inscrieri-clasa-pregatitoare

Azi incep inscrierile in invatamantul primar pentru anul scolar 2019-2020

De astazi copiii care implinesc 6 ani pana la 31 august pot fi inscrisi in invatamantul primar pentru anul scolar 2019-2020. Prima etapa a inscrierilor se incheie pe 22 martie, potrivit Ministerului Educatiei.

Parintii sau tutorii legal instituiti ori reprezentantii legali pot completa cererea-tip de inscriere online sau la secretariatul unitatii de invatamant in care se doreste inscrierea copilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei Nationale.

Validarea cererii-tip este obligatorie si se realizeaza in unitatea de invatamant in care se doreste inscrierea, in prezenta parintelui si a unui membru al comisiei (cel putin), zilnic, intre orele 8:00 si 18:00, de luni pana vineri.

Conditiile pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare

In clasa pregatitoare pot fi inscrisi copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august 2019, inclusiv.

La solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv, pot fi inscrisi daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.

Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub coordonarea Centrului Judetean/al Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE/CMBRAE) in perioada 26 februarie – 20 martie.

Evaluarea se face atat la sediul CJRAE/CMBRAE, cat si in diferite centre din judet/municipiul Bucuresti, cu prioritate in gradinite.

De asemenea, evaluarea se realizeaza de catre personalul de specialitate al CJRAE/CMBRAE, personal de specialitate din alte institutii/unitati, precum si de medici scolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.

Fiecare unitate de invatamant in care se organizeaza clasa pregatitoare are obligatia sa instituie, cu caracter informativ, Ziua Portilor Deschise, in intervalul 26 februarie – 9 martie. De asemenea, fiecare unitate de invatamant, trebuie sa afiseze numarul de clase pregatitoare care vor functiona in anul scolar 2019-2020.

Aceste informatii, precum si circumscriptiile scolare, perioada de desfasurare a evaluarii dezvoltarii psihosomatice si adresele unitatilor/institutiilor in care se desfasoara evaluarea psihosomatica trebuie afisate si pe site-urile inspectoratelor scolare judetene/pagina web a Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti, respectiv pe site-urile unitatilor de invatamant (daca exista).

A doua etapa de completare/depunere a cererilor-tip de inscriere este programata intre 2 si 8 aprilie si se adreseaza copiilor care nu au fost inscrisi/nu au participat in prima etapa, cererile fiind completate din nou, in functie de locurile disponibile.

Actele necesare pentru inscrierea in clasa pregatitoare

  • Cerere-tip de inscriere;
  • Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal; parintii divortati depun la inscriere si hotararea judecatoreasca definitiva din care rezulta modul in care se exercita autoritatea parinteasca si unde a fost stabilita locuinta minorului;
  • Copie si original al certificatului de nastere al copilului;
  • Copie a documentului care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare (acolo unde este cazul);
  • Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).

Ce invata copilul in clasa pregatitoare?

Clasa pregatitoare este un timp de acomodare a copilului cu viata scolii, care sa-i permita o buna adaptare la programul si cerintele specifice acestui mediu.

In clasa pregatitoare, copiii:

  • isi vor dezvolta capacitatea de a comunica;
  • vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor;
  • vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii, prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica;
  • sunt incurajati sa capete incredere in fortele proprii, sa-si sporeasca stima de sine, initiativa si dorinta de reusita;
  • exersarea deprinderilor si capacitatilor motrice este o tinta importanta, prin participarea copiilor la activitati de dezvoltare motrica, dar si la alte activitati de miscare in asociere cu muzica (prin intermediul educatiei fizice si a disciplinei muzica si miscare).

Sursa: edu.ro
Foto: School photo created by freepik – www.freepik.com


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s