Cancerul la copii, diagnosticat prea tarziu

Specialistii in oncologie trag un nou semnal de alarma referitor la faptul ca, in Romania, cancerul la copii este diagnosticat, in majoritatea cazurilor, prea tarziu, cand vindecarea este greu de obtinut si tratamentele nu mai sunt eficiente, scrie „Romania Libera”.

Cancerul a devenit a doua cauza de deces la copiii cu varsta intre 4 si 15 ani, mai scrie ziarul. Desi nu exista date statistice la nivel national, aceasta boala afecteaza 9,5 din o suta de mii de minori, iar incidenta afectiunii a crescut in ultimii ani.

Potrivit dr. Monica Dragomir, seful Sectiei de Oncopediatrie de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din Bucuresti, cele mai frecvente forme de cancer la copii sunt leucemiile si limfoamele (35%) si tumorile cerebrale (21%), urmate de nefroblastoame, neuroblastoame si retinoblastoame.

Prea putinii specialisti in cancerul la copii si, implicit, diagnosticarea tardiva a acestei boli fac ca rata medie de vindecare a copiilor bolnavi de cancer sa fie cuprinsa intre 30 si 60%, mai mica decat ratele din alte tari.

Aceasta ar putea fi mai mare daca boala ar fi depistata in faza incipienta, avand in vedere ca la copii cancerul raspunde mai bine la tratament decat in cazul adultilor.

Boala este depistata tarziu si din cauza ca exista un numar redus de medici specializati, respectiva specializare fiind desfiintata de sase ani. Apoi, multi medici de familie nu recunosc aceasta boala, pentru ca intalnesc in intreaga lor cariera doar unul-doua cazuri de cancer la copii.

Informatiile au fost prezentate in cadrul conferintei „Atentie la cancerul la copii”, organizata pe 15 februarie, cu ocazia Zilei internationale a copilului cu cancer.

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s