Bunele maniere pe intelesul copiilor

Bunele maniere se invata in timp, dar asta nu inseamna ca sunt o corvoada. Exista metode nostime, prin care copilul tau va intelege mai usor normele sociale de baza.

De ce este important sa iti inveti copilul bunele maniere fundamentale? Pentru ca prima impresie se formeaza intotdeauna din primele gesturi, primele secunde. Folosindu-te de bunele maniere, le arati celor din jur ca ii apreciezi si ca esti atent(a) la nevoile lor. Si, pe langa faptul ca astfel ii faci pe ei sa se simta bine, te pun si pe tine intr-o lumina buna.

Iar lectia de baza, in ceea ce priveste aceste norme, este intotdeauna aceeasi: comporta-te cu altii asa cum ai vrea sa se comporte si ei cu tine. Nu ai vrea sa vezi pe cineva stranutand fara sa isi puna macar mana la gura, nu? Te simti mai bine cand auzi un Multumesc? Atunci, incepe prin a folosi bunele maniere si invata-ti puiul acelasi lucru.

Mai jos, iata cateva metode prin care copilul tau poate integra mai usor aceste gesturi.

  • Exemplele celor din jur

Pe langa exemplul parintilor, este bine sa constientizezi ca micutul tau este inconjurat si de alti oameni – alti membri ai familiei, prieteni, invatatori sau profesori etc. Explica-le si celorlalti ca sunt un exemplu pentru copilul tau si roaga-i sa ii arate celui mic ca stiu sa se foloseasca de bunele maniere. In cazul prietenilor copilului, poti vorbi cu parintii lor.

  • Limbajul pozitiv

Bunele maniere nu vor fi interiorizate de copii, daca acestia sunt amenintati sau daca se tipa la ei. De aceea, este mai bine sa creezi o experienta pozitiva si placuta pentru cel mic, nu una bazata pe pedepse. Explica-i copilului tau de ce este bine sa fie politicos, atat pentru altii, cat si pentru el insusi, si foloseste cuvinte pozitive. De exemplu, te poti folosi de vechea zicala: „Prinzi mai multe muste cu o picatura de miere decat cu un butoi de otet”.

  • Rasul

Imita-ti copilul atunci cand nu este manierat, maimutarindu-te. Daca ii arati un comportament gresit intr-un mod amuzant, cel mic va fi mai dispus sa iti asculte apoi explicatiile.

Pentru ca tot vorbeam de ras si maimutarit, incearca si jocul de rol, pentru a demonstra cat de eficiente sunt bunele maniere si cat poate sa doara lipsa lor. Impreuna cu micutul tau, imaginati-va diverse situatii in care sa folositi bunele maniere. De exemplu, cumparaturile de la magazin: cand copilul tau nu gaseste ceva, cum cere ajutorul?

O alta ocazie excelenta de exersare a bunelor maniere este la masa, atat acasa, cat si la restaurant. Astfel, copilul invata de ce nu este frumos sa mestece cu gura deschisa sau de ce este indicat sa vorbesti mai incet cand esti intr-un spatiu public. Invata-l cum sa se foloseasca de tacamuri si cum sa spuna intr-un mod politicos ca nu mai poate manca.

  • Situatii intalnite

Se poate intampla ca micutul tau sa se confrunte cu diverse situatii in care sa nu se simta bine. Iar cauza poate fi o lipsa de maniere din partea celor din jur. Cand iti vezi copilul suparat, roaga-l sa iti spuna ce anume l-a deranjat. Ce a facut gresit colegul sau? Cum s-a simtit in acel moment? Ce ar fi facut diferit? Astfel, cel mic poate gasi solutia de unul singur.

  • Repetitia este mama invataturii

Un copil va invata mereu mai bine atunci cand repeta un comportament. Cand il inveti pe micutul tau „cuvintele magice” (Te rog si Multumesc) poti folosi urmatorul truc: de fiecare data cand ii multumesti sau il rogi ceva, pune accent pe acele cuvinte: Te rog sa ma ajuti sau Iti multumesc ca m-ai ajutat.

Mai ai si alte idei pentru a-i invata pe copii bunele maniere? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s