Pe timp de vara, parintii sunt pusi in fata unei probleme: cum sa le ocupe timpul celor mici? Ce zici de taberele pentru copii? Iti propunem cateva beneficii pentru a intelege cat de folositoare sunt.
In privinta activitatilor, taberele se pot lauda cu: sporturi de echipa sau individuale (de la clasicele inot sau fotbal la tir cu arcul), ateliere de pictura, teatru, obiecte facute manual, tiroliana, rapel, catarat, cursuri de limbi straine, echitatie sau tehnici de supravietuire si de orientare. Indiferent de alegerea facuta insa, care sunt efectele pozitive pe care le putem observa la intoarcerea copiilor din tabara?
- Abilitati sociale
In primul rand, taberele pentru copii sunt un loc unde se pot forma prietenii indelungate si cei mici ajung sa cunoasca si alte persoane diferite de ei. Copiii invata cum sa traiasca intr-o comunitate si sa isi imparta sarcinile, sa isi rezolve singuri conflictele si sa coopereze cu ceilalti prin activitati non-competitive. Este un loc in care pot sa isi imbunatateasca socializarea si comunicarea eficienta.
- Independenta
Ei invata cum sa se descurce departe de casa, sa preia initiativa. Este primul pas in cladirea autonomiei. Este momentul in care nu trebuie sa se mai gandeasca la ce zic sau cred parintii, ci pot sa fie ei insisi si sa isi asume faptele si deciziile. Isi pot dezvolta calitatile de leaderi.
Pot experimenta succesul ca urmare a propriilor actiuni. De asemenea, pot sa invete sa se descurce inconjurati de oameni care nu sunt propria lor familie, care nu le permit la fel de multe sau care nu au preconceptii legate de ei.
- Incredere in sine
Totodata, ca urmare a castigarii independentei si a depasirii dorului de casa, creste si stima de sine. Mai mult, in urma incurajarilor celor din jur, copiii pot invata sa accepte esecurile si cum sa nu renunte, ci sa incerce din nou.
- Deprinderea unor abilitati
In taberele pentru copii, cei mici au aici ocazia sa descopere ce le place sa faca, competente ce le pot avea pe tot parcursul vietii si pe care le pot perfectiona in timp. Aici putem vorbi despre abilitati sportive, aventuriere, in aer liber sau talente artistice. Spiritul aventurier se poate reflecta si in deschiderea spre a incerca lucruri noi.
- Inclinatie pentru natura
Copiii vor invata sa aprecieze natura cu toate elementele acesteia. Totodata, s-a demonstrat faptul ca activitatile in natura reduc simptomele de ADHD, scad nivelul de stres, imbunatatesc dispozitia, stimuleaza simturile si faciliteaza invatarea.
- Dezvoltare psiho-emotionala
Taberele pentru copii reprezinta ocazia de a se deconecta de tehnologie, ducand la o dezvoltare emotionala prin contactul cu „lumea reala”. Miscarea si sportul facute au si ele un impact nu numai asupra sanatatii, dar si asupra spontaneitatii, creativitatii si imaginatiei.
In functie de alegerea taberei si a programului acestuia, poti incuraja fie joaca nestructurata (spre deosebire de programul bine stabilit din timpul anului scolar), fie simtul organizarii in cazul in care copilul tau are nevoie de asa ceva.
O alta intrebare frecventa a parintilor este daca cel mic este pregatit sau nu sa mearga intr-o astfel de tabara. Raspunsul este ca nu exista o varsta fixa, depinde foarte mult atat de copil, dar si de tine.
De multe ori parintii sunt chiar mai reticenti decat copiii cand vine vorba de a sta separati o perioada de timp. Gandeste-te insa nu numai la beneficiile pentru copil, dar si tu vei avea mai mult timp pentru tine si te vei pregati incet pentru perioada „cuibului gol”, care vine cu pasi mai repezi decat poate ai vrea.
Daca insa vrei sa te asiguri ca cel mic este gata pentru asta, poti incepe cu perioade mai scurte – sa experimentati cum este sa doarma o noapte la un prieten sau la bunici, marind treptat numarul de nopti. Este indicat sa incepi cu cineva in care atat tu, cat si copilul, sa aveti incredere.
Apoi nu iti ramane de facut decat sa asculti numeroasele povesti minunate cu care se va intoarce acasa! Povesteste-ne si noua ce aventuri a avut!
Autor articol: Mihaela Balan – Psihoterapeut de familie sub supervizare – Psihoterapiefamilie.ro
sursa foto: freedigitalphotos.net