Care este limbajul de iubire al copilului tau?

S-ar putea sa va intrebati: Care este principalul limbaj de iubire al copilului meu? Nu sunteti foarte siguri ca stiti. Depistarea principalului limbaj de iubire al copilului poate fi un proces de durata, dar exista tot felul de indicii.

Pe masura ce veti incerca sa aflati care este principalul limbaj de iubire al copilului dvs. este mai bine sa nu discutati despre asta cu copiii, si mai ales cu adolescentii. Din fire, copiii sunt egocentrici. Daca vor constata ca ideea de limbaj al iubirii este atat de importanta, s-ar putea sa o foloseasca pentru a va manipula spre a-i satisface dorintele de moment. Aceste doleante ar putea avea foarte putin de-a face cu nevoile lor emotionale profunde.

De exemplu, daca un copil v-a implorat sa ii cumparati o pereche de pantofi de baschet foarte costisitori, ar putea intrevedea in ideea de limbaj al iubirii o posibilitate de a va determina sa-i cumparati incaltarile. Este suficient sa va spuna ca principalul sau limbaj de iubire sunt darurile si ca daca il iubiti cu adevarat ii veti cumpara pantofii. Ca un parinte constiincios ce sunteti, dorind sa aflati care este principalul sau limbaj, ii veti cumpara pantofii inainte sa va dati seama ca ati fost tras pe sfoara. Nu uitati, a fi un parinte bun nu inseamna sa oferi neaparat copiilor tot ceea ce isi doresc.

Ati putea folosi urmatoarele metode pe masura ce incercati sa descoperiti care este principalul limbaj de iubire al copilului dvs.

Observati felul in care copilul isi exprima iubirea fata de dumneavoastra
Urmariti-va cu atentie copilul; se prea poate sa se exprime in propriul sau limbaj de iubire. Acest lucru este valabil in special in cazul copiilor mici, care isi exprima iubirea in limbajul in care isi doresc sa o primeasca. Daca un copil intre cinci si opt ani va face deseori complimente, cum ar fi: „Mamico, ce mi-a placut cina“ sau: „Taticule, iti multumesc ca m-ai ajutat la lectii“ sau: „Te iubesc, mamico“ sau: „Sper sa-ti mearga bine, taticule“, pe buna dreptate puteti banui ca principalul sau limbaj de iubire sunt cuvintele de incurajare.

Aceasta metoda nu este la fel de eficienta cu copiii de cincisprezece ani si in special cu aceia ce au devenit experti in a-i manipula pe cei din jur. Ei s-ar putea sa fi constatat din proprie experienta ca daca folosesc o exprimare pozitiva, atunci dorintele lor sunt mai usor indeplinite, chiar daca nu sunteti complet convinsi ca ar trebui. Din acest motiv, aceasta prima metoda este mai utila in cazul copiilor intre cinci si zece ani.

Observati felul in care copilul dumneavoastra isi exprima iubirea fata de ceilalti.
Daca pustiul de clasa intai isi doreste mereu sa duca daruri invatatoarei, acesta ar putea fi un indiciu ca principalul sau limbaj de iubire sunt darurile. Totusi, atentie, sa nu-i sugerati sa-i duca daruri invatatoarei. In acest caz, copilul nu face altceva decat sa va asculte sfaturile si darul nu mai este o expresie a iubirii si nici un indiciu asupra principalului sau limbaj de iubire.
Un copil al carui limbaj sunt darurile are marea placere de a cumpara cadouri si altora, dorindu-si ca acestia sa se bucure in aceeasi masura. El presupune ca acestia vor simti ceea ce simte el atunci cand primeste un cadou.

[page]

Ascultati cu atentie care sunt cele mai dese rugaminti ale copilului dumneavoastra
Daca el va roaga deseori sa faceti sport impreuna, sa va plimbati sau sa stati si sa ii cititi ceva, inseamna ca doreste sa-i acordati mai mult timp. Daca aceasta rugaminte se potriveste acestui model de limbaj, inseamna ca si-o doreste mai presus decat orice si are nevoie de totala dvs. atentie. Evident ca toti copiii au nevoie sa li se dea atentie; dar in cazul celor care primesc mai profund iubirea in acest fel, rugamintile de a petrece timpul impreuna sunt mai frecvente decat la ceilalti.

Daca in permanenta copilul va cere sa faceti comentarii referitoare la ceea ce a facut, atunci limbajul sau de iubire poate fi cel al cuvintelor de incurajare. Intrebari de genul: „Mamico, ce zici de ce am desenat?“ sau: „Taticule, m-am descurcat bine la lectii?“ sau: „Arata bine rochia asta a mea?“ sau: „Am interpretat bine aceasta bucata muzicala?“ — reflecta, de fapt, dorinta de a va exprima incurajarile. Sigur ca toti copiii au nevoie si isi doresc sa fie incurajati si uneori chiar va cer asta. Dar, daca un copil se concentreaza asupra acestei zone de interes, este un indiciu clar ca principalul sau limbaj de iubire sunt cuvintele de incurajare.

Observati care sunt lucrurile de care se plange cel mai adesea copilul dumneavoastra
Aceasta abordare are legatura cu cea anterioara; insa in loc sa ceara in mod direct ceva, de data aceasta copilul se plange ca nu primeste ceva din partea dvs. Daca spune: „Niciodata nu-ti gasesti timp pentru mine“ sau: „Mereu ai grija numai de cel mic“ sau: „Noi nu mergem niciodata in parc“, atunci probabil ca isi dezvaluie o forma de frustrare in raport cu fratele mai mic. El spune ca de cand a aparut acesta pe lume se simte mai putin iubit. Prin aceste nemultumiri, el cere in mod clar sa i se acorde mai mult timp si atentie.

O plangere ocazionala in legatura cu lipsa de timp acordat nu indica faptul ca acesta ar fi principalul limbaj de iubire al copilului dvs. De exemplu: „Taticule, muncesti prea mult“ poate sa nu fie altceva decat o repetare a ceea ce a auzit spus deja deseori de catre mama. Sau: „Mi-as dori ca si familia noastra sa petreaca o vacanta ca familia lui Ben“ poate exprima dorinta lui de a fi ca Ben.

Fiecare copil se mai plange din cand in cand si mare parte dintre aceste nemultumiri au o legatura directa cu niste doleante imediate si nu sunt neaparat un indiciu al unui limbaj de iubire. Dar, daca plangerile devin o obisnuinta, astfel incat mai bine de jumatate dintre ele sa se concentreze asupra unuia dintre limbajele de iubire, atunci ele devin un indiciu important. Cheia consta in frecventa lor.

Oferiti-i copilului dumneavoastra posibilitatea de a alege
Determinati-l pe copilul dvs. sa aleaga intre doua limbaje ale iubirii. De exemplu, un tata i-ar putea spune unui baietel de zece ani: „Eric, joia asta dupa-amiaza termin mai devreme. Am putea merge sa pescuim impreuna sau sa iti alegi o noua pereche de pantofi de baschet. Ce ai prefera?“ Copilul alege intre posibilitatea de a-si petrece mai mult timp cu tatal lui si un cadou. O mama ar putea sa ii spuna fiicei sale: „In seara asta am ceva timp liber. Am putea sa ne plimbam sau am putea sa tivim fusta cea noua. Ce alegi?“ E clar ca are de ales intre mai mult timp impreuna cu mama si un serviciu.

Daca veti oferi asemenea posibilitati vreme de mai multe saptamani, incercati sa tineti socoteala alegerilor copilului. In general, ele se aduna in jurul unuia dintre cele cinci limbaje ale iubirii si va va fi destul de usor sa descoperiti in ce moment se simte copilul mai iubit. Uneori, el s-ar putea sa nu aleaga nimic si sa sugereze altceva. Trebuie sa notati si aceste sugestii si rugaminti, pentru ca si ele pot deveni indicii.

Daca copilul se intreaba ce v-a apucat de ii dati mereu sa aleaga si va intreaba despre asta, ii puteti spune: „M-am gandit cum as putea sa-mi investesc mai bine timpul liber in familie si atunci mi-am zis ca ar fi bine sa stiu ce gandesti si ce simti despre ceea ce am putea face in asemenea momente. Mi-a fost de ajutor ce mi-ai spus tu. Ce parere ai?“ Puteti aborda totul pe un ton filozofic sau pe unul cat mai simplu, dupa cum doriti. Orice ati spune, este perfect adevarat. Atunci cand incercati sa descoperiti care este limbajul de iubire al copilului dvs., ii dati ocazia sa isi exercite capacitatea de a alege.

Fragment din cartea Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, aparuta la editura Curtea Veche


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s