Micutii care stau cu parintii in primele doua ore de viata, in loc sa fie dusi in rezerve, se dezvolta mai bine psihic si afectiv, sustin reprezentantii Asociatiei Franco-Romane BBB, care organizeaza sambata aceasta o campanie de informare pentru parinti.
Bebelusii care sunt lasati sa stea la pieptul mamei cel putin doua ore de la nastere se dezvolta mai bine din punct de vedere psihic si sunt feriti de angoase.
„Timp de noua luni, bebelusul traieste intr-o lume perfecta si este obisnuit cu prezenta mamei lui. Daca imediat de la nastere este luat de langa mama lui, el se panicheaza si e angoasat. Se sperie de lumina, de frig, de caldura si chiar si de corpul sau, pentru ca in burta mamei el a stat strans si deodata observa ca are picioruse si maini. Traieste senzatii noi”, explica Laurence Demaire, presedinte fondator al Asociatiei Franco-Romane BeBeBienvenu.
Asociatia organizeaza sambata o campanie pe aceasta tema, unde sunt invitati sa participe viitori parinti, dar si persoane care au deja copii. Campania va avea loc in Parcul Cismigiu, intre orele 11 si 18.00, langa Chioscul Fanfarei, unde va fi amplasat un cort. La intrebarile voastre vor raspunde membrii asociatiei, precum si doi dintre medicii care se formeaza in maternologie.
In cele doua ore in care bebelusul ar trebui sa stea cu mama, in loc sa fie dus intr-o rezerva, are timp sa se linisteasca. „Perfectiunea cu care a fost invatat in cele noua luni continua si dupa ce iese din corpul mamei. Pozitia pe care bebelusul o are la pieptul mamei e similara cu cea din pantece. In plus, faptul ca mama si copilul au un contact vizual imediat dupa nastere favorizeaza o comunicare extraordinara. Pe de alta parte, daca mamei i se aduce bebelusul dupa cateva ore, ea nu-l va vedea in toate etapele, ci abia cand pielea i se face mai frumusica „, explica Laurence Demaire, care mai spune ca in Franta obiceiul ca mama sa fie lasata sa stea cu bebelusul imediat dupa nastere este intalnit in toate mater¬nitatile de stat sau private.
„Nu are loc doar o nastere fizica, dar si una psihica. Copilul nu vorbeste cand vine pe lume, dar are un limbaj prin care comunica si pe care lumea il descifreaza”, spune Laurence Demaire.
Medicul ginecolog Eugen Tanase, de la Spitalul CF 2, din Bucuresti spune ca la cererea mamei bebelusii sunt lasati sa stea cu parintii dupa ce sunt spalati. „Daca exista suficient personal la dispozitie si daca a fost o nastere fara complicatii, bebelusul este adus mamei in mai putin de o ora si fie este pus in patul ei, fie intr-un patut special. In unele unitati din provincie, copiii sunt tinuti in saloane speciale.”
Laurence Demaire sustine ca bebelusii nu sunt lasati langa mamele lor imediat dupa nas¬tere pentru ca medicii romani nu stiu mare lucru despre psihicul copiilor. „La fel s-a intamplat si in Franta acum 40 de ani. Daca bebelusul plangea, medicii il lasau in pace, spunand ca nu e nici o problema. Realitatea e ca pana la cinci luni e obligatoriu ca bebelusul sa fie consolat, pentru ca nu plange dintr-un capriciu. Parintii trebuie sa-l ia in brate, sa-l tina la piept”.
Sursa: Romania Libera