Bronsita la copii: simptome si tratament

A venit vremea rece si incep sa curga nasurile. Prima luna petrecuta in colectivitatea de la cresa, gradinita sau scoala deja i-a facut pe multi dintre copii sa vina acasa raciti, gripati sau tusind. Cand se transforma raceala in bronsita si cum o tratam?

Simptome bronsita

Bronsita acuta este cauzata de cele mai multe ori de un virus. Apare frecvent in perioadele de toamna si iarna, de obicei la 3-4 zile dupa un episod de raceala sau gripa.

Simptomele caracteristice sunt:

  • Tusea, seaca sau productiva. De obicei, tusea este seaca in primele zile, iar mai apoi, pe masura ce creste secretia de mucus, devine productiva.
  • Febra moderata, de obicei in jur de 38°C. O febra mai mare poate indica fie o bronsita de natura bacteriana (care impune tratament cu antibiotice), fie o penumonie.
  • Senzatie generala de astenie.
  • Wheezing (zgomot suierator in piept).
  • Senzatie de lipsa de aer.

La majoritatea persoanelor, simptomele dispar dupa 2-3 saptamani. Totusi, sunt copii la care tusea dureaza pana la 4 saptamani.

Tratament pentru bronsita

In general, bronsita acuta se trateaza acasa. Cum?

Multe lichide

Ofera-i copilului multe lichide calde: ceaiuri, lapte, supe.

Expectorante naturale

Cel mai bun expectorant este ceaiul de ceapa. Desi nu tocmai placut la gust, ceaiul acesta face minuni in privinta tusei. Pentru a-l prepara, fierbe timp de 15 minute 2 cepe intregi, cu tot cu foi, intr-o cana si jumatate de apa, apoi amesteca decoctul cu miere. Copilul va bea din el cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa. Ca sa-i ameliorezi gustul, il poti amesteca si cu ceai de tei.

Alte expectorante naturale sunt:
mugurii de pin (fie sub forma de ceai, fie de sirop sau ulei ; acesta din urma poate fi administrat pe o bucata de zahar pe care sa copilul sa o tina in gura pana se topeste) –
sodoul este un bun expectorant, si il poti pregati acasa: lapte cald amestecat cu un galbenus de ou crud, frecat in prealabil cu zahar; este o bautura delicioasa, pe care copiii o indragesc de cele mai multe ori.
ceaiul de cimbrisor (un ceai cu proprietati antivirale, antiseptice si expectorante extrem de importante, un adevarat antibiotic al naturii).
ridichea neagra (scobeste o ridiche neagra si pune miere in ea de cu seara; pana a doua zi, se va forma un sirop, pe care il poti da copilului de mai multe ori in timpul zilei).
propolisul este si el antiinfalmator, antibiotic si expectorant. Poti folosi tinctura de propolis, picurata in putin lapte sau ceai cald.
– la Plafar sau in farmacii gasesti ceaiuri antibronsitice, obtinute prin combinatia mai multor plante cu efect expectorant.

Aer umed

Ai grija ca incaperea in care doarme copilul sa aiba un aer cat mai umed. Poti folosi fie umidificatoare din comert, fie vase de apa pe care sa le asezi pe calorifer. Umiditatea si caldura fluidizeaza mucusul si il fac mai usor de eliminat.

Medicamente

Daca iti recomanda medicul, puteti folosi un sirop expectorant cumparat de la farmacie.

Cu sau fara antibiotic?

In cazul in care copilul nu are alte probleme de sanatate, expertii nu recomanda folosirea antibioticelor! Cele mai multe bronsite acute sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, de aceea antibioticele sunt practic ineficiente.

In plus, antibioticele au multe efecte adverse (diaree, ameteli, dureri de stomac, voma, stomatite, etc). Folosirea frecventa a antibioticelor poate duce la rezistenta organismului fata de antibiotice – ceea ce inseamna ca bacteriile sufera modificari care le permit sa supravietuiasca in ciuda tratamentului. Odata formata aceasta rezistenta, urmatoarea data cand administrezi antibioticul, efectul lui va fi tot mai scazut.

Cum a trecut copilasul tau prin aceasta perioada friguroasa?


