Din acest material veti afla de ce cartoful este un aliment sanatos. Cartoful este un aliment de baza, hranitor si satios. Dupa ce il consumi nu iti va mai fi foame pentru cateva ore.
Mai mult, cartoful contine si carbohidrati, care sunt o buna sursa de energie. De asemenea, cartoful contine potasiu, fier, cupru si calciu. Consumand aceasta minunata leguma, vei beneficia de o sursa importanta de vitamina C, care iti va intari sistemul imunitar, vei avea o inima mai puternica si o piele mai frumoasa.
Cartoful este un aliment des intalnit la mesele noastre, insa de cele mai multe ori este prajit.
In Statele Unite ale Americii, cartofii prajiti au devenit un fel de mancare traditionala, am putea spune. Este cea mai consumata leguma, dar de cele mai multe ori este prajita folosind ulei in exces si abunda in acizi grasi „trans”. Uleiul incins se dezintegreaza, asadar cartoful prajit poate contine substante chimice daunatoare organismului.
Cercetarile arata ca grasimile folosite pentru prajirea cartofului sunt cele care sporesc riscul de infarct sau de accident cerebral. Cauzele acestor probleme sunt uleiurile hidrogenate, dar si faptul ca, in timpul procesului de prajire, compozitia chimica a cartofului se modifica.
Cartoful prajit contine foarte multe calorii, numite „calorii goale”, care elibereaza doar energie, dar nu contine mineralele si vitaminele esentiale pentru mentinerea sanatatii. Acum ai inteles de ce cartoful prajit nu este recomandat in cadrul unei diete sanatoase? Mai bine inlocuiesti cartoful prajit cu cel fiert, piure, copt sau preparat la cuptor cu diverse condimente.
Cartoful fiert este numai bun pentru intarirea sistemului imunitar, in orice fel de preparat l-am folosi. Pentru o viata sanatoasa, incearca sa nu consumi cartofi cu paine, carne sau grasimi de orice fel. Il poti savura in combinatie cu alte legume de sezon. De ce? Pentru ca fiecare tip de aliment are nevoie de o enzima diferita pentru a fi digerat. De aceea, specialistii recomanda sa mancam impreuna doar alimente care au acelasi continut de nutritional.
In concluzie, nu uitati ca, la baza, cartoful este o leguma sanatoasa, doar modul in care noi alegem sa o preparam si sa o consumam o poate transforma intr-un aliment de calitate inferioara.
Si inca ceva: stii cum sa faci un cartofozaur? Pur si simplu iei un cartof fiert in coaja, patru scobitori, cinci masline si un morcov. Infinge scobitorile in cartof, astfel in cat sa-i faci patru picioare. In fiecare scobitoare infinge cate o maslina, pune-i doi ochisori dintr-o maslina taiata pe jumatate si un nas dintr-o bucatica de morcov. Stai ca nu am terminat, orice cartofozaur care se respecta are si o creasta deosebita. O poti confectiona din fasii subtiri de morcov pe care le infigi pe spatele cartofozaurului.
Asta a fost tot pentru azi! Sanatate buna iti doresc!