Ce este sarcina toxica?

Aceasta terminologie este folosita in special de gravide, pentru a sublinia starea de rau generata de sarcina, care se manifesta de regula prin varsaturi excesive.
In termeni medicali, aceasta stare poarta numele de hyperemesis gravidarum si se defineste ca prezenta de varsaturi frecvente, persistente si severe la o gravida in primul trimestru de sarcina. Hyperemesis gravidarum afecteaza una din 300 de femei, cauza ei nefiind pe deplin cunoscuta. Se pare totusi ca aparitia ei ar fi in relatie cu nivele crescute ale hormonilor de sarcina – HCG – si ale estrogenilor. Afectiunea este mai frecventa la
gravidele tinere, la prima sarcina sau in caz de sarcina gemelara.

Semnul principal al sarcinii toxice este reprezentat de varsaturi in exces. Uneori, acestea pot fi atat de severe, incat gravida pierde in greutate, are ameteli sau stari de lesin si semne de deshidratare.
Sfatul pe care il dau acestor gravide este sa contacteze medicul daca au greturi si varsaturi atat de severe incat nu pot sa tolereze nici alimente, nici lichide sau daca aceste varsaturi persista dincolo de saptamana 20 de sarcina. De asemenea, medicul va fi contactat de urgenta daca varsaturile sunt insotite de febra sau de dureri persistente dupa ce varsati. Netratata, hyperemesis gravidarum va poate impiedica sa va asigurati un aport adecvat nutritional si de lichide. Daca dureaza suficient timp – dincolo de saptamana 20 – poate fi afectat si fatul. Inainte de a va trata pentru aceasta afectiune, medicul va exclude alte posibile boli care sunt insotite de varsaturi. El va verifica – prin teste de sange, urina si ecografie – daca aveti sarcina multipla sau alte posibile afectiuni cu simptomatologie similara, cum ar fi : tulburari gastro-intestinale, diabet sau sarcina molara – o afectiune in care, in loc de embrion, in uter se dezvolta un tesut anormal.

Din punct de vedere al tratamentului, cazurile usoare de hyperemesis gravidarum se trateaza prin :sprijin psihologic, evitarea alimentelor ce provoaca simptomele afectiunii, mese mici si frecvente, produse farmaceutice antiemetice. Cazurile severe se trateaza prin hidratare intravenoasa si prin administrarea unor medicamente speciale. Cazurile foarte severe necesita spitalizare si reevaluare in vederea unei eventuale intreruperi de sarcina.

In concluzie, gravidele cu hyperemesis gravidarum care colaboreaza cu medicul lor pentru a-si asigura o nutritie si hidratare adecvate, nu vor suferi probabil nicio complicatie severa care sa le afacteze pe ele sau pe copilul lor.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s