Bastonul cuvantului

Te-ai saturat sa fii intrerupt atunci cand ai ceva de spus, sa ai « dialoguri ale surzilor » in care fiecare vorbeste parca pe o cu totul alta frecventa? Jacques Salome s-a inspirat din traditiile popoarelor africane si amerindiene cand a definit bastonul cuvantului.

Atunci cand ai nevoie sa comunici fara a fi intrerupt, cand vorbesti cu cel putin o persoana, poti folosi un baston al cuvantului. Este un simbol pe care il alegi sa serveasca acestui scop. Poate fi o bagheta, o lingura, un baston, o minge mica, orice obiect te inspira.

El va fi semnul exterior, recunoscut de toti participantii la comunicare, al faptului ca cel care are in mana bastonul cuvantului are nevoie sa se exprime si sa fie ascultat. Bastonul se va plimba, pe rand, la fiecare dintre cei care aleg sa se exprime.

Pentru a te folosi cat mai bine de baston, este nevoie sa fie clarificat modul in care poate fi intrebuintat.

Reguli de folosire ale bastonului cuvantului :

1. Cel care are bastonul cuvantului va folosi regula de comunicare de baza, aceea legata de a vorbi pornind de la « Eu »; exprimi ceea ce este in interiorul tau, nu vorbesti despre celalalt, in locul lui sau la modul general.

Foloseste « Eu am nevoie de mai mult timp de gandire », in loc de a vorbi despre celalalt: « Esti foarte grabit, stai calm »

Su spune« Eu cred ca acest plan este dificil de realizat in termenul solicitat », in loc de generalizarea « Dead-line-ul este imposibil »

2. Cel care se exprima si are nevoie sa fie ascultat este invitat sa se exprime clar si sa fie concis. Astfel, vor fi minimizate interventiile lungi care satura ascultarea celorlalti.

3. Cel care ia bastonul cuvantului pentru a se exprima s-a ascultat pe sine si a clarificat deja in interiorul lui ce vrea sa puna in comun.

4. Participantii la comunicare stiu ca au propriul lor timp de exprimare, nu este nevoie sa se bata sa ia cuvantul sau sa se suprapuna peste discursul celuilalt.

Cand poti folosi bastonul cuvantului?

– Sedinte, intalniri profesionale
– In familie, cand in mod obisnuit toata lumea vrea sa se faca auzita in acelasi moment
– In clasele de elevi
– In training.

Instrumentul are un succes deosebit in clasele de elevi, unde in mod normal profesorul are dificultati in a face liniste si a se face ascultat. Copiii sunt incantati de bastonul cuvantului si atunci cand nu este folosit, reamintesc chiar ei regula « Nu ai folosit bastonul cuvantului ! »

Exercitiul relational

1. In care dintre situatiile din viata ta ti-ar fi de ajutor sa folosesti bastonul cuvantului ?
2. Indrazneste sa faci ceva pentru nevoia ta de a te exprima si a fi ascultat. Alege un simbol care sa reprezinte bastonul cuvantului.
3. Prezinta instrumentul partenerilor de comunicare, ca instrument care va sustine comunicarea eficienta.
4. Foloseste-l si bucura-te de rezultate.
5. Lasa-l la indemana pentru urmatoarele ocazii cand iti va fi de folos.

Ai incercat exercitiul relational? Cum a mers?

Sursa: Centrul de Dezvoltare personala AmaneSer, elemente de Comunicare relationala in Metoda ESPERE®


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s