Intrucat numarul petitiilor referitoare la drepturile copilului este prea mic in raport cu problemele majore cu care se confrunta copiii din Romania, Salvati Copiii, in consens cu Guvernul Romaniei si institutia Avocatul Poporului, a reafirmat necesitatea numirii, cat mai curand posibil, a unui Avocat al Copilului.
Salvati Copiii Romania saluta decizia autoritatilor de a face un pas consistent in protectia drepturilor copilului in Romania, prin adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului, aflat zilele acestea pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, prin care este numit un Avocat al Copilului. Romania va fi cea de-a 36-a tara europeana cu o institutie independenta ori cu un departament specializat destinat copiilor.
Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii Romania a subliniat importanta majora ca Romania sa ia masuri consistente si sustinute, prin care situatia copilului in Romania sa fie imbunatatita: „Copilul este resursa prioritara a oricarei societati, iar de felul in care arata sistemul de protectie si de garantare a drepturilor copilului depinde intreaga societate. Nu este loc aici de lucruri facute pe jumatate si nici de cuvinte frumos scrise pe hartie, ci de actiuni concrete, asumate pe agenda guvernamentala. De peste doua decenii, Salvati Copiii militeaza pentru infiintarea unui Avocat al Copilului, caruia copiii sa i se poata adresa atunci cand drepturile le sunt incalcate. Ne bucuram ca suntem atat de aproape acum de acest deziderat si suntem decisi sa monitorizam in continuare felul in care copilul este protejat in Romania si sa acordam tot sprijinul, acolo unde este nevoie.”
Infiintarea Avocatului Copilului in Romania a constituit unul din obiectivele importante de advocacy ale Organizatiei Salvati Copiii, concretizata, inca din 2001, prin derularea a numeroase evenimente publice pe aceasta tema, marcate de prezenta si suportul unor inalti demnitari si reprezentanti internationali. Rapoartele alternative ale organizatiei, transmise periodic Comitetului ONU privind Drepturile Copilului (1993, 2002, 2008 si 2016), au fost urmate sistematic de recomandari adresate statului roman de a include, in strategiile si planurile sale operationale, infiintarea institutiei ori specializarea unuia dintre adjunctii Avocatului Poporului.
Desi copiii reprezinta 20% din populatia Romaniei, iar statisticile privind protectia acestora plaseaza tara noastra pe primele locuri din Europa, pana in prezent au fost ani cand numarul petitiilor referitoare la drepturile copilului a ramas la un nivel foarte scazut din totalul petitiilor inaintate Avocatului Poporului. Prin comparatie, numai in 2015, Ombudsmanul Copilului din Polonia a analizat 10.000 de petitii, reprezentand o petitie la 760 de copii, cei din Croatia si Irlanda o petitie la aproximativ 600 de copii, in timp ce Departamentele pentru drepturile copilului ale institutiilor nationale din Franta au inregistrat o petitie la 3.500 de copii, iar Grecia o petitie la 2.500 de copii. Daca includem in comparatie datele din Romania, tara in care dificultatile cu care se confrunta copiii sunt majore, discrepanta devine un semnal de alarma, inregistrandu-se in Romania doar o petitie la 35.000 de copii.
Alexandru Manda, Asociatia Elevilor din Constanta, reamintind participantilor ca drepturile elevilor se circumscriu marii familii ma drepturilor copilului, a declarat ca se asteapta ca „Viitorul Avocat al Copilului sa fie un sustinator si un aparator al drepturilor elevilor. Din paacate, la firul ierbii, inca se incalca constant drepturile prevazute de Statutull Elevilor si este imperios necesar ca in fiecare judet al tarii reprezentantii Avocatului Copilului sa dea curs solicitarilor care vor exista din partea beneficiarilor primari ai actului de educatie.”
Luand, de asemenea, in considerare recomandarile organismelor internationale si repetatele cereri din partea societatii civile si a grupurilor reprezentative ale copiilor (Consiliul Elevilor, Asociatia Elevilor din Constanta, Forumul National al Copiilor – Salvati Copiii), Guvernul Romaniei, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, a elaborat Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului. In acest mod, structura institutiei Avocatul Poporului va fi consolidata prin includerea unui nou domeniu dedicat exclusiv promovarii si protectiei drepturilor copilului ce va fi condus de un adjunct specializat numit Avocatul Copilului.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a dat asigurari ca va monitoriza atent modul in care petitiile privind drepturile copilului vor fi analizate: „Acest proiect de lege prevede o serie de instrumente mult mai adecvate, pentru a putea veni in sprijinul persoanelor vulnerabile in general si al copiilor in particular.”
Gabriela Coman, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, a declarat: „Aceasta institutie autonoma va avea capacitatea de a face evaluari care sa reflecte gradul in care autoritatile publice locale si centrale respecta drepturile copilului.”
