Campanie: Viata copiilor bolnavi de cancer atarna de un fir de par

Campanie: Viata copiilor bolnavi de cancer atarna de un fir de par

Viata Mariei, a lui Alex, a lui Marius si a multor altor copii atarna de un fir de par. Se face tot ce este posibil, in conditiile date. In conditiile in care, in Romania, nu exista un spital in care copilul bolnav de cancer sa beneficieze de toate serviciile necesare pe parcursul tratamentului necesar: servicii de terapie intensiva, chirurgie, radioterapie si chimioterapie. Este important ca toate serviciile sa fie in acelasi loc, pentru a simplifica actul terapeutic si pentru a asigura tratament multidisciplinar.

In lipsa tratamentelor corespunzatoare si aplicate la timp, dar si din cauza infectiilor spitalicesti, copiii bolnavi de cancer din Romania au de 2 ori mai putine sanse la viata decat cei din tarile occidentale. In Romania, 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare, in timp ce, in Europa, 80% dintre ei traiesc.

In fata unor astfel de statistici, Asociatia Daruieste Viata si-a propus sa mobilizeze major societatea civila, pentru a realiza cel mai ambitios proiect de responsabilitate sociala: construirea Primului Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania ultimilor 30 de ani.

Cum te poti implica in campania Asociatiei Daruieste Viata

Campania Viata copiilor bolnavi de cancer atarna de un fir de par, realizata de Daruieste Viata cu sprijinul Ogilvy Romania, trage un semnal de alarma asupra realitatii crude cu care se confrunta copiii bolnavi de cancer din Romania si parintii acestora.

Personalitati marcante din spatiul public romanesc s-au alaturat acestei initiative. Andreea Esca, Paula Herlo, Alex Dima, Gabriel Liiceanu, Tudor Chirila, Marius Manole, Smiley, Pavel Bartos, Florin Busuioc atrag atentia, printr-un gest simbolic, smulgerea unui fir de par, ca viata copiilor bolnavi de cancer din Romania atarna de un fir de par si ca este timpul sa schimbam, om cu om, aceasta soarta.

Te invitam pe Bursa de Fericire – platforma de strangere de fonduri, sa afli mai multe despre campanie si, de ce nu, sa faci si tu acelasi gest intr-un scurt video pe care sa-l postezi online. Este important ca mesajul nostru sa ajunga la cat mai multa lume. Și, cel mai importat, doneaza.

Mesaje de la donatori

„Am pierdut un copil drag pe care l-am crescut pana aproape de 16 ani. Am vrut sa ma implic pentru ca alti parinti sa nu mai treaca prin ce am trecut noi, sa aiba acces la informatii, la medicamente.”

„In urma cu 13 ani, chiar de ziua mea, am fost diagnosticata cu cancer, de aceea am ales sa ma implic! Știu perfect ce inseamna lupta cu aceasta urata si parsiva boala care, din pacate, mi-a rapit si o foarte draga prietena. Am vazut copii nevinovati sleiti de puteri, cu ochii goi, in bratele mamelor disperate, gata oricand, daca s-ar fi putut, sa faca schimb de locuri cu copilul lor.”

„Am vazut odata, pe holul unui spital, copii bolnavi de cancer ducandu-si in manuta punguta cu perfuzii… Eram in acelasi spital cu mama, bolnava tot de cancer. Mama nu mai este fizic langa noi acum. Sufletul ei va ramane in fiecare dintre acesti copii salvati si in toti cei care lupta sa-i salveze.”

„Am ales sa ma implic. Pentru ca a fi pacient oncologic este o drama oriunde in lume, cu atat mai mult daca pacientul este copil, cu atat mai mult daca este diagnosticat in Romania. Sunt medic si stiu ce inseamna intorsaturile destinului; stiu cum, dintr-un om a carui singura grija e sa decida daca fetita lui trebuie sa studieze engleza sau germana, te poti trezi peste noapte un om frant, un om disperat, cand doctorul la care te-ai dus, poate, pentru nimic mai mult decat un control de rutina, se uita la tine si la copilul tau si spune totusi vorbele care va spulbera vietile: copilul tau are cancer.”

Despre proiectul Spitalului Daruieste Viata

Proiectul a fost demarat in 2015, ca o initiativa de construire a primului spital cu servicii integrate de Oncologie si Radioterapie pentru copiii diagnosticati cu cancer din Romania. Intr-o prima faza, a fost gandit ca un proiect de dimensiuni mult mai mici, respectiv o clinica cu trei etaje.

La acel moment, spitalulul prevedea cca. 8.000 mp cu 80 de paturi – Sectia Oncologie, 10 paturi – Departament Ambulator, 4 Camere Sterile, 1 Sala-buncar pentru Scintigrafie, 1 Sala-buncar pentru Radioterapie (2 aparate) si 1 Sala pentru Activitati Educationale si Recreere. Era pentru prima data cand, in Romania, un ONG initia construirea unui spital de la zero, exclusiv din donatii si sponsorizari, cu o investitie estimata de cca. 8 milioane de euro.

Proiectul s-a dovedit a fi intr-o continua adaptare la conditiile locale si contextuale. Astfel, datorita mobilizarii fara precedent a societatii civile, proiectul a fost extins de la 3 la 6 etaje, adaugandu-se si un bloc operator modern, o sectie de terapie intensiva, una de chirurgie si una de neurochirugie – departamente absolut necesare in tratamentul complex al copilului bolnav de cancer, ceea ce va reduce semnificativ sansele aparitiei si purtarii infectiilor intraspitalicesti dintr-o cladire in alta.

Odata cu extinderea proiectului, investitia necesara estimata s-a modificat si ea, de la 8 la 16 milioane de euro. Suprafata cladirii a fost marita de la 8.000 la 12.000 mp. A fost inclus un bloc operator pentru care costurile de constructie si amenajare sunt mult mai mari decat in cazul amenajarii de saloane, precum si sectii de terapie intensiva, chirurgie si neurochirurgie.

Peste 1.500 de companii si peste 150.000 de donatori persoane fizice s-au alaturat proiectului pana in momentul de fata, contribuind cu peste 8 milioane de euro. Turnarea fundatiei a inceput in luna iunie, in curtea Spitalului Marie Curie din Bucuresti, iar campania de strangere de fonduri continua.

Ce va contine Spitalul Daruieste Viata:

  • Radioterapie: doua buncare la subsol, plus spatiile de pregatire pacienti
  • Spatiu pentru un nou RMN si un nou CT, cu spatii dedicate anestezierii pacientului copil
  • Oncologie – ambulator si internare continua (parter si etaj 1)
  • Hemato – oncologie: saloane si 5 camere sterile (etaj 2)
  • Chirurgie (etaj 3)
  • Neurochirurgie (etaj 4)
  • Terapie intensiva (etaj 5)
  • Bloc operator cu 8 sali de operatie (etaj 6)
  • Numar paturi: 200

Procesul de strangere de fonduri este complet transparent, cu toate etapele si rezultatele comunicate pe Bursa de Fericire – platforma online de strangere de fonduri a Asociatiei Daruieste Viata.

Stadiul proiectului poate fi urmarit constant pe pagina de Facebook si pe site-ul Daruieste Viata, in Jurnalul de Spital.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s