Avem nevoie de programe educaționale în școli, care sa întărească încrederea de sine a copiilor!

6 din 10 fete sunt atât de îngrijorate de felul în care arată, încât aleg să nu participe la activități obișnuite, precum sportul, înotul, școală, petreceri.

8 din 10 fete și femei din România nu își dau seama de frumusețea lor naturală.

Aspectul fizic este principala cauză a anxietății adolescenților. Încrederea scăzută în propriul corp și în sine îi împiedică pe tineri în a fi mai buni, afectându-le sănătatea, prieteniile și chiar succesul școlar.

O spune clar și răspicat raportul Romania Beauty and Confidence, realizat de Dove în 2021, raport care a constituit, de altfel, punctul de plecare în realizarea programului educațional ”Dove – Ai încredere în tine”. Un program ce își propune, încă din 2004, să crească și să consolideze încrederea în sine a copiilor și a adolescenților, să-i facă conștienți de valoarea lor și de tot ceea ce reprezintă.

Nu cu dojană și cu umilință dăm încredere de sine copiilor

Nu suntem perfecți. Și nici nu trebuie. Să ne iubim și să ne acceptăm așa cum suntem, să ne valorizăm, să ne punem în evidență calitățile, să credem în noi și în forțele proprii reprezintă un proces lung și chinuitor, pe alocuri, dar care-i musai să înceapă de timpuriu. Nu cu dojană permanentă, cu umilință ori cu frustrări chinuitoare putem da încredere de sine copiilor noștri. Tocmai de aceea, elevii, profesorii, părinții au nevoie de susținere. De informații, de studii, de date reale, care să-i ghideze și să le dea surse de reușită în a-și păstra sau a-și redobândi încrederea în sine.

”Este nevoie de implementarea în școli a unor astfel de programe educaționale, precum ”Dove – Ai încredere în tine”, căci școala trebuie să devină un mediu propice dezvoltării și menținerii încrederii în sine a copilului. Este cunoscut faptul că rezultatele școlare influențează percepția asupra propriei ființe. Că atitudinea celorlalți copii, chiar și a cadrelor didactice au un rol covârșitor în a ajunge să-ți creezi propria imagine asupra sinelui, uneori deformată, tocmai din pricina remarcilor răutăcioase ori a unor standarde nerealiste, create artificial în social media, de cele mai multe ori”, spune Alex Zamfir, blogger de parenting, invitat în emisiunea Happy Music, alături de Marius Constantinescu.

Dacă în trecut frica de a nu greși, de a nu te face de râs, de a nu fi umilit sau batjocorit de cei din jur era înăbușită și trecută cu vederea ca fiind ceva ”normal”, care lăsa în urmă suferințe devastatoare, acum, avem șansa de a ne construi propria identitate, fără să fim nevoiți să ne ascundem sub măști, ce vor pica la un moment dat, una câte una, și care nu aduc nici un beneficiu real ființei noastre. Deținem toate instrumentele pentru a ne putea dezvălui așa cum suntem, într-o lume care trebuie să învețe treptat-treptat, să elimine bullying-ul, să pună preț pe ceea ce simte cel de lângă noi, pe căutarea permanentă de a face lucrurile corect și frumos, fără să aducă prejudicii celor din jur.

Copiii, părinții, profesorii trebuie să ajungă să aibă un limbaj comun

”Amintirile generației noastre nu sunt cele mai plăcute, când vine vorba de școală. Încrederea în noi nu era stimulată. Nu era încurajată. Dimpotrivă. Nu aveam voie să greșim, nu puteam să ne spunem părerea. fără a fi cumva sancționați. Când, de fapt, scopul unui proces educativ este tocmai acela de a te face să încerci tot felul de lucruri, să experimentezi. Țin minte că atunci când lua cineva o notă mică, erau trei tipuri de reacții: fie râdeau de tine, fie erai certat, fie erau chemați părinții la școală și iată, cum se săpa permanent la baza încrederii în sine, iar ea scădea văzând cu ochii. De aceea, acest program educațional <<Dove – Ai încredere în tine>> este extrem de util pentru toți participanții la procesul educativ, în egală măsură. Ajung, într-un final, să vorbească aceeași limbă, să aibă parte de aceleași informații și să interacționeze constructiv”, este de părere Alex Zamfir.

