Cand copilul nu-i cuminte…

Atunci cand comportamentul copilului lasa de dorit, cei mai multi dintre parinti nu stiu cum sa reactioneze.
Unii apeleaza la vorbe frumoase, altii la amenintari, iar o alta categorie trece direct la pedepse. « Ce se intampla cu copil meu? De ce nu asculta? De ce nu intelege? » – iata cateva intrebari la care orice parinte si-ar dori sa aiba raspunsul.
Ne-am propus in continuare sa oferim un set de solutii care sa ajute parintii sa corecteze comportamentele nedorite ale copiilor.

1.Afla care este cauza neascultarii! Inainte de a te enerva, opreste-te o clipa si raspunde la intrebarea: « Ce il face pe copilul meu sa se poarte astfel ? ». Toate comportamentele au in spatele lor anumite nevoi pe care copilul doreste sa si le satisfaca si din aceasta cauza reactioneaza intr-un fel sau altul. Verifica daca nu cumva copilul are o nevoie de natura fiziologica (hrana, imbracaminte, igiena, somn) sau emotionala (dragoste, respect, intelegere, acceptare neconditionata, rabdare, incredere, valorizare, protectie). Odata identificata aceasta nevoie, incearca sa o satisfaci cu multa dragoste si blandete.

2. Ofera-i alternative! Inainte sa-i interzici sa faca un anumit lucru, starnindu-i recatii necontrolate, gandeste-te sa ii dai mai multe variante, din care sa-si aleaga singur pe cea convenabila. De exemplu, in loc sa-i spui « Vino imediat la masa, altfel nu-ti mai dau sa mananci ! » ii poti da alternativa « Daca vrei sa mancam impreuna, vino acum la masa – daca nu, mai tarziu vei manca singur ». Oferindu-i copilului alternative, il vei obisnui sa caute el insusi solutii. Va invata astfel ca orice comportament are consecinte pozitive sau negative si singurul responsabil pentru faptele sale este chiar el.

3. Comunica eficient! A comunica nu inseamna doar un simplu schimb de informatii, ci a asculta, a construi si a transmite mesaje. Atunci cand iti doresti sa ii atragi atentia copilului asupra unui comportament neplacut, este bine sa formulezi mesajul tinand cont de o anumita structura:
a) sa ii descrii comportamentul care te deranjeaza: « Cand tu te comporti asa… » ; 
b) sa ii explici ce simti atunci cand se poarta urat: « Ma simt umilit cand te porti asa in public… »;
c) sa ii arati consecintele comportamentului nedorit: « Din cauza ca te-ai suit pe masa, poti rasturna paharul cu apa» .
De exemplu: « Cand intarzii de la scoala si nu ajungi acasa (a), ma ingrijorez (b) gandindu-ma ca ai patit ceva, pentru ca nu stiu unde esti (c). De aceea, data viitoare cand mai ramai in oras, anunta-ma si pe mine.»

O astfel de formulare a mesajelor ii va arata copilului ca ii evaluezi doar un comportament pe care il are, nu ii pui o eticheta generala pentru ceea ce este el ca persoana. Astfel, il faci constient asupra comportamentului inadecvat pe care doresti sa il schimbe.

4.Respecta-ti copilul! Fereste-te sa iti formulezi mesajele sub forma de ordin, santaj sau avertisment, ori pe un ton sarcastic. Copilul se va simti jignit, neinteles, neiubit, neacceptat si-si va arata fara rezerve supararea. Respecta-ti pomisiunile si incearca sa ai un comportamnet constant fata de el, fara a-i permite azi ce i-ai interzis ieri. Nu ii cere sa faca ceea ce tu insuti nu faci (de exemplu, sa nu minta).

Trateaza-ti copilul cu incredere si implica-l chiar pe el in stabilirea unui set de reguli de comportament, general valabile. Astfel, copilul se va simti pretuit si va castiga incredere in el, va invata sa se autodisciplineze si sa se poarte frumos chiar si atunci cand nu sunt parintii de fata.

Urmand aceste reguli, copilul va intelege care este sistemul de valori dupa care sa se ghideze si va sti ce asteptari au parintii de la el.

Succes!

Echipa SGD
www.SGD.ro
tel: 0730-11 83 54


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s