Ce facem cand copiii se cearta? Afla ce solutii propune Urania Cremene

Pe Urania Cremene o asculti la Itsy Bitsy FM joia, de la 11:00 la 12:00, in emisiunea „In direct cu Urania Cremene”. Ii poti adresa intrebari in timpul emisiunii pe Facebook Itsy Bitsy, unde emisiunea e transmisa LIVE. 

Conflictele fac parte din viata noastra, oricat de dificil ne-ar fi, uneori, sa le acceptam sau sa le gestionam. Dar, atat noi, adultii, cat si copiii, ar trebui sa acceptam ca intr-un conflict nu e important cine are dreptate; important e sa gasim o solutie cu care sa traim frumos, mai departe.

Conflictele ne ajuta sa crestem, iar anumite conflicte – bine gestionate – pot sa stranga foarte bine o relatie, crede Urania Cremene.

A invata sa rezolvi un conflict nu este intotdeauna usor, cu atat mai mult pentru copii. De aceea, orice parinte ajunge sa se intrebe, mai devreme sau mai tarziu, ce poate face atunci cand copilul sau e implicat intr-un conflict? 

Urania Cremene a povestit in emisiunea „In direct cu Urania Cremene” cum putem reactiona atunci cand copiii nostri se implica in conflicte, ce sa le spunem si cum sa-i ajutam sa gaseasca solutii pentru a le rezolva.

Multi parinti au tendinta de a interveni imediat atunci cand copiii se cearta, dandu-le solutii menite sa incheie cat mai repede conflictul. Urania ne indeamna sa apelam la alte abordari ale acestor situatii si ne explica si de ce:

De fiecare data cand intervenim sau le dam solutia, nu facem decat sa punem un pansament pe o rana deschisa.

De aceea, nu e suficient sa intervenim si sa oprim conflictul, daca nu ii aratam copilului cum poate sa-si rezolve conflictele.

Scopul nu este sa rezolvam conflictul, ci sa-i ajutam pe copii sa si le rezolve singuri (pentru ca este conflictul lor).

  • Ce faci atunci cand copilul are un conflict?

Iata cateva idei de care sa tii cont atunci cand copilul tau e implicat intr-un conflict (fie cu un frate mai mic/mai mare sau cu alti copii – la gradinita, la scoala sau la locul de joaca).

  • Implica-te in conflictul copilului/copiilor, dar din pozitia de mediator.
  • Nu lua partea nimanui.
  • Spune ceea ce observi, fara sa acuzi.
  • Indeamna-i pe copii sa gaseasca o solutie pentru a rezolva conflictul sau ofera-le tu sugestii de solutii si ajuta-i sa implementeze solutiile gasite.
  • Nu insista pe problema – ajuta-i pe copii sa se concentreze pe solutii, „sa gandeasca in termeni de solutii”.

Inainte sa-si poata rezolva singuri conflictele, copiii au nevoie sa invete cum sa faca asta.

A-l invata pe copil cum sa-si rezolve conflictele nu inseamna a-i impune solutii. In loc sa-i spunem copilului ce sa faca, Urania ne recomanda sa-l invitam sa vina el cu propriile solutii. Il putem ajuta sa faca asta devenind curiosi la situatia lui, adresandu-i intrebari legate de conflict, empatizand cu el si incurajandu-l sa empatizeze cu cel/cei cu care a intrat in conflict. Daca in urma acestui proces copilul nu vine cu idei de solutii, atunci vino tu cu sugestii (dar nu le impune) si stabiliti impreuna care sunt cele mai bune solutii.

Care este primul lucru pe care sa-l spui atunci cand intervii in conflictul copilului? Afla care sunt sugestiile Uraniei Cremene: 

  • Cand e nevoie sa intervenim in cearta copiilor? 

Chiar daca e important sa-i lasam pe copii sa-si rezolve singuri conflictele, exista cateva situatii in care e necesar sa intervenim (indiferent de varsta pe care o au si de cat de bine stiu sa si le rezolve):

  • atunci cand incep sa se loveasca;
  • atunci cand vedem ca se cearta pe acelasi lucru sau pe acelasi subiect si nu au reusit sa-si rezolve conflictul singuri (chiar daca sunt suficient de mari sa faca asta);
  • atunci cand conflictul copiilor deranjeaza – fie toata casa, fie pe ceilalti copii (din colectivitate).

Multe conflicte si certuri pot fi evitate daca „il pregatesti” pe copil sa faca fata situatiilor conflictuale. Iata cum poti face asta: 

  • Ajuta-l sa obtina ceea ce-si doreste prin comportamente dezirabile;
  • Invata-l ce poate face atunci cand are de-a face cu comportamente care nu-i plac sau nu ii face bine (si ai incredere ca va invata, cu timpul, sa le gestioneze);
  • Ofera-i un scenariu cu privire la ce sa faca atunci cand e agresat sau ajunge sa se certe;
  • Ajuta-l sa inteleaga ce anume il face sa se enerveze;
  • Tine cont de faptul ca regulile sunt foarte importante – ele previn conflictele (de exemplu: jucariile se cer, nu se smulg).
  • Ce faci atunci cand copiii isi smulg unul altuia jucariile? 

Sunt des intalnite situatiile in care copiii isi smulg unul altuia jucariile – fie ca sunt frati, colegi la gradinita sau parteneri de joaca in parc. Reactiile adultilor in astfel de situatii sunt foarte importante, pentru ca ele pot incuraja sau descuraja comportamentul copiilor in situatii conflictuale.

Afla ce recomanda Urania sa faci in situatiile in care copiii isi smulg unul altuia jucariile:

  • Cum reactionezi atunci cand copiii se lovesc? 

Atunci cand un copil loveste alt copil, de cele mai multe ori atentia adultului se indreapta in primul rand catre copilul violent. Urania ne indeamna, totusi, sa acordam prima data atentie victimei, copilului agresat. In felul acesta, copilul care a agresat va intelege ca nu prin comportamente agresive va obtine atentie exclusiva.

Afla, din podcastul de mai jos, solutiile pe care Urania le propune in situatiile in care copiii se lovesc: 

  • E de preferat sa-i spunem copilului sa ignore conflictele si sa nu se implice? 

Pe termen scurt, neimplicarea intr-un conflict ar putea fi o solutie care sa-l scuteasca pe copil (si pe noi) de multe neplaceri. Pe termen lung, insa, aceasta atitudine s-ar putea sa nu fie chiar atat de buna, spune Urania. Iata de ce:

Afla si ce l-a invatat Urania pe copilul ei sa faca in momentul in care e implicat in conflicte: 

S-ar putea sa te intereseze si alte subiecte discutate in emisiunea „In direct cu Urania Cremene”:  
Cum gestionam emotiile copiilor?
Cum obtinem cooperarea copilului
Cum cresti un copil responsabil? 

Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s