Dupa bucuria traita datorita venirii pe lume a unui copil, majoritatea mamicilor trec printr-o faza emotionala caracterizata de tristete si instabilitate psihologica. Mamica se simte obosita, plange fara motiv, nu are incredere in ea, are insomnii, se simte incapabila de a avea grija de ea si de copil, are remuscari, se simte disperata si este negativista, lucruri care se revarsa, eventual, asupra copilului.
Este foarte important ca in aceasta perioada mamica sa simta dragostea si tandretea celor din jur, sa interactioneze cu alte mamici si sa afle cat mai multe lucruri despre cresterea si ingrijirea bebelusului, lucruri care sa o faca sa se simta o persoana normala.
Legatura afectiva dintre mama si copil se stabileste treptat, sentimentele crescand in intensitate pe masura ce mama si copilul petrec din ce in ce mai mult timp impreuna.
Participand la sedinte de Bebe-Gim, mamica incepe sa capete incredere in ea, sa se simta capabila sa-si ingrijeasca copilasul, interactioneaza cu alte mamici facand schimb de informatii , si incepe sa-si concentreze toata atentia asupra dezvoltarii neuromotorii a acestuia.
Un alt avantaj major il reprezinta posibilitatea de a stabili relatii cu mamele din acceasi grupa cu care poate discuta diverse aspecte de crestere a copilului eliminand monotonia programului zilnic de acasa.
Sedintele de Bebe-Gim constau in programe de gimnastica si jocuri pentru dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a copiilor, realizate de catre mame, sub indrumarea unui kinetoterapeut. Copilul este stimulat atat din punct de vedere motric cat si din punct de vedere psihic, prin efectuarea unor exercitii si prin folosirea unor obiecte ajutatoare (esarfe, mingii, saculeti, bile, jucarii, perne etc.).
Toate aceste exercitii duc la formarea unei musculaturi care il va ajuta pe copil sa atinga mai repede etapele de dezvoltare neuromotorie (sa se rostogoleasca, sa stea in sezand, sa mearga in patru labe, sa se ridice in picioare si sa mearga).
Bebe-Gim-ul il ajuta pe copil sa se adapteze mai usor la schimbarea mediului familial si la prezenta persoanelor noi, imbunatatindu-le posibilitatile de relationare.
Pentru ca mama este cea care efectua programul de exercitii si diferitele activitati de stimulare senzoriala cu copilul sau relatia dintre ei se va intari si mai mult. Copilul va simti siguranta, protectie si iubire din partea mamei, care se „joaca“ cu el.
Autor: Kinetoterapeut, Coralia Ilinca