37 de comentarii la „Bronsita la copii: simptome si tratament”

  1. Fata mea are 5 ani si face criza de bronsiolita primavara si toamna uneori si iarna cu suierare cu asfisiere. Doctorul imi da ca tratament prendinson pufuri cu ventolin fixotaide. Dupa 2zile isi revine dar tot timpul are secreti in gat toata vara tot timpul. Va rog sa-mi spuneti unde sa ma duc sa fac un control mai amanuntit. Am uitat inainte de culcare tuseste si are secreti o opresc din tuse cu pufuri. Ce ma sfatuiti. Nu i-am facut niciodata raze la plamani

    1. Si baiatul meu a avut tratament cu singuler si pufurile de ventolin ii opreau accesele de tuse. Am urmat o perioada cand in fiecare seara a baut o cana de lapte caldut in care am pus un galbenus de ou frecat cu putin zahar,de preferinta o lingurita de miere. A avut efect,seara nu mai tusea si nu am mai avut nevoie de tratament .

    2. Imuno-stimulatori:baraka si bronhovaxon,2 ture pe an,primavara si toamna.Veioza cu cristal de sare,in permanenta functionare,noaptea.Ceaiuri sunt mai multe….noi le-am incercat pe toate,dar cel care a dat randament in cazul nostru,a fost un amestec de ceapa-nuca-plamanarica.Un consult alergologic ar fi foarte indicat-la noi a iesit negativ.Prendisonul si ventolinul il mai folosim foarte rar,doar in caz de raceala.Dar….toate acestea dureaza,iau timp !Am incercat de toate:biorezonanta-cu tratament homeopatic,lapte de capra,briza marii,sedinte la Salina Turda…….dar am reusit !!!Aaaa …sa nu uit:picaturi de biter suedez in ceai! Multa sanatate !!!

  2. daca esti din bucuresti incearca sectia de alergologie de la institutul pentru ocrotirea mamei si copilului. daca locuiesti in apropiere de valea prahovei iti pot recomanda o dna dr. exceptionala, in privat.

    1. Sunt din Ploiesti si am mare nevoie de un alergolog pediatru bun, se poate mai multe detalii referitor la dr de care vorbeati? Multumesc.

  3. nepotelul meu de 8 luni,are un fel de horcait in piept si se sufoca
    este bun ceaiul de ceapa?,
    a urmat tratament cu antibiotic dar nu s–a rezolvat.ce ma sfatuiti sa fac?

  4. Nu vreau sa fac reclama nimanui,dar un medic deosebit -ca om si specialist- este dr.Carmen Ont,de la spitalul TBC-pediatrie din Baia Mare !

  5. la braila cunoasteti vreun medic specalist bun???
    fetita mea face 3 ani in luna mai,tuseste,are febra,am fost la medic mi-a zis k are bronsita,mi-a dat antibiotic augumentin es,dar nu vrea sa le ia,cand trebuie sa le ia imi varsa si dupa ce le ia iar le varsa,ce sa fac ,sa o dau pe injectii????

  6. Buna ziua baietelu meu are 2 ani si imi face pe sezonu rece bronsita respira ft greu cu suieturi va rog daca cunosteti un doctor bun in bucuresti datimi adresa va rog multumesc

  7. Cred ca in tratarea naturista a bronsitei, mai ales la copii, cel mai important este sa avem rabdare si sa nu ne asteptam la efecte imediate. Pentru noi nebuliserul si umidificatorul sunt de mare ajutor in aceste cazuri, dar si un expectorant naturist care ar ajuta la fluidizarea sputei, de exemplu eu folosesc Prospan. In 1-2 saptamini reusim sa scapam de tuse fara eforturi financiare mari si fara a “deranja” prea mult organismele fragede ale copiilor.

  8. Noi avem alta problema, am scapat de tusa cu ajutorul siropului Prospan, dar acum nu mai putem scapa de nasul infundat. ce am putea lua suplimentar fatade apa de mare?

  9. Bună ziua! As dori sa va intrrb si eu ceva,am fost la doctorul de familia ci fetita mea de 7 ani cu o tuse mia consultato si a zis ca narr nimic la plamani a gasito racita la cap ,mia zis sa ma mai duc la control doar daca tuseste la o saptamana si cv mam dus iarasi cu ia ca tot tudea si mia gasito racita la plamani mia dat gentamicina si zinat si dupa la control la 2 săptămâni, am fost iarasi si mia zis ca e bine la o saptamana si un pic a inceput sa tuseasca dimineata si dupa ce vine de la scoala .Cepot sa fac sa ma duc la doctor iar ?

  10. Siropul care imi ajuta intreaga familie este siropul Prospan , recomandat de medicul pediatru. Suntem super multumiti de el si suplimentar iau si siropul de patlagina. Eficient, natural si foarte bun.

  11. Domnul doctor Eraclie Arslan cel mai bun doctor din Bucuresti m.ia tratat copilul de 2 ani si jumatate de bronsita foarte grava cu : Cefalexin , Sirop de plante Plantusin , Aerius si Nurofen tratament de 5 zile . Dupa astea cinci zile m.ia dat sa fac tratament 28 de zile cu vaccinul Luivac sunt 28 de pastilute cate una in fiecare dimineata. Un doctor foarte bun.