80% dintre tinerele cu încredere scăzută în sine ar vrea să fie văzute dincolo de imaginea lor. De teama respingerii, a judecății celorlalți, ajung să posteze imagini cu filtru, se sfiesc să se arate precum sunt și cad adesea în păcatul comparației cu celebrități, care afișează imagini perfecte, la care se lucrează enorm și care prezintă, de cele mai multe ori, o realitate deformată.
Suntem tentați să spunem cu convingere că social media reprezintă calea către progres, către cunoaștere, către conexiune cu lumea întreagă. Și, în parte, este adevărat. Ce ne facem însă, când minți necoapte, neantrenate cu acest fenomen, ajung să fie atât de puternic influențate negativ, încât încrederea în sine scade dramatic?

Cenzurăm sau nu social media?

În realitate, spune Alex Zamfir, ”nu cenzura este soluția, ci educația. Ea este cuvântul cheie. Prin educație poți să crești empatia pentru tine, dar și pentru ceilalți. În acest fel se elimină fenomenul de bullying online. Iar când vei fi martor la un astfel de eveniment, nu vei mai fi unul pasiv, ci vei ști că trebuie să iei atitudine, cu curaj și cu îndrăzneală”. Un studiu recent arată că editarea imaginilor, pe care din ce în ce mai multe tinere o practică, pentru a se încadra în standardele de frumusețe create artificial și promovate în social media a devenit o normalitate pentru multe tinere din România. Lipsa de încredere în sine le determină ca de la vârste mici, de 10-11 ani, să încerce să devină ceea ce nu sunt, doar pentru a fi acceptate, plăcute, integrate în diferite cercuri. Ajung apoi să se transforme în adulți neîncrezători, care adună frustrări, și care cu greu reușesc să se simtă bine în propria piele, lucru ce transpare și din activitatea lor de zi cu zi.

38% din fetele cu încredere scăzută nu postează decât fotografii editate de ele, în timp ce 91% dintre fetele cu încredere crescută postează poze needitate, asta înseamnă că doar 9% dintre aceste fete simt nevoia să editeze fotografiile. Așadar, este extrem de important să încercăm să fim noi și să ne bucurăm de ceea ce suntem. Să lăsăm judecățile, asprimea cu care îi privim pe ceilalți, duritatea cu care ne analizăm pe noi înșine, la cel mai mic dezacord cu restul lumii. ”Foarte multe femei”, spune cel mai cunoscut blogger de parenting, ”au ajuns ca atunci când postează o fotografie neprelucrată să scrie: ”no filter, no make up, eu, dimineața”, ca un fel de preîntâmpinare a potențialelor comentarii răutăcioase, ca o măsură de siguranță și de protecție”.

Să facem lucrurile pentru noi, nu pentru a da bine în fața celorlalți

Tocmai de aceea a fost dezvoltat programul ”Dove – Ai încredere în tine”. Din dorința de a ghida noile generații către respectul și iubirea de sine, în încercarea de a elimina orice haină după care încercăm să ne ascundem. Vorbește despre nevoile tale, despre importanța modului în care ajungi să te percepi tu pe tine. Am ajuns să facem lucrurile nu pentru noi, ci pentru a fi văzuți mai bine de către ceilalți.

”Un program precum <<Dove – Ai încredere în tine>> este important pentru că e nevoie de existența unor informații care să contrabalanseze ceea ce se întâmplă în societate, în media, la școala: bullying-ul, nesiguranța, lipsa concretă de comunicare. E foarte complicat ca adolescenții să-și mențină încrederea în sine, mai ales că, de cele mai multe ori, atunci când întâmpină o problemă, se izbesc de un zid la școală și chiar și acasă. Copiii, părinții, cadrele didactice trebuie să aibă un limbaj comun. Câteodată, ca adult, e important doar să asculți. Să-l lași pe copil să-și spună oful. Într-un fel, el nu are atât de multă nevoie de soluții, cât mai ales să fie ascultat, să simtă că ești lângă el, că nu e singur”, este de părere Alex.

Așadar, instrumente care să ne ajute să învățăm cum să ne sprijinim, cum să fim cu adevărat alături unii de alții, cum să întărim încrederea de sine, există. Le puteți găsi accesând programul Dove „Ai încredere în tine”. Trebuie doar să fim deschiși, dornici să învățăm și să adoptăm modele noi și benefice de comportament!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s