Bolile luate de copii de la gradinita sau scoala

Infectiile respiratorii, cele cauzate de streptococi si varicela sunt printre cele mai intalnite afectiuni care apar dupa ce micutii merg in colectivitate, scrie Evz.ro.

Cele mai frecvente boli pe care un copil le poate lua in scoala sau gradinita sunt infectiile respiratorii.

„Infectiile de tract respirator se transmit pe cale aeriana (stranut, tusit)”, a explicat pentru „Evenimentul Zilei” George Mincu Radulescu, medic primar ORL la Spitalul „Sf. Maria” din Bucuresti.

Pentru a se feri de imbolavire, copilul trebuie invatat sa se spele pe maini cat mai des, sa foloseasca dezinfectat atunci cand apa nu e disponibila si sa utilizeze propriile batistute.

De asemenea, parintii sunt sfatuiti sa nu-i administreze copilului antibiotice la primele semne de boala (nas infundat, stranut, rinoree, dureri in gat, usoara febra, tuse).

„Antibioticele trebuie folosite ca ultima alternativa, nu ca prima solutie. Un copil cu astfel de probleme trebuie tratat simptomatic. De exemplu, pentru febra trebuie administrate antitermice si multe lichide pentru ca organismul se deshidrateaza”, afirma medicul George Mincu Radulescu.

O alta problema cu care se pot confrunta copiii la gradinita sau la scoala sunt bacteriile – streptococi, stafilococi.

Scarlatina si angina streptococica (gat infectat) sunt date de streptococi, simptomele cele mai frecvente fiind febra, eruptiile si durerea in gat. Pentru a fi tratati, bolnavii necesita internare. Unii purtatori ai streptococului nu au manifestari.

„Exista si oameni sanatosi, care o perioada nu au simptome, dar poarta streptococul la nivelul cavitatii bucale, in gat sau in nas. Acesti purtatori trebuie sa fie depistati si tratati cu penicilina pentru ca ei raspandesc boala printre alti copii”, spune Carmen Manciuc, medic primar boli infectioase la Spitalul de Boli Infectioase Iasi.

Varsatul de vant sau varicela este o boala virala, care afecteaza si copiii, vaccinarea contra acesteia nefiind inclusa in schema obligatorie. Acesta este motivul pentru care frecvent apar epidemii de varicela in colectivitati. Ea se poate manifesta cu eruptii sub forma de pata rosie, papula (o denivelare la nivelul pielii), vezicula (bubite cu apa) sau crusta.

„Boala se manifesta peste tot pe corp, inclusiv pe pielea capului in zonele cu par si este foarte usor de observat”, completeaza medicul de boli infectioase Carmen Manciuc.

Pentru a feri alti copii, micutul bolnav trebuie izolat fiindca transmite varicela atata timp cat are cruste active pe piele. In plus, se recomanda sa mergeti la medic pentru a evita complicatiile. „Cele mai frecvente sunt pneumonia variceloasa si suprainfectiile cu bacterii ale leziunilor cu vezicule. Copilul se scarpina si se poate suprainfecta cu stafilococ, iar asta va lasa urme”, avertizeaza infectionistul Carmen Manciuc.

Mai rar, in comunitatile unde sunt multi copii pot sa apara conjunctivitele virale, care se manifesta prin inrosirea ochilor.

„Conjunctivita se transmite foarte usor, pe cale aeriana (inclusiv prin stranut) sau prin contact direct. Micutii trebuie sa aiba grija la igiena si sa foloseasca doar propriile lucruri. De regula trece de la sine, insa trebuie evitate complicatiile si de aceea e bine sa mergeti la un medic care sa va indrume, nu sa apelati la antibiotice”, afirma medicul oftalmolog Iulian Burcin.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s