  12. ajutatima an legatura cu baiatul meu face des laringita si bronsita pana la 10 ani avea asm bronsic a luat singuleir si ventilon asm nu mai are dar de2.3.ori pe an ne interneaza cu laringita si bronsita a primit f multe antibiotice si predninson ceace nu prea este bun ce sa fac tg mures reghin

    1. N ati fost La alergolog?si ez Sunt din reghin si baietrlul meu are bronsita.ma puteti contacta pe Facebook dk va Pot ajuta cu cv……bako imola gyongyver

  13. Eu folosesc des ceaiul de ghimbir si siropul Prospan pe baza de iedera. la recomandarea medicului fac si inhalatii cu el plus adaug menta si eucalipt.calmeaza tusa si gatul iritat.

  14. Articolul acesta lasa de dorit. In primul rand de ce se recomanda laptele csnd acesta e un inflamator puternic care creaza mucus in organism? Este deja sufucient mucus in plamani nu credeti? De ce se recomanda folosirea zaharului care este otrava pentru organismul uman? Zaharul care hraneste toti parazitii si celulele canceroase. Zaharul care distruge sistemul imunitar. Cred ca habar nu aveti de nutritie. Turmenicul si ananasul sunt antiinflamatorii nu laptele cu zahar. Apoi tusea nu trebuie stopata. E mecanismul natural de eliminare a secretiilor.

  15. Eu am ajuns cu baietelul meu care facuse bronsita la doamna dr. Adina Zamfir de la Grigore Alexandrescu. Este de nota 10. Cu ajutorul dansei l-am facut bine pe cel mic in cateva zile. O recomand

  16. Ridichea neagra si Prospanul – la noi asta e formula care functioneaza cel mai eficient si cel mai rapid. Merge si nebuliserul, dar e frt greu sa ii conving pe astia mici sa stea cuminti asa ca merg pe acestea 2 cel mai frecvent. Din prospect am citit ca Prospanul nu are coloranti si il dau de cind erau bebelusi.

  17. Mie imi plac comprimatele Isla. Am incercat mai multe remedii din farmacie, dar se pare ca astea mi se potrivesc cel mai bine. Sunt foarte multumita de ele mai ales ca sunt pe baza de plante si contin si ulei de menta.

  18. Si eu folosesc Isla pentru bronsitele copiilor de sezon. Ne confruntam in fiecare toamna si primavara… Acum de cind sunt cu 2 mi-e cam greu daca i las porea mult. Abia astept sa se faca si cel mic mai maricel sa ii pot da Isla si sa scap de grija altor medicamente dubioase penteru tuse.

  19. Pe noi tot Isla si Prospan ne ajuta in cazul bronsiolitelor care se intimpla aproape la fiecare sezon de trecere dintr-un anotimp in altul. Deja m-am obisnuit cu astea si mereu apelez la ele fara sa mai caut altceva, mai ales ca-s naturiste si nu fac rau altor organe.

  20. Pentru mine e greu sa inteleg comentariile unor mamici care scriu ca au tratat o bronsita cu un car de pastile. Poate au facut legatura ditre cauze efect ca pe o couindidenta. E suficient sa faci niste inhalatii la nebuliser in care sa pui ser fiziologuic si ceva picaturi fitoterapeutice gen Prospan de care se tot scrie pe aici si cam asta e.

    1. Si mie imi e greu sa va inteleg,fiecare copil e diferit si nu la toti raspunde organismul la fel!cand vezi ca nu mai poate respira bine,suieraturii si altele.iti e si frica sa stai cu el acasă. va spun din experienta proprie.toti am vrea sa le treaca cu aerosoli,dar nu funcționează la toti

  21. Eu am fost cu fetita mea cand a facut bronsita la doamna doctor Zamfir de la Grigore Alexandrescu. O recomand cu incredere Cred ca e mai bine sa ii ducem pe cei mici la doctor cand au probleme, nu stim niciodata de fapt ce au si doctorii ii pot ajuta

  22. buna mamici,fetita mea are 1 an si are bronsita ,am fost la medicul pediatru si ne a dat aerisoli cu ventolin si ser si de tuse bebe dril.dar tuseste incontinuare nu stiu ce sa mai fac,are si muculeti galben verzui.Ce ma sfatuiti sa i mai dau

    1. Incearca aerosol cu picaturi Prospan…le folosesc de mai mult timp si chiar e foarte bun pentru toate tipurile de tuse, bronsite si raceli…sa fiti sanatosei cu totii!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s