In ultima perioada, este imposibil sa nu auzim in toate partile discutandu-se despre importanta acizilor grasi Omega-3, asa ca ajungem sa ne intrebam ce sunt acesti acizi grasi, la ce folosesc, pentru ce sunt recomandati si cat sunt de esentiali pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor?
Conform dieticienilor pediatri, Omega-3 este o denumire pentru acizi grasi esentiali care hranesc creierul si il mentin sanatos. Mai mult decat atat, acesti acizi grasi fac parte din procesul de construire a celulelor noi, aceasta fiind cheia dezvoltarii sistemului nervos central si cardiovascular si, de asemenea, ajuta organismul sa absoarba substante nutritive. Acizii grasi Omega-3 sunt deosebit de importanti si pentru functia oculara.
Ce verdict ofera stiinta in privinta consumului de acizi grasi Omega-3?
Numeroase cercetari au aratat ca acizii grasi Omega-3 pot contribui la controlul afectiunilor psihologice si comportamentale si ca imbunatatesc capacitatea de invatare si comportamentul copiilor afectati de tulburarea de coordonare a dezvoltarii. Rezultatele unui studiu foarte recent arata ca exista o imbunatatire semnificativa referitoare la lectura, ortografia si comportamentul copiilor care iau suplimente de Omega-3, asa incat specialistii au ajuns la concluzia ca Omega-3 reprezinta o optiune de tratament sigura si eficace pentru copiii cu tulburari de coordonare a dezvoltarii.
Alte studii au asociat capacitatea de citire mai slaba cu niveluri scazute de un anumit tip de acid gras, iar suplimentele de Omega-3 au fost asociate cu o functie de memorare imbunatatita. Intr-un alt studiu efectuat asupra copiilor si adolescentilor obezi s-a constatat ca suplimentele cu acizi grasi Omega-3 au fost capabile sa reduca in mod semnificativ concentratia glucozei (zahar din sange) si a insulinei (hormonul care opreste concentratiile de zahar din sange sa devina prea mari), precum si concentratia de trigliceride – trigliceridele fiind principalele componente ale grasimilor corporale. Aceste rezultate sugereaza ca acizii grasi Omega-3 poate fi foarte utili ca terapie de sustinere pentru copiii si adolescentii obezi cu rezistenta la insulina.
De asemenea, se pare ca expunerea timpurie la acizi grasi Omega-3 poate reduce incidenta alergiilor in randul copiilor. Un studiu efectuat recent a aratat ca un consum regulat de peste gras sau suplimentele cu ulei de peste administrate in timpul sarcinii pot fi o strategie de prevenire a bolilor alergice la sugari si copii. Multe alte studii indica faptul ca un consum frecvent de Omega-3 in timpul sarcinii sau un consum de Omega-3 in copilarie pot contribui la reducerea incidentei bolilor alergice, inclusiv a astmului.
Tipurile principale de acizi grasi esentiali Omega-3
Tipurile de acizi grasi esentiali Omega-3 sunt acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul alfa-linolenic (ALA). EPA si DHA se gasesc in principal in anumite specii de pesti, precum si in carnea de vita si de pui. Animalele hranite cu iarba tind sa aiba o cantitate mai mare si produc lapte si oua mai bogate in acizi grasi Omega-3. ALA se gaseste in principal in surse vegetale, dar si in unele specii de peste si tipuri de carne.
Alimente inainte de suplimente
Majoritatea medicilor pediatri recomanda ca parintii sa ofere copiilor mai degraba alimente bogate in acizi grasi Omega-3, inainte de le administra suplimente. Daca preparatele din peste nu sunt tocmai pe placul copiilor, puteti utiliza ulei de in sau seminte de in.
Recomandarile curente adecvate de acizi grasi Omega-3 pentru copii sunt:
- 0 pana la 12 luni: 0,5 grame / zi
- 1 pana la 3 ani: 0,7 grame / zi
- 4 pana la 8 ani: 0,9 grame / zi
- 9 – 13 ani (baieti): 1,2 grame / zi
- 9 – 13 ani (fete): 1,0 grame / zi
- 14 – 18 ani (baieti): 1,6 grame / zi
- 14 – 18 ani (fete): 1,1 grame / zi
Pentru a implini nevoile zilnice ale copiilor de acizi grasi Omega-3, optati pentru surse sigure de hrana, cum ar fi somon, sardine, macrou, pastrav, ton proaspat, hering, halibut, stridii, creveti, carne de vita, nuci, seminte de chia, precum si soia organica. Alte alimente fortificate cu Omega-3 sunt iaurtul, laptele si ouale.