Copiii alaptati la san pentru cel putin patru luni au mai multe sanse sa nu aiba probleme de comportament mai tarziu, comparativ cu cei hraniti cu biberonul.
Concluzia apartine unui grup de cercetatori britanici, care au realizat studiul pe un esantion de peste 10.000 de copii.
Incercand sa vada daca exista vreo legatura intre alaptatul la san si manifestarile comportamentale ulterioare, un grup de specialisti de la universitatile din Oxford, Essex, York si Universitatea College din Londra au analizat obiceiurile de hranire a 10.037 de bebelusi.
Mamele au fost rugate sa evalueze comportamentul copiilor timp de cinci ani, inclusiv starile de anxietate, neliniste, dependenta acestora fata de adulti. De asemenea, mamele au consemnat daca micutii au tendinta sa fure sau sa minta.
In urma observatiilor, expertii au constatat ca doar 6 la suta dintre copiii care au fost alaptati la san au manifestat probleme de comportament, comparativ cu 16 la suta dintre copiii care au fost hraniti cu inlocuitori ai laptelui matern. In urma tuturor calculelor, oamenii de stiinta din Marea Britanie au ajuns la concluzia ca exista un risc cu 30 la suta mai mare in randul micutilor care nu sunt alaptati la san sa aiba probleme de comportament. Se pare ca nu exista o cauza exacta a acestui fapt.
„Chiar nu stim daca este din cauza constituentilor existenti in laptele matern sau datorita interactiunii apropiate dintre bebelus si mama”, a declarat pentru BBC Maria Quigley de la Universitatea din Oxford, specialista care a coordonat intreg studiul. In acest sens, Quigley a precizat ca laptele matern contine cantitati mari de acizi grasi, precum si factori de crestere sau hormoni, componente esentiale in dezvoltarea creierului si a sistemului nervos.
De asemenea, mamele care alapteaza tind sa interactioneze mai mult cu copiii lor, ceea ce ar putea insemna ca micutii afla mai multe despre modalitatile de a se comporta acceptabil.
Sursa: Gandul.info