Care este rolul lumanarilor la botezul copilului?

Care este rolul lumanarilor la botezul copilului?

Te-ai intrebat vreodata de ce e nevoie de lumanari la botezul copilului? Iata care sunt semnificatiile prezentei lumanarilor si de ce e bine ca micul increstinat sa le aiba la eveniment.

Simbol al luminii, lumanarea este insasi lumina adevarului si a sfinteniei, este chiar Iisus Hristos. Iar viata celui botezat trebuie sa se desfasoare in lumina si sa fie calauzita de lumina si intelepciunea lui Dumnezeu. Totodata, lumanarea este si simbolul vietii vesnice pe care fiecare om si-o doreste dupa moarte. Ea nu poate lipsi de la nicio slujba sau rugaciune, ea ne insoteste totdeauna cand ne intalnim in vreun fel anume cu Dumnezeu. Cand cineva se boteaza, cand se cununa, cand se impartaseste, cand moare, cand se roaga acasa sau in biserica, si in oricare alt moment se adreseaza lui Dumnezeu sau este in fata Lui, crestinul aprinde lumanari. Acesta este si motivul pentru care pruncul increstinat trebuie sa-si inceapa calatoria prin aceasta lume, cu lumina, prin lumina si in lumina, iar lumanarea este cea care-l va calauzi.

Dupa cum am spus si mai sus, lumanarea este o jertfa adusa lui Dumnezeu si de aceea ea trebuie sa fie din ceara curata. Insa, in zilele noastre, majoritatea lumanarilor de botez se achizitioneaza din magazinele specializate, motiv pentru care ele au diverse forme si marimi, dar si diverse culori.

Lumanarea de botez trebuie cumparata de nasi

In traditia crestina, lumanarea pentru botez trebuie cumparata de nasii micutului increstinat. Ea va fi dusa la biserica de catre acestia si va fi aprinsa de catre preot sau de catre diacon, inainte de inceperea propriu-zisa a slujbei. De obicei, lumanarea este tinuta de catre unul din nasi, pe tot parcursul slujbei.

In general, lumanarile de botez sunt albe, insa acum sunt la moda cele sculptate sau personalizate cu numele copilului sau data botezului. Cele mai des intalnite sunt lumanarile din parafina, insa acestea scot destul de mult fum. In momentul in care nasii cumpara lumanarea, trebuie sa se asigure ca aceasta nu se indoaie, nu se rupe cu usurinta si rezista la temperaturi inalte. In functie de sexul copilului, lumanarea poate fi impodobita cu panglici albastre, pentru baieti sau roz, pentru fetite. De asemenea, ea mai poate fi impodobita cu flori, eventual cu aceleasi flori care se vor regasi si la restaurant sau la locatia unde va avea loc petrecerea.

Si florile cu care este decorata lumanarea ascunde anumite simboluri. Spre exemplu, ele pot exprima frumusetea si puritatea darurilor primite de prunc prin intermediul Duhului Sfant, dar si modalitatea prin care nasii isi arata fericirea de a boteza un copil.

Asa se face ca si in acest domeniu, florile alese pentru a decora o lumanare de botez au semnificatii speciale, care tin de traditie. De exemplu, crenguta de brad este asociata cu vigoarea copacului din care a fost culeasa, in timp ce firul de floarea miresei se spune ca ajuta la „dezlegarea cununiilor” si la obtinerea unei casnicii trainice. Lumanarea de botez insa poate fi impodobita la fel de frumos cu flori albe de trandafir, de exemplu, a caror semnificatie trimite spre ideea de puritate, fara alte conotatii.

Traditii legate de lumanarea de botez

In unele regiuni din Romania, lumanarea este lasata de catre nasi la biserica, chiar dupa slujba de botez. In alte regiuni, preotul taie o bucata mai mica din lumanare pe care o da imediat dupa slujba parintilor, pentru a o pastra in camera copilului. Se spune ca aceasta ar trebuie aprinsa atunci cand copilul se imbolnaveste sau la zilele de nastere a micutului.

Sursa articol: https://botezulbebelusului.ro/


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s