Chiar daca sistemul scolar este invechit, nu avem alta optiune, adevarat? Gresit. Castigatorul Premiului TED din acest an, Sugata Mitra, ne ofera alternative la invatamantul clasic si demodat.
In epoca industriala, societatea avea nevoie de cetateni care sa stie sa numere, sa calculeze si sa citeasca. Astfel, s-a nascut sistemul scolar pe care il cunoastem si astazi.
„Elevii sunt recompensati pentru memorare, nu imaginatie si inventivitate”, spune Sugata Mitra.
Intr-adevar, scolile inca promoveaza serii intregi de scolari cu o gandire identica. Si, daca de asta era nevoie acum trei secole, in prezent, vrem oameni care gandesc independent si creativ.
In 1999, Sugata Mitra a inceput un experiment numit „gaura in perete”, prin care copiii, doar cu ajutorul calculatoarelor conectate la Internet, se invatau singuri, unii pe altii, fara ajutorul unui profesor.
Astfel, copii din mahalalele Indiei erau nevoiti sa invete engleza pentru a lucra la un calculator montat intr-un perete, un obiect pe care nu il mai vazusera vreodata.
Cu timpul, Sugata Mitra a dezvoltat un nou sistem de invatare, alcatuit din „medii de invatare auto-organizate” (SOLE – Self Organized Learning Environments). Tot ce face profesorul este sa lanseze intrebarea. Apoi, observa procesul invatarii.
Urmareste filmul de mai jos pentru a afla mai multe despre acest sistem.
[ted id=1678 lang=ro]
Poti viziona filmul si aici.
sursa foto:Topnews.in