Ne aducem aminte cu drag de vacantele lungi de vara, cand abia asteptam sa citim cartile pe care in timpul anului scolar nu apucam sa le deschidem, insa nu acelasi lucru il putem spune despre copiii nostri, care prefera sa petreaca timp pe smartphone-uri sau in fata PC-urilor.
De ce prefera cei mici tehnologia in detrimentul lecturii? Un motiv solid ar fi acela ca multi copii asociaza cititul cu scoala si temele pentru acasa. Asa ca ne revine noua, parintilor, datoria de a le arata ca o carte poate fi o aventura palpitanta, o adevarata placere, ca imaginatia ii poate purta pe taramuri necunoscute, unde vor intalni personaje pe care nici nu le-au visat. Usor de zis, greu de pus in practica, nu-i asa?
Cum facem din citit o activitate distractiva? Cum il ajuti sa descopere si bucuria lecturii? Totul incepe cu o carte potrivita, asa ca am rugat-o pe Bianca Mereuta, fondatoarea celei mai mari biblioteci private din Romania si a comunitatii online Ce le citim copiilor, sa ne dezvaluie cateva titluri de neratat pentru copii!
Top 5 carti de citit in vacanta
Iata cartile pe care Bianca Mereuta le-a recomandat pana acum, in fiecare joi de la 9:30, pentru ascultatorii Itsy Bitsy FM:
„Regele Ugu”
Una din cartile pe care Bianca Mereuta le recomanda copiilor in aceasta vacanta de vara este „Regele Ugu”, scrisa de Adam Stower si aparuta la Editura Humanitas.
„Regele Ugu” este o carte dinamica si tonica, in care cei mici vor urmari cu emotie aventurile lui Andi Firicel – personajul principal al cartii. Impreuna cu Regele Ugu si wombatul sau credincios, Herbert, Andi trece printr-o multime de peripetii, pentru a-i infrunta pe Michi Inhatau si „banda lui de batausi”.
Cartea „Regele Ugu” are 176 de pagini si este recomandata copiilor de peste 7 ani, desi e savurata si de copii mai mici, mai ales ca are dialoguri savuroase si ilustratii tip banda desenata.
Citeste mai multe despre: „Regele Ugu”, cu Bianca Mereuta.
„Pas cu pas spre inaltimi” si „Pas cu pas spre adancimi”
Bianca Mereuta mai recomanda pentru vacanta de vara doua carti pentru copii: „Pas cu pas spre adancimi” si „Pas cu pas spre inaltimi, ambele aparute” la Editura DPH.
Sunt carti de nonfictiune, cu ilustratii si text, recomandate copiilor de peste 6 ani. Ce ne-a atras la cele doua volume este faptul ca informatia este prezentata intr-un mod succint si foarte clar si prezinta pas cu pas, tot ce tine de stiinta Pamantului (cu notiuni de paleontologie, arheologie, biologie, astronomie).
Bianca spune ca „Pas cu pas spre inaltimi” si „Pas cu pas spre adancimi” reprezinta „experiente pure de invatare” si sunt o alegere excelenta pentru invatare experentiala – ii ajuta pe copii sa retina idei fundamentale intr-un mod creativ si placut.
Citeste mai multe despre: „Pas cu pas spre inaltimi” si „Pas cu pas spre adancimi”, cu Bianca Mereuta.
„Henry si puterea imaginatiei”
„Henry si puterea imaginatiei”, scrisa de Skye Byrne si aparuta la Editura Litera, este o versiune pentru copii a celebrei carti „Secretul”, scrisa tot de Skye Byrne.
Cartea spune povestea unui baietel pe nume Henry care isi pierde jucaria preferata (un iepuras pe nume Pomita), dar care primeste cu aceasta ocazie o lectie valoroasa de la bunicul sau – o lectie despre puterea imaginatiei de a deveni realitate cu ajutorul vizualizarii.
In plus, cartea are o ilustratie superba, in tehnica mixta (cerneala si fotografie), care sustine excelent textul si mesajul povestii.
Citeste mai multe despre: „Henry si puterea imaginatiei”, cu Bianca Mereuta.
„Pifonul Pompiliu si calatoria dincolo de curcubeu”
Aparuta anul acesta la Editura Univers, „Pifonul Pompiliu si calatoria dincolo de curcubeu” este „o poveste foarte antrenanta, scrisa extraordinar” de Ion Andrei Puican si „ilustrata fabulos”, asa cum ne-o prezinta Bianca Mereuta.
Cartea prezina o avetura a cunoasterii, a devenirii personale, o carte despre autodescoperire. este o poveste pentru toate varstele, in care invatam sa ne cunoastem pe noi insine. Pifonul Pompiliu reprezinta toate trairile pe care le traversam de-a lungul calatoriei noastre prin viata, in incercarea de a ne gasi pe noi insine.
Citeste mai multe despre: „Pifonul Pompiliu si calatoria dincolo de curcubeu”, cu Bianca Mereuta.
„Baietelul care se putea musca de nas”
O alta carte de adaugat pe lista cartilor de citit in vacanta este „Baietelul care se putea musca de nas”, scrisa de Alex Moldovan si aparuta la Editura Arthur, in colectia „Vlad si Cartea cu Genius”.
Destinata copiilor de la 3 la 7 ani, cartea spune povestea unui baietel pe nume Vlad care putea face un lucru neobisnuit: se putea musca de nas!
Este o carte care „tine” cu copiii, este o carte despre copilarie asa cum ar trebui sa o vedem cu totii -adultii-, si sa-i lasam pe copii sa fie ei insisi, povesteste Bianca Mereuta despre „Baietelul care se putea musca de nas”.
Cartea atrage atentia ca noi, parintii, uitam uneori ca „a fi copil nu este despre a face demonstratii, iar copilaria nu este despre concursuri sau despre a arata cuiva cat de grozavi sunt copiii nostri”.
Citeste mai multe despre: „Baietelul care se putea musca de nas”, cu Bianca Mereuta
Bianca Mereuta vorbeste despre lectura si carti pentru copii la Itsy Bitsy FM joia, de la ora 9:30, in emisiunea Happy Music. In noua rubrica din emisiunea Happy Music aflam de la Bianca de ce sunt povestile importante pentru copii si cum sa alegem carti valoroase pentru copii, (re)descoperind bucuria lecturii alaturi de cei mici.