Cate pesticide ai in sacosa?

Stii ca fructele si legumele nu mai sunt cele care erau odata, dar pentru ca vrei sa ii oferi copilului tau ce e mai bun, ti-ar placea sa gasesti pe cineva care sa-ti spuna ce produse e mai bine sa eviti si ce produse poti duce acasa fara sa ai inima stransa.

Desigur, nu putem renunta la anumite fructe si legume, dar e bine sa stim la ce sa ne asteptam. Informatia inseamna putere, nu-i asa?

 

Numar
Fruct/leguma
Scor (incarcatura pesticide)

1(cel mai nociv)                       

piersici

100
2
mere
96
3
ardei rosii
86
4
telina
85
5
nectarine
84
6
capsuni
83
7
cirese
75
8
salata verde
69
9
struguri importati
68
10
pere
65
11
spanac
60
12
cartofi
58
13
morcovi
57
14
fasole verde
55
15
ardei iuti
53
16
castraveti
52
17
zmeura
47
18
prune
46
19
portocale
46
20
struguri locali
46
21
conopida
39
22
mandarine
38
23
ciuperci
37
24
cantalup
34
25
lamaie
31
26
pepene galben
31
27
grepfrut
31
28
squash
31
29
rosii
30
30
cartofi dulci
30
31
pepene rosu
25
32
coacaze
24
33
papaya
21
34
vinete
19
35
broccoli
18
36
varza
17
37
banane
16
38
kiwi
14
39
asparagus
11
40
mazare congelata
11
41
mango
9
42
ananas
7
43
porumb congelat
2
44
avocado
1
45 (cel mai bun)
ceapa
1

Citeste mai departe de ce trebuie sa ne pese de pesticide. 

[page]

De ce trebuie sa ne pese de pesticide?

Comunitatea stiintifica este din ce in ce mai convinsa ca doze mici de pesticide si alte substante chimice pot afecta oamenii, mai ales in perioade vulnerabile ca dezvoltarea intrauterina si copilaria, cand expunerea la pesticide poate avea efecte de durata. Pentru ca efectele toxice ale pesticidelor ne ingrijoreaza, nu sunt bine intelese sau, in anumite cazuri, sunt complet nestudiate, cumparatorii e bine sa incerce sa reduca la minimum expunerea la pesticide, ori de cate ori acest lucru este posibil.

Care este diferenta?

O simulare facuta de organizatia Environmental Working Group pe mii de consumatori cu diete bogate sau sarace in pesticide arata ca putem scadea cu pana la 90% expunerea la pesticide daca evitam primele cele mai contaminate 12 fructe si legume, inlocuindu-le cu cele mai putin contaminate.

Se imbunatateste situatia daca spalam si curatam de coaja fructele si legumele?

Aproape toate datele folosite pentru a crea tabelul ierarhic de mai sus iau in considerare modul obisnuit in care oamenii spala si pregatesc alimentele (de exemplu, merele se spala inainte de a le manca, iar bananele sunt curatate de coaja). Desi spalarea produselor proaspete poate reduce nivelul de pesticide, acestea nu sunt eliminate. Curatarea de coaja reduce, de asemenea, expunerea la pesticide, dar o data cu coaja pierdeti de multe ori si substante nutritive importante. Cea mai buna optiune este sa aveti o dieta variata, sa spalati toate produsele si, daca este posibil, sa alegeti alimente bio pentru a reduce expunerea la substante chimice nocive.

Cum a fost alcatuit acest ghid?

Tabelul ierarhic al produselor a fost alcatuit de analisti ai organizatiei nonprofit Environmental Working Group (EWG), pe baza rezultatelor a aproape 51 000 de teste de pesticide la produse colectate de Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite si de Administratia americana pentru Alimente si Medicamente (FDA), intre anii 2000 si 2005. O descriere detaliata a criteriilor folosite la alcatuirea acestui tabel ierarhic, precum si o lista de fructe si legume proaspete, care au fost testate, se gaseste la http://www.foodnews.org/.

Sursa: http://www.ewg.org/

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s