Vestea buna este ca prezbitismul nu afecteaza copiii, fiind o conditie ce apare la persoanele de peste 40 de ani. Vestea proasta este ca afectiunea nu este reversibila, ci doar poate fi tinuta sub control. La Traieste Sanatos cu Simona, iti spunem ce este nevoie sa stii despre prezbitism.
Prezbitismul nu este neaparat o boala, ci o conditie naturala. Pur si simplu, pe masura ce inaintam in varsta, cristalinul isi pierde din putere. „Nu mai poate sa ne ajute la a identifica obiectele mici de aproape si atunci trebuie sa ii dam un mic ajutor”, explica dr. Roxana Cozubas, medic oftalmolog.
Afectiunea se declanseaza dupa 40 de ani, mai devreme sau mai tarziu, in functie de componenta genetica si de cat de mult am solicitat ochii pe parcursul vietii. In cazul celor care sufera de miopie, pentru ca acestia vad foarte bine de aproape, prezbitismul apare mai tarziu. In ceea ce ii priveste pe copiii care au probleme de citire de aproape, acestia nu sufera de prezbitism, ci de hipermetropie necorectata.
Prin prezbitism, este afectata vederea la apropiere, la 30-40 de centimetri distanta. Iti dai seama ca vederea ti s-a schimbat atunci cand citesti tinand cartea si telefonul mai departe de ochi, pentru ca nu focalizezi bine cand le tii prea aproape.
Despre cum corectezi afectiunea iti spunem acum, la Traieste Sanatos cu Simona.