Campionul nevazator care a dovedit ca escalada poate schimba vieti

Chiar daca nu vede, Razvan Nedu ii face pe altii sa vada. Cu sufletul, nu cu ochii. Iar daca ar fi un personaj, Razvan spune ca ar fi Spiderman. Nu doar pentru ca se catara, ci pentru ca el crede cu adevarat in ceea ce spune acest personaj , ca puterea vine cu responsabilitate. Crede ca puterea sta in fiecare dintre noi si isi doreste ca tot mai multi oameni sa inteleaga acest lucru.

Acum 5 ani, pentru Razvan toate zilele erau la fel, ca pentru orice tanar cu dizabilitati. Cu o vedere de doar 1%, mergea la scoala, intotdeauna insotit de cineva, iar cand se putea, se intalnea cu prietenii lui. Pana intr-o zi, cand in curtea liceului in care invata a venit echipa Asociatiei Climb Again, ONG dedicat tinerilor cu dizabilitati, cu un panou mobil, pe care s-a catarat.

Afla mai multe despre Razvan Nedu din interviul acordat lui Marius Constantinescu in emisiunea Happy Music:  

Fondata si condusa de Claudiu Miu – fost campion balcanic de escalada care a suferit, la randul lui, un accident -, Asociatia Climb Again organizeaza sesiuni gratuite de terapie prin escalada pentru copii si tineri cu dizabilitati: deficienta de vedere, de auz, tulburari neuromotorii, deficiente asociate.

A fost momentul cand totul s-a schimbat. Au urmat vizite la centrul de escalada Climb Again alaturi de alti colegi de-ai lui si a invatat sa faca diferenta intre drumetii, alpinism, escalada. L-a cunoscut pe Claudiu Miu, care l-a incurajat in fiecare clipa ca poate, poate mai mult. A aflat ca daca face acest sport cu pasiune si dedicare, are sansa sa faca performanta in echipele paralimpice, ca exista campionate si ca, intr-o zi, ar putea sa fie chiar el acolo, pe podium, medaliat in competitii internationale.

Acasa insa, cand venea julit si cu bataturi, familia ii spunea sa renunte. El nu trebuia sa faca asta. Era greu si inutil, pentru ca Razvan avea o dizabilitate. Cum poate un tanar care vede doar 1% si care iese din casa doar insotit, sa escaladeze pereti? Cum putea el sa isi gaseasca independenta in acest sport? Si mai ales, de ce?

Raspunsul a venit in 2016, cand Claudiu i-a propus sa participe la Campionatul Mondial din Franta. Nu a fost simplu. Razvan a cerut multe, mai multe antrenamente. 6 zile din 7 le petrecea la sala, escaladand pereti, cazand, urcand din nou, facand strategii in minte ca sa ajunga sus, cazand din nou si apoi luand-o de la capat, ore in sir. La primul concurs a cazut intr-un traseu, iar la al doilea concurs a tras o palma intr-o muchie si a fost descalificat.

A avut multe momente in care a plans de neputinta si a fost cuprins de frustrare, dar din toate a invatat ca trebuie sa aiba incredere in el, a invatat ce inseamna disciplina, increderea, asumarea si constientizarea limitarilor. A invatat sa isi cunoasca mintea si corpul. Si daca ar fi sa asocieze escalada cu ceva, ar spune ca e un curcubeu, pentru ca este atat de variata si de complexa incat ea se schimba in permanenta.

Cand se catara, Razvan nu mai aude muzica, e deja cantecul linistii si al concentrarii. Iar daca ar fi o carte, escalada ar fi o carte de aventuri cu foarte multe personaje si intamplari, un roman in toata regula. Iar titlul ar fi despre cum sa te cunosti si sa ai incredere in tine.

Au trecut 5 ani, plini de incercari si reusite, cu foarte multe provocari si astazi Razvan Nedu este cel mai medaliat sportiv roman la paraclimbing, vice campion mondial in acest an si, asa cum spun toti cei care il cunosc, un model pentru copiii si tinerii cu dizabilitati si pentru noi toti. Pentru ca Razvan face sport de performanta, este instructor de escalada, citeste mult cu ajutorul audiobook-urilor, face si alte sporturi – totul din postura unui om cu deficiente de vedere.

Escalada este puterea lui. Uneori ajutorul vine de unde nu te astepti! – aceasta este campania Asociatiei Climb Again, menita sa aduca in atentia publicului problematica integrarii persoanelor cu dizabilitati si rezultatele extraordinare ale terapiei prin escalada.

Fie ca vorbim de persoane cu dizabilitati sau nu, escalada a devenit puterea si motivatia multor oameni.

Pentru ca nimeni nu ar putea crede ca un om care nu vede poate urca un munte,  ca un tanar fara picioare poate escalada un perete sau ca niste copii cu dizabilitati pot ajunge campioni.

Echipa Climb Again reuseste sa schimbe vietile celor care indraznesc sa creada!

Doneaza 2 euro prin sms la 8844 cu textul VEZI si un copil cu dizabilitati va fi mai aproape de a-si depasi limitele, facand terapie prin escalada la Climb Again!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s