Beneficiile cresterii celor mici in compania animalelor

E minunat sa iti imparti timpul si activitatile avand langa tine un animal de companie. Lucrurile par mai vesele si mai usor de facut. Iar pentru copii, animalul de companie reprezinta un prieten si un partener de joaca si giumbuslucuri.

Exista insa si beneficii reale pe care ce mici le pot avea, atunci cand cresc in preajma animalelor de companie. Prin contactul cu animalele, cei mici invata sa identifice si sa inteleaga nevoile celuilalt, precum: nevoia de odihna si somn, foamea, nevoia de afectiune.

Observand comportamentul si reactiile animalutului, copiii isi pot da seama cand acestuia ii este foame, sete sau somn.

In acelasi timp, cei mici isi pot dezvolta, prin interactiunea cu animalele, abilitati precum empatia, compasiunea si iubirea. E usor de iubit un animalut zglobiu care debordeaza de bucurie atunci cand te vede. Iar cand animalutul se loveste sau il doare ceva suferim alaturi de el, asa cum si el sufera cand noi nu ne simtim bine. Intra-adevar, animalele simt atunci cand ne este rau si se lipesc de noi, incercand sa ne aline.

Animalele ii invata pe cei mici si cum sa fie sociabili si sa treaca bariera timiditatii. Atunci cand exista un animal in preajma, copiii tin sa vorbeasca si sa relationeze mai mult.

Adriana Mitu ne-a povestit intr-o editie speciala LIVE, alaturi de Purina Pet School, ce rol au animalele de companie in cresterea si dezvoltarea copiilor.

Un alt beneficiu ce decurge din a creste in preajma unui animal de companie este faptul ca responsabilitatea se invata si se integreaza mai usor de catre copiii. Pentru ei devine chiar o placere sa faca diversele actiuni specifice convietuirii cu animalele de companie, cum ar fi sa le schimbe apa din bol, sa le dea de mancare, sa le perie blana, sa se joace sau sa iasa la plimbare cu ele. In plus, aceste actiuni le formeaza copiilor o rutina zilnica si ii ajuta sa isi asume responsabiltiatea cu usurinta si in viitoare proiecte si situatii.

Animalele de companie sunt minunate si in terapia cu copiii atipici, intrucat le stimuleaza simturile si mobilitatea si ii ajuta sa descopere luma din jurul lor. Exista diferite programe de terapie asistata cu animale, de mare folos copiilor care trec prin impasuri emotionale sau relationale.

Inclusiv copiii cu tulburari din spectrul austimului isi poti imbunatati calitatea vietii prin terapia de acest gen, deoarece invata abilitati de interrelationare si comunicare nonverbala, invata sa se apropie de interlocutor, sa initieze contactul si sa isi manifeste interesul pentru interactiune. De asemenea, in plan emotional, acesti copii beneficiaza de dragostea pura si neconditionata oferita de necuvantatoare.

Includerea in familie a unui animal de companie va dezvolta inteligenta emotionala, stima si increderea in sine nu doar ale copilului, dar si pe ale parintelui.

Este important sa le explicam copiilor ca animalele de companie sunt fiinte vii, cu nevoi si sentimente, si ca trebuie sa le ingrijim si sa le iubim.

Si, pentru ca intreaga familie sa fie pregatita atunci cand urmeaza sa aduca un animale de companie acasa, prietenii de la Purina Pet School ne ofera informatii si sfaturi despre ingrijirea cu responsabilitate a prietenilor blanosi (si nu numai).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s