteaza pentru el ceea ce faceti. Copilul se bucura de prezenta ta, simtindu-se in cea mai deplina siguranta. Si este dispus sa experimenteze cu mult entuziasm tot ceea ce-i propui, mai ales atunci cand te vede linistit/a si zambitor/oare.

Vorbeste-i cu voce calda si nu-l dojeni prea aspru atunci cand nu respecta intocmai regulile jocului. Va invata in felul acesta ca a greşi este omeneste, iar increderea lui in propriile forte va creste de la zi la zi. Fii curioas/a impreuna cu el! Traieste cu bucurie orice reusita de-a lui si sarbatoriti-o impreuna cu laude, trambite, batai din palme si multe altele de acest gen! Va invata in felul acesta ca este un copil valoros. Raspunde-i la orice intrebare pentru a-l ajuta sa descopere si sa inteleaga lumea in care traieste. Astfel, el te va iubi, aprecia si respecta si isi va dori sa fie asemenea tie. Dupa cum ai putut vedea pana acum, sta in puterea ta sa cresti un copil sanatos si valoros!

Ce puneti in locul televizorului?
Dacă timpul nu-ti permite sa petreci zilnic cateva minute bune de joaca cu copilul tau, iti recomandam cateva alternative astfel incat acesta sa nu stea tot timpul acasa in fata televizorului sau a calculatorului.

Se stie foarte bine de ceva vreme care sunt influentele nefaste ale acestora asupra copiilor: cresc starea de nervozitate, sustin nonactivitatea cu efectele ei devastatoare in planul dezvoltarii fizice, diminueaza somnul nocturn care poate provoca oboseala, faciliteaza aparitia tulburarilor de atentie, impiedica dezvoltarea abilitatilor de comunicare si interactiune, dezvolta violenta datorita continutului agresiv al filmelor, desenelor animate, stirilor de la TV si scad stima de sine a copilului lipsit de experiente de viata reale si care se refuguiaza in experientele virtuale, adeseori agresive, ale jocurilor pe calculator.

Iata cateva recomandari pentru petrecerea timpului liber in afara … ecranului.

[page]

Asadar, pentru limitarea efectelor nocive, iti recomandam sa alegi cu grija activitatile pe care copilul tau le poate desfasura in timpul sau liber, atunci cand tu nu poti sa fii cu el:

1. Inscrie-l la un club la care ar putea practica sportul care-i place. Tine cont insa si de aptitudinile pe care el le are! Dezamagirile pe care le-ar putea intampina datorita practicarii unui sport nepotrivit potentialitatilor sale isi pot lasa puternic amprenta asupra construirii personalitatii copilului tau. Practicarea unui sport de la varste mici stimuleaza cresterea – intareste musculatura si oasele, reduce riscul de obezitate, il ajuta sa-si dezvolte indemanarea si sa devina sociabil si comunicativ, contribuie la o mai buna oxigenare a creierului, crescand astfel capacitatea de concentrare si randamentul scolar.

2. Inscrie-l la un curs de creatie-artistica, tehnico-stiintifica sau un curs de insusire a unei limbi straine sau de formare a culturii generale. Acestea devin pentru cei inzestrati cu potential si talente deosebite un al treilea spatiu educativ de formare a copilului, alaturi de activitatile scolare si cele din familie.

3. Inscrie-l la un atelier de dezvoltare a inteligentei social-emotionale sau a abilitatilor de comunicare. Acestea il vor ajuta sa-si dobandeasca si sa-si dezvolte abilitatile de interactiune eficienta, sa se cunoasca si sa-si gestioneze propriile emotii si actiuni, sa-si dezvolte prin exercitiu capacitatile empatice, sa-si formeze abilitatile necesare pentru a face fata situatiilor dificile si a lua propriile decizii.
Ocupa-i timpul liber intr-un mod folositor si vei vedea cum toate il vor ajuta in viata! Succes!

Echipa SGD
www.sgd.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s