Calea Homeopatiei

De ce homeopatia? Este o intrebare fireasca, intr-o epoca in care explozia produselor farmaceutice si a tehnologiei medicale vin cu o oferta bogata in fata omului bolnav. Cu toate acestea, se pronunta din ce in ce mai des cuvantul homeopatie.

Stiinta medicala, ce vine in fata noastra cu o experienta de peste 200 de ani, este printre putinele metode naturale de terapie ce stimuleaza capacitatile proprii de aparare si autoreglare ale organismului, practic fara a produce efecte secundare (atunci cand este corect administrata).

Ce este?

De fapt, in homeopatie nu exista boli ci exista doar omul bolnav, ca un alt pol al aceluiasi asa numit om sanatos, care a fost adus in stare de dizarmonie datorita unei perturbari interne sau externe.

In tratarea bolior, medicina homeopata sustine organismul, mobilizand capacitatile proprii de reechilibrare endocrino metabolica, neurologica si imunitara. Astfel, homeopatia nu se adreseaza bolii ci intregului organism, iar tratamentul este strict individualizat.

Homeopatia apare astfel ca o medicinã “personotropa”, adica o medicina pentru un om anume, pentru o persoana anume, in unitatea sa, in tot ceea ce este neschimbat la el, in destinul sau individual. Astfel, homeopatia nu se adreseaza bolii ci intregului organism in expresiile sale specifice, cu influenele la care acest om este supus. Homeopatia cuprinde aceasta persoana anume in unicitatea si irepetabilitatea sa in lume. (MATTHIAS DORCSI)

Corect administrata, nu are efecte secundare, nu incarca organismul cu substante chimice si nu genereaza reactii  adverse.

Cum?

Stabilirea remediului homeopat corespunzator se face observand simptomele pe care bolnavul  le prezinta si urmarind istoria bolnavului.

Pentru fiecare remediu in parte simptomele au fost descrise folosind experimentari pe omul sanatos.

Rolul homeopatului este acela de a stabili, pe baza semnelor gasite, remediul corespunzator fiecarui pacient.

De unde?

Medicamentul homeopat  provine in general din natura: plante, animale, minerale. Se prepara printr-o tehnologie specifica numai homeopatiei, plecand de la aceste produse naturale.

Cand?

Se administreaza practic in orice afectiune, cu o eficacitate comparabila cu cea a medicatiei alopate.

Exista afectiuni in care optiunea homeopata este de preferat, cum ar fi: boli alergice, dermatologice, hepatice, dereglari hormonale incipiente.

As sugera ca prima optiune homeopatia in medicina copilului, in stadii incipiente de boala, in tulburari functionale. Este insa eficienta si in medicina geriatrica, fie ca medicatie unica, fie in asociere cu terapia alopata, atunci cand afectiuni cronice in stadii avansate nu permit intreruperea terapiei clasice.

Indoielile legate de aceasta practica medicala sunt perfect justificate. In acest indelungat rastimp, nu s-a descoperit mecanismului prin care medicamentul homeopat actioneaza, iar modul de diagnosticare, numai in urma simptomelor relatate de bolnav, pare la prima vedere empiric.

Cu toate acestea,homeopatia este o stiinta medicala,nascuta  dupa  observatii minutioase si experimentari indelungate. Cei mai multi dintre cei ce o practica sunt medici cu o pregatire fundamentala stiintifica, iar efectele sale benefice au fost dovedite in ultimele decenii cu mijloacele medicinii moderne obiectiv prin investigatii efectuate inainte si dupa terapia homeopata si experimental.

Autor: Dr. Elena Vartan Poenaru – Medic homeopat

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s