Bune maniere esentiale pentru copii

Un lucru este clar: nu ne nastem manierati. Bunele maniere, acest set de reguli sociale, se invata, prin exemplele din jur. Iata cateva bune maniere esentiale pentru copii.

Intr-un chestionar despre bunatate, trainerul Karen Ann Kennedy i-a intrebat pe angajatii din corporatii: „Care este primul motiv pentru care nu esti amabil cu ceilalti colegi?” Cei mai multi respondenti au spus: „Pentru ca nu am timp.”

Cat dureaza sa spui un simplu „Multumesc”? Stii ca ai nevoie de mai putini muschi ca sa zambesti, decat sa te incrunti?

In cazul copiilor, se vorbeste despre „cei sapte ani de acasa”. Cei mici au nevoie sa invete ca exista anumite reguli de comportare in societate si formule de politete. Si de la cine sa invete aceste lucruri, daca nu de la parinti?

Exemplul personal este extrem de important in dezvoltarea copiilor. Cei mici imita comportamentul parintilor, asa ca este necesar sa le oferim dovezi de respect si politete.

Hai sa vedem care sunt aceste bune maniere de baza, ce nu ar trebui sa lipseasca nici din comportamentul copiilor, nici din cel al adultilor:

  • Expresiile de baza: „Te rog”, „Poftim”, „Multumesc”, „Iarta-ma” – Aceste reguli pot fi invatate inca din primii ani de viata. Chiar daca nu poate vorbi inca, auzind aceste expresii, micutul tau va invata cand si cum sa le foloseasca si, mai ales, de ce conteaza.
  • Salutul – Existe diverse formule de a saluta, in functie de momentul zilei si de persoana careia ne adresam. Este important pentru copil sa invete ca poate sa ii spuna „Buna!” sau „Salut!” unui coleg, dar ca, fata de educatoare sau invatatoare, politicos este sa spuna „Buna ziua!”

De asemenea, sa ne amintim si de diversele parti ale zilei: „Buna dimineata”, „Buna ziua”, „Buna seara” si „Noapte Buna”.

Iar la plecare? Ar trebui facuta aceeasi diferentiere: „La revedere” este formula mai politicoasa, in timp ce „Pa!” este expresia folosita intre prieteni.

Exista multe reguli in ceea ce priveste salutul: ridica-te cand te saluta cineva si raspunde, zambeste, cand cineva iti intinde mana este bine sa „dai noroc” si multe altele. Dar, pentru cei mici, este bine sa cunoasca macar expresiile de baza.

  • La masa – Regula clasica „La masa nu se vorbeste” are un alt inteles. Este normal sa se discute la masa, sa aiba fiecare membru al familiei ocazia sa isi povesteasca ziua. Insa, nu este frumos sa vorbim cu gura plina.

De asemenea, masa in familie este o ocazie de a-ti invata micutul cum sa discute: sa nu intrerupa pe cineva, sa nu plescaie, sa nu se ridice de la masa daca ceilalti nu au terminat de mancat etc.

  • Despre insulte – Evident, insultele, poreclele rautacioase si batjocura nu fac parte din comportamentul unui copil manierat. Dar trebuie sa ii explici celui mic de ce nu este politicos. De preferat este ca, atunci cand se supara pe un coleg, decat sa ii spuna o vorba rea, mai bine evita sa discute cu acel copil. Si, intotdeauna, un zambet poate detensiona o situatie suparatoare.
  • Stranutul si cascatul – Cascatul nu este considerat un gest politicos in public. Totusi, atat cascatul, cat si stranutul sunt niste reflexe care, de multe ori, nu pot fi controlate. Asadar, copilul trebuie sa stie sa duca mana la gura atunci cand casca de fata cu alte persoane.

Pe de alta parte, in cazul stranutului, este indicat sa aiba la indemana o batista si sa nu stranute in palme. Iar motivul este lesne de inteles: daca isi acopera gura doar cu mana cand stranuta, microbii ii vor ramane in palme. De aceea, alta regula importanta este sa aiba mereu servetele sau o batistuta la el.

Ce alte bune maniere crezi ca sunt esentiale pentru copii si adulti? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Web Itsy Bitsy


Ultimele articole

Un comentariu la „Bune maniere esentiale pentru copii”

  1. Sunt de acord cu toate, însă atunci când strănutăm, rareori avem o batistă în mână. Eu dacă mă întrerup sa caut șervețel sau batistă, nu mai pot stranuta, și rămân și cu senzatia groaznica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s