Cand ai mers ultima data cu trenul? Mie mi se face dor uneori de calatoriile pe care le facem cu trenul pe vremea cand eram copil. Chiar daca intre timp am inlocuit trenul cu alte mijloace de transport, acesta isi pastreaza un loc drag in amintirile mele, iar mersul cu trenul va avea mereu un farmec aparte. Poate si din acest motiv imi place Ticket to Ride, un joc in care iti alegi destinatii de calatorie si completezi rutele cu trenuri.
Ticket to Ride este un board game excelent de jucat in familie in serile reci de toamna, cu reguli destul de simple, care pot fi invatate in cateva minute. In plus, are elemente de joc foarte simpatice – o tabla de joc cu rute feroviare, vagoane colorate si stilizate, carduri cu vagoane si carti cu destinatii.
Inainte de a-ti povesti in ce consta jocul, iti mai spun ca este recomandat de la 8 ani, dureaza intre 30 si 60 de minute si se poate juca in doi, trei, patru sau cinci jucatori. Cu cat sunt mai multi, cu atat devine mai distractiv si mai interactiv.
Care este scopul jocului? Sa obtii cat mai multe puncte realizand trasee intre orase. Pot fi orase din Europa, Statele Unite ale Americii, Asia sau Africa, in functie de versiunea de joc pe care o alegi. Exista si Ticket to Tide Marea Britanie, Elvetia, Olanda, Tarile Nordice si India, deci o multime de alternative distractive de a-i invata pe copii geografie.
Desi regulile de joc sunt aceleasi pentru toate versiunile, unele introduc elemente noi, cum ar fi gari, tuneluri, feriboturi. Eu iti prezint varianta clasica a jocului, in care fiecare jucator primeste un set de vagoane colorate, bilete de destinatie cu rute intre orase si carti cu vagoane.
Atunci cand ii vine randul, fiecare jucator alege ce sa faca: poate sa traga carti cu vagoane sau bilete de destinatie sau poate sa revendice o ruta de pe unul din biletele de destinatie pe care le are deja. Cum face asta? Asezand cate un vagon de plastic pe fiecare spatiu liber al rutei, asta doar daca are suficiente carti cu vagoane de culoarea rutei inscrise pe harta.
Asezati de jur imprejurul hartii, jucatorii sunt permanent ocupati, chiar si atunci cand nu este randul lor. Trebuie sa caute rute pe harta, sa decida care sunt cele mai rapide rute pe care le pot completa cu vagoane si sa-si evalueze cartile cu vagoane. Este si acesta un aspect care imi place la Ticket to Ride, faptul ca ii solicita pe jucatori sa gaseasca cele mai bune strategii pentru a-si planifica eficient resursele.
Jocul se termina atunci cand unul din jucatori ramane fara vagoane, iar castigator este desemnat jucatorul cu cele mai multe puncte, calculate in functie de lungimea rutelor realizate.
Daca te-am convins sa-ti strangi familia la o seara de jucat Ticket to Ride, afla ca jocul se gaseste in magazinele de board games la preturi pornind de la 135 de lei.
Vezi preturi aici