———————————————–
Situatia actuala a respectarii drepturilor copilului ascunde vulnerabilitati ale sistemului de protectie, copiii si familiile lor confruntandu-se cu probleme numeroase:
-
Risc de saracie si excluziune sociala
Mai mult de jumatate dintre copii (51%) se afla in risc de saracie sau excluziune sociala 18, iar un copil din trei traieste in conditii de deprivare materiala severa. Efecte ale starii de pauperitate, in special in mediul rural, performantele scolare scazute ale copiilor nostri, cu un procent de aproximativ 40% analfabeti functionali 19, rata de parasire timpurie a scolii la un nivel de mare ingrijorare (19,1%) 20, cu 34.293 copii abandonand invatamantul primar si gimnazial in anul scolar 2014-2015 21, inechitatea cronica in investitiile realizate in sistemul de invatamant 22, cu efect de crestere de aproape trei ori a riscului ca elevii dezavantajati socio-economic sa obtina doar rezultate slabe, costuri uriase suportate de familii pentru educatia” gratuita” a copiilor 23, o perspectiva curriculara fara utilitate economica pe termen lung, toate acestea indica o stare generala de saracie educationala si, prin aceasta, incalcarea dreptului la educatie de calitate pentru toti copiii.
-
Violenta asupra copilului
In Romania, 38% dintre parinti recunosc abuzul fizic asupra copiilor in familie, iar 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor. Corectiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea parintilor, si intr-o anumita masura, nici de copii, ca fiind comportamente n sfera abuzului fizic. Alarmant este faptul ca doi din 10 parinti considera ca bataia este o metoda necesara de educatie a copiilor.
-
Bullying-ul, un fenomen de amploare
Violenta a venit si de la catedra, cel putin o data intr-un an scolar, pentru 8 din 10 elevi care au fost umiliti si jigniti pentru ca nu au stiut raspunsul corect. In mod repetat, in scoala, trei din 10 copii sunt exclusi din grupul de colegi, sunt amenintati cu bataia sau lovirea de catre colegi, iar unul din 4 copii a fost umilit in fata colegilor. Despre acesti copii sunt raspandite zvonuri umilitoare si denigratoare in spatiul scolii sau in mediul online. Situatiile in care un copil ameninta, insulta sau loveste un altul sunt atat de dese, incat majoritatea copiilor au fost martorii unor astfel de scene.
-
Copiii, victime ale infractiunilor contra vietii sexuale
Datele oficiale puse la dispozitie de Parchetul General arata ca, anual, un numar de aproximativ 500 de copii sunt victime ale unor infractiuni contra vietii sexuale. Discrepanta intre prevalenta fenomenului si numarul de victime inregistrate de organele penale ilustreaza slaba raportare a acestui tip de abuz asupra copilului. Stigmatizarea si expunerea copiilor victime ale violentei sexuale influenteaza negativ raportarea unor astfel de fapte.
-
Copiii ramasi singuri acasa
Conform datelor oficiale 26, peste 95.000 de copii au parintii plecati la munca in strainatate. O serie de studii au aratat insa ca numarul acestora este mult mai mare: in 2015, inspectoratele scolare judetene trimiteau organizatiei Salvati Copiii date despre 212.000 de copii aflati in aceasta situatie, in 2007, era estimat un numar de 170.000 elevi de clasele V-VIII cu cel putin un parinte la munca in strainatate 27, iar in 2008 un alt studiu estima ca, la scara nationala, erau 350.000 de copii ai caror parinti erau migranti in strainatate.
-
Mortalitatea infantila
Romania are una dintre cele mai sumbre statistici privind mortalitatea infantila in Europa: o rata de 7,4 copii dintr-o mie de nou-nascuti mor in tara noastra inainte de a implini un an, prin comparatie cu media europeana, de doua ori mai mica (3,7‰). Analizele realizate de Salvati Copiii au scos la iveala faptul ca echipamentele medicale insuficiente reprezinta o problema frecventa in Romania – 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii, si, de asemenea, ca exista un deficit mare de paturi de terapie intensiva pentru nou nascuti si de linii de garda pentru neonatologie, acestea din urma inexistente in maternitatile de nivel I. Acestea sunt conditiile pentru un numar de aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual inainte de termen in Romania, prematuritatea, complicatiile acesteia si lipsa unui raspuns medical adecvat reprezentand cauzele majore ale deceselor copiilor.
Dezbaterea pentru promovarea Proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului, aflat in pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor (PL-x nr. 338/2017) si ai carui co-initiatori sunt Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si Ministerul de Justitie, a avut loc, joi, in Sala Nicolae Balcescu a Palatului Parlamentului.