Cancerul la copii, depistat tardiv

Cancerul la copii este rar intalnit, probabilitatea imbolnavirii inainte de varsta de 19 ani fiind de 1 la 330 de cazuri, dar cu toate acestea boala reprezinta a doua cauza a mortalitatii infantile intrucat este diagnosticata tarziu, iar unele tratamente lipsesc.

„Cancerul este a doua cauza a mortalitatii infantile, depasit doar de accidente. Cand boala oncologica este diagnosticata devreme, cu un tratament adecvat, majoritatea copiilor se pot vindeca. Din pacate, multe cazuri de cancer la copii sunt diagnosticate prea tarziu”, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Seful Sectiei de Oncologie Pediatrica a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucuresti, conferintiar dr. Monica Dragomir.

Potrivit Mediafax, aceasta a spus ca, in Romania, cancerul la copii reprezinta aproximativ 2% din totalul bolilor oncologice cu in jur de 500 de cazuri noi pe an.  Cancerul cel mai frecvent intalnit la copii este leucemia (cancerul sangelui) care este responsabila pentru aproape un sfert din cazurile de cancer diagnosticate. Alte forme de cancer des intalnite sunt cele la creier, ochi, rinichi, cel care afecteaza sistemul limfatic sau sistemul osos. 

Medicul Monica Dragomir a criticat, totodata, faptul ca testele pentru depistarea acestei maladii se fac numai in cateva centre, iar tratamentele necesare unor anumite forme de cancer sunt de cinci ori mai scumpe in Romania decat in tarile UE.

Medicii sustin ca aproape jumatate dintre copii ajung la medic in stadii foarte avansate ale bolii reducand astfel sansele de vindecare.

La randul sau, medicul onco-pediatru Anca Colita a spus ca „in Romania au fost introduse terapii de ultima generatie pentru tratamentul oncologic numai ca accesul este destul de limitat din cauza fondurilor, aici fiind inclus si transplantul de maduva. Din totalul celor 300 de transplanturi de maduva realizate la Fundeni, 30-35% au fost realizate la copii”.

Depistarea cancerului la copii intr-un stadiu avansat al bolii face ca rata de supravietuire si de vindecare sa fie foarte scazuta in Romania, comparativ cu alte state europene.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s