Urmareste emisiunea „Educatie fara bullying” si afla solutiile de prevenire a bullying-ului oferite de Gabriela Maalouf, psiholog scolar cu experienta de peste 10 ani in lucrul cu copiii.
Atunci cand esti martor la o situatie in care un copil este umilit, amenintat, exclus sau lovit, responsabilitatea este si a ta, pentru simplul fapt ca ai putea ajuta sau chiar preveni un astfel de eveniment.
O vorba buna catre cel care are tendinta de a rani pe cineva poate salva ziua. Atunci cand vezi un coleg furios, simpla intrebare: „Esti in regula? Te pot ajuta cu ceva?” il poate ajuta sa isi descarce emotia si sa nu mai explodeze ranind pe altcineva.
Poti chiar sa atragi atentia unui adult de incredere (profesor, de exemplu) despre faptul ca unul dintre colegi are o zi mai dificila. De asemenea, poate fi de mare ajutor afisarea in clasa a unui semafor al emotiilor (emometru), unde copiii sa isi poate pune numele, in functie de emotia pe care o au.
Oricine vede si asista la situatii de bullying este la fel de responsabil, fie ca este copil sau adult. Copiii, insa, au nevoie sa fie sustinuti de un adult in incredere, pentru a avea curajul sa intervina in situatiile pe care le intalnesc.
Afla, de la Gabriela Maalouf, de ce atunci cand vezi bullying esti la fel de responsabil: