Bullying-ul, cyberbullying-ul și utilizarea excesivă a rețelelor de socializare, printre factorii care influențează sănătatea mintală a tinerilor în România

Raportul Being Romania, realizat pentru a surprinde imaginea de ansamblu a sănătății mintale a tinerilor din 13 țări, dintre care și România, a fost făcut public.

În contextul îngrijorărilor globale tot mai mari legate de sănătatea mintală a tinerilor, noul raport al Being, intitulat „Mapping Youth Mental Landscapes: Local Insights from 13 Countries„, oferă o analiză a imaginii de ansamblu a sănătății mintale în rândul tinerilor la nivel mondial, dezvăluind principalele provocări și oportunități ce reies din consultările cu tinerii și experții în sănătatea mintală. De la Columbia la Vietnam, și inclusiv România, raportul oferă o analiză aprofundată a celor mai urgente probleme de sănătate mintală din fiecare țară, factorii care le influențează și strategiile de colaborare și acțiune pentru a le soluționa. În acest context, Being a decis că va aloca peste 48 de milioane de dolari canadieni pentru inovație și sprijin al ecosistemului sănătății mintale în cele 12 țări prioritare.

Raportul Being a identificat nouă factori principali care influențează sănătatea mentală a tinerilor în 13 țări, incluzând:

  • Disfuncționalitatea familiei (prioritară în Columbia, Egipt, Ghana, India, Indonezia, Maroc, Pakistan și Vietnam);
  • Alfabetizarea în sănătatea mintală și stigmatizarea (prioritară în Ghana, India, Indonezia, România, Senegal și Tanzania);
  • Bullying (prioritar în Egipt, Ghana, România, Indonezia și Vietnam);
  • Expunerea tinerilor la violență (prioritară în Columbia, Ecuador, Senegal și Indonezia);
  • Presiunea academică (prioritară în Egipt, India, Pakistan și Vietnam);
  • Stima de sine (Columbia, Ecuador și Maroc);
  • Cyberbullying și utilizarea excesivă a rețelelor de socializare (Maroc, Pakistan și România);
  • Abuzul de substanțe (Sierra Leone și Tanzania);
  • Sărăcia și șomajul (Senegal și Sierra Leone)

Being Romania a fost o inițiativă care a reunit o serie de experți de renume, organizații și stakeholderi din domeniul sănătății mintale, cu scopul de a identifica nevoile și oportunitățile specifice tinerilor cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani. Cercetarea a fost realizată sub egida Consorțiului Being Romania, condus de Fundația Transylvania College și InIm Institute, iar organizațiile membre sunt Universitatea Babeș-Bolyai, Departamentul de Sănătate Publică și Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Asociația de Psihoterapie Pozitivă, Evo Cariera, Federația Tinerilor Clujeni, Global Development și Data Lab. Din Consorțiul Being Romania fac parte și experții Oana Moșoiu și Alina Cosma, a căror contribuție a fost esențială pentru realizarea cercetării.

„Being Romania a fost mai mult decât o cercetare. În spatele datelor se află invitația noastră la o reflecție colectivă a ceea ce definește rolul și impactul sănătății mintale, în dezvoltarea viitorului unei națiuni. Being Romania a fost și un proiect de advocacy care caută să atragă atenția asupra problemelor legate de sănătatea mintală și să încurajeze implementarea politicilor și serviciilor care oferă sprijin adecvat tinerilor. Being Romania este, de fapt, vocea tinerilor noștri care militează pentru susținerea sănătății mintale.”, susține Simona Baciu, Manager al Being Romania.

Being Romania este susținut de Being, o inițiativă internațională de sănătate mintală găzduită de Grand Challenges Canada (finanțată parțial de Guvernul Canadei), Fondation Botnar, Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Regatul Unit (prin Institutul Național pentru Health and Care Research – NIHR), Science for Africa Foundation și United for Global Mental Health. În plus, Orygen servește ca furnizor pentru Being, oferind suport tehnic proiectelor finanțate.

Mai multe detalii despre Raportul Being se găsesc aici.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s