Autodiversificarea

„Autodiversificare – una din modalitati prin care poti introduce mancarea solida in viata bebelusului. Astfel, daca la diversificarea clasica incepi sa-i dai copilului mancare solida cu lingurita, facuta piure, cantarita cu atentie si avand o ordine clara de introducere treptata a alimentelor, la autodiversificare e complet diferit si usor de intuit, daca ne luam dupa nume. Exact, copilul se auto diversifica, adica are aproape tot controlul asupra alimentatiei. El decide cand e momentul sa guste pentru prima data din macarea solida – dar de preferat dupa ce a implinit 6 luni -, si tot el hotaraste ce si cat mananca. Singurel, cu manutele lui mici, alegand din mai multe fructe si legume puse in fata lui, gatite sau crude, taiate bucati in forme cat mai usor de apucat si manevrat. In felul acesta, copilul nu doar mananca, dar si invata o multime de lucruri despre mancare, texturi, culori, gusturi si mirosuri.

Pentru mine, marele avantaj al autodiversificarii e faptul ca cel mic invata sa aiba control asupra apetitului. Cu toate acestea, eu n-am indraznit sa apelez exclusiv la autodiversificare, asa ca am incercat sa o imbin, oarecum, cu diversificarea clasica. Cum vine asta? Pai, la fiecare masa o lasam pe fetita mea sa se serveasca din castronelul cu piure si sa exploreze in voie bucati de fructe si legume pe care i le puneam frumos pe masa. Bineinteles ca majoritatea ajungeau sub masa, iar bucataria era un dezastru dupa fiecare pranz. piureul Dar am rezistat si a meritat, cred eu, pentru ca acum, la un an si un pic, mananca singura cu lingurita si nu e deloc mofturoasa la mancare.”

Georgiana, mama de pici

Mai multe sfaturi din experienta de mama a Georgianei gasiti aici.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s