Poate cel mai infricosator scenariu pentru un barbat, proaspat devenit tatic, este sa se afle in situatia in care trebuie sa se ingrijeasca singur-singurel de bebelusul lasat in grija lui timp de o zi. Situatia poate deveni imposibila de-a dreptul, daca adaugam ca ingrediente o raceala cu febra activata pe neasteptate, plansete, o durere de ureche si telefonul inchis al mamicii, care pur si simplu nu poate fi contactata. Ce este de facut in acest caz?
O varianta ar fi aceea ca taticul sa apeleze la sfaturile apropiatilor experimentati, cum ar fi bunicile sau prietenii apropiati, la randul lor parinti. Dar ce te faci cand nici acestia nu te pot ajuta cu raspunsuri?
Iata cateva dintre cele mai frecvente intrebari pe care probabil ti le adresezi in aceste situatii, insa medicul de familie sau pediatrul trebuie consultat pentru recomandari de specialitate:
Cum stiu de ce plange? Ar trebui identificat simptomul principal care genereaza plansul copilului. Motivele pentru care copiii de varste mici plang sunt dintre cele mai diverse. Unul dintre acestea ar putea fi febra sau durerile de dinti, de ureche sau de burtica, care, la randul lor sunt asociate de cele mai multe ori febrei. Prin urmare, ar trebui masurata temperatura cu ajutorul unui termometru digital. Alte simptome asociate febrei mai sunt si pierderea poftei de mancare, frisoanele, paloarea alaturi de mainile si picioarele reci sau obrajii imbujorati.
Are febra? Daca temperatura bebelusului este mai mare de 38o C, se poate administra un antitermic pentru a reduce starea febrila si pentru a ameliora disconfortul celui mic. Este cunoscut faptul ca suspensiile orale pentru copiii cu varsta peste trei luni si pana la 12 ani, pe baza de ibuprofen, au un nivel ridicat de eficienta, in sensul in care efectul lor se face simtit in aproximativ 15 minute si dureaza pana la opt ore. Cantitatea corecta pe care poti sa o administrezi, o vei calcula cu ajutorul seringii cu gramaj aflata in ambalajul produsului. De asemenea, in cadrul prospectului veti regasi informatii utile privind dozajul recomandat in functie de greutatea copilului si de varsta lui.
Cum pot sti daca se simte mai bine? Dupa administrarea ibuprofenului, temperatura copilului ar trebui verificata la 30 de minute si ar trebui monitorizata pana ce se observa o imbunatatire a starii lui. Este bine de stiut faptul ca ibuprofenul este totodata un bun anti-inflamator si este indicat a fi administrat si in cazul in care gingiile micutului sunt usor umflate in perioada in care incepe eruptia dentara.
Cand apare durerea de ureche? Durerea de ureche este unul dintre simptomele otitei. Aproximativ 20% dintre copiii cu varsta sub patru ani dezvolta cel o infectie virala, adica generata de virusi, a urechii pe an, desi acestea sunt mai degraba specifice copiilor cu varsta peste opt ani. Simptomele acesteia sunt durerea la nivelul urechii, tendinta copilului de a-si freca urechea mai des, nervozitate si secretii abundente din ureche. Suspensiile orale pe baza de ibuprofen pot fi administrate pana la consultul medical deoarece au proprietatea de a calma durerea pe care copilul o resimte la nivelul acesteia. De asemenea, este recomandat sa se apeleze la sfatul medicului de familie pentru o monitorizare a evolutiei simptomelor.
Cum il pot convinge sa primeasca medicamentul? Copilul cu varste mici nu este constient de simptomele pe care le are si de buna intentie a parintilor care incearca sa le atenueze prin administrarea de medicamente. Senzatia de panica pe care noi, ca adulti, o resimtim in astfel de momente este accentuata si de refuzul involuntar al micutului de a primi medicamentul. De aceea, o solutie sunt suspensiile orale cu aroma de portocale sau capsuni, care sunt mai bine tolerate de copil datorita gustului placut pe care il au.