Hranirea copiilor exclusiv cu lapte matern pana la varsta de 6 luni poate reduce riscul aparitiei simptomelor astmului in copilarie.Studiul publicat online in European Respiratory Journal a urmarit impactul pe care il au factori precum durata alaptarii si introducerea altor alimente in dieta bebelusilor.
Cercetatorii de la Centrul Medical Erasmus din Olanda au utilizat chestionare pentru a aduna informatii despre mai bine de 5.000 de copii. Au fost solicitate informatii despre dieta bebelusilor: daca au fost alaptati in primul an de viata, la ce varsta au fost intarcati si cand le-au fost introduse in dieta alte tipuri de lapte decat cel matern si alte alimente.
Chestionarele au continuat sa fie completate periodic pana cand copiii au atins varsta de 4 ani, pentru a se afla daca acestia au prezentat simptome ale astmului.
Rezultatele au aratat ca subiectii care nu au fost alaptati niciodata au prezentat o incidenta mult mai mare a repiratiei dificile si a tusei uscate sau cu expectoratii in primii 4 ani de viata, comparativ cu cei care au fost hraniti cu lapte matern in primele 6 luni. Copiii care nu fusesera alaptati deloc prezentau de 1,4-1,5 mai des simptome precum repiratia suieratoare si tusea. Chiar si in cazul copiilor care au fost hraniti atat cu laptele mamei, cat si cu alte tipuri de lapte in primele 4 luni, s-a observat un risc crescut de dezvoltare a simptomelor premergatoare astmului, comparativ cu cei care au fost hraniti in exclusivitate cu lapte matern.
Desi studii anterioare au aratat ca exista o legatura intre alaptare si astm, aceasta cercetare este prima care a evidentiat legatura dintre durata alaptarii si numarul episoadelor de respiratie dificila. De asemenea, studiul a relevat faptul ca primele simptome ale astmului apar mult mai devreme la copiii care au fost alaptati mai putin timp sau in completarea dietei formate din alte alimente.
„Legatura dintre durata si exclusivitatea alaptarii si aparitia simptomelor astmului in primii patru ani de viata s-a manifestat independent de aparitia bolilor infectioase si atopice. Aceste rezultate sustin recomandarea actuala a autoritatilor din domeniul medical, care promoveaza alaptarea exclusiva timp de 6 luni in tarile industrializate. Va fi nevoie de alte studii pentru a demonstra efectul alaptarii asupra diferitelor tipuri de astm dezvoltate in cursul vietii,” a afirmat Dr Agnes Sonnenschein-van der Voort, conducatoarea echipei de cercetatori care a derulat acest studiu.
Sursa: descopera